Van harte welkom!

Zuid-Limburg zal je verbazen… het buitenland in eigen land lonkt! Dank voor alle steunbetuigingen na de wateroverlast, Zuid-Limburg is grotendeels hersteld. In onze heuvels word je meer dan ooit gastvrij onthaald, zelfs Valkenburg is weer toegankelijk. Kom vakantie vieren in Zuid-Limburg en wees welkom. Juist nu. Wij helpen je veilig op weg.

Wilde rode bloemen in een prachtig weids uitzicht over het heuvellandschap

Op vakantie in Zuid-Limburg na de wateroverlast

Info over de wateroverlast en je vakantie of dagje uit

Zuid-Limburg is al grotendeels hersteld van de watersnood. De rivieren en beken kabbelen weer rustig door de heuvels. Je bent van harte welkom! De meeste bedrijven zijn open en staan klaar om jou meer dan ooit gastvrij te ontvangen. Op enkele plekken is er nog waterschade als gevolg van de overstromingen. Waar kan ik op vakantie of een dagje uit? Wij helpen je weer veilig op weg.

FAQ over jouw vakantie en de gevolgen van de wateroverlast

Update 30 juli 2021. De veel gestelde vragen hebben we op een rij gezet. Deze pagina wordt continu geactualiseerd.

Noorbeek

Kan ik gewoon op vakantie of een dagje uit in Zuid-Limburg?

Ja, je kan gewoon op vakantie naar Zuid-Limburg. Sterker nog, je bent van harte welkom, juist nu! Veel bedrijven hebben geen wateroverlast gehad, zijn open en staan klaar om jou gastvrij te ontvangen na een lange corona-lockdown. Heb je een accommodatie of activiteit geboekt en heb je vragen? Neem dan contact op met deze locatie.

Waar geldt nog een noodverordening?

Zelfs de zwaarst getroffen gebieden zijn weer toegankelijk, met uitzondering van delen van Meerssen (omgeving Westbroek, Brommelen en Geulle), daar geldt nu nog een noodverordening. Vermijd voor nu deze gebieden. Meer info hierover vind je via de betreffende gemeente.

Is Valkenburg aan de Geul bereikbaar? Ja!

Het centrum van Valkenburg is vrijwel geheel geopend. Er zijn nog enkele straten in het centrum afgesloten: de Grotestraat Centrum van Geulpoort tot kruising met De Guascostraat/Engelbertstraat, Walravenstraat, Tienschuurstraat, Bogaardlaan en Gosewijnstraat blijven gesloten en alleen toegankelijk voor bewoners, ondernemers en helpers. Dit geldt ook voor Casinoplein en Old Hickorybruggetje. Bij de ingangen van de afgesloten plekken zijn hekken geplaatst en houden beveiligers toezicht.

In de buitengebieden van Valkenburg blijft het Oostervoetpad nog afgesloten tussen de drie beeldjes en de nieuwe brug bij het Beverpad. Dit pad is door de wateroverlast dermate vernield dat het pad nog niet veilig begaanbaar is.

Kan ik nu op vakantie naar Valkenburg?

Ja, dat kan. Graag zelfs! Dé manier om ondernemers in Valkenburg een steuntje in de rug te geven is om hier vakantie te komen vieren. Ondernemers staan voor je klaar om je gastvrij te ontvangen. Op dit moment zijn nog enkele straten in het centrum van Valkenburg afgesloten. Deze straten mag je voorlopig niet betreden. Maar dat mag de pret niet drukken, want er is nog zoveel leuks te doen! Heb jij al een vakantie gepland? Neem dan voor meer info contact op met de accommodatie. 

Heidebloemetjes Brunsummerheide
Hellingsbos Simpelveld Mariabeeldje

Zijn attracties in Valkenburg geopend?

Ja, de meeste attracties zijn weer geopend. Sterker nog, ze zijn blij met jouw komst! Kijk voor actuele informatie op de website van de attractie. Er zijn op dit moment nog enkele straten in het centrum van Valkenburg afgesloten. Dat betekent dat dit deel van het centrum gesloten blijft voor publiek. 

Kan ik een wandeling maken in het buitengebied rondom Valkenburg?

De noodverordening die gold voor het buitengebied van Valkenburg is ingetrokken. De wandelpaden en wegen in het buitengebied zijn inmiddels opgeruimd en de aanwezigheid van slib is aanzienlijk verminderd, dus zijn de paden en wegen weer veilig begaanbaar. Her en der kan het wegdek nog in slechte toestand verkeren. Het is verstandig om dan als fietser even af te stappen.

Het Oostervoetpad blijft afgesloten tussen de drie beeldjes en de nieuwe brug bij het Beverpad. Dit pad is door de wateroverlast dermate vernield dat het pad nog niet veilig begaanbaar is.

wandelen door bos

Ga je op pad in de regio?

Wees voorzichtig als je op pad gaat! Door de wateroverlast kunnen routes gevaarlijk of zelfs onbegaanbaar zijn. Vermijd voor nu wandelpaden en natuurgebieden langs rivieren of beken. 

Welke natuurgebieden zijn toegankelijk om te gaan wandelen?

Nu het water terug in de rivieren is gezakt, is het tijd om te inventariseren welke natuurgebieden en routes veilig toegankelijk zijn. Momenteel doen boswachters en vrijwilligers hun uiterste best om dit in kaart te brengen. Natuurmonumenten roept publiek op om (nog) niet naar natuurgebieden rond de Maas (waaronder bij Grensmaas, Maastricht en Elsloo) of beken te komen, ook niet om te helpen met opruimen, het moet eerst veilig zijn.

Wil je toch erop uit? Dat kan! Beklim de heuvels en geniet van prachtige uitzichten vanaf de Vaalserberg, het Vijlenerbos, de Sint Pieterberg of vermaak je in de Schinveldse Bossen en de Brunssummerheide

Waar kan ik veilig een ronde op de fiets maken?

Op dit moment is het niet verstandig om een fietstocht te maken in de buurt van de Geul en de Maas. Je kunt wel een leuke tour maken op een van de prachtige fietspaden in Parkstad, Beekdaelen, de Schinveldse Bossen en de Brunsummerheide.

Stap je in de pedalen van je MTB? Volg dan de MTB-routes in Parkstad en de Mechelen Family Ride. Deze zijn al gecontroleerd en goed bevonden. Let wel op: De MTB route Parkstad-Heerlen is hierop de uitzondering! Deze is op dit moment nog niet veilig.

Met De Veer Over De Maas

Veilig met het fietsveertje over de Maas

De fietsveerpontjes in Rivierpark Maasvallei kunnen weer veilig uitvaren om de Maas over te steken. Het autoveer van Berg-Meeswijk blijft wel nog gesloten, daar zijn de nodige herstelwerkzaamheden nodig na het extreme hoogwater. 

Ontwerp Zonder Titel (44)

Webshop Visit Zuid-Limburg is weer geopend!

Op zoek naar een kaart of brochure voor je vakantie? Je kunt weer bestellingen plaatsen in onze Visit Zuid-Limburg webshop. Let wel op: door de overstromingen is een deel van onze voorraad verloren gegaan, wij hebben dus helaas nog niet alle producten voorhanden. 

Zin in een zomer vol nieuw avontuur?

Ontdek dan plekjes in Zuid-Limburg die je nooit eerder zag of waar je nooit eerder de tijd voor nam. Wij helpen je met plezier op weg en verzamelden tips die je niet mag mislopen!