Veilig op pad in tijden van corona

Reizen in rode en oranje gebieden in het buitenland worden afgeraden door de overheid. Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

Bezin in Zuid-Limburg

Rijk aan cultuur en religie

Een groot deel van de geschiedenis van Zuid-Limburg is, zoals op veel plekken, bepaald door religie. Anders dan in het grote protestantse deel van Nederland gaf het katholieke geloof deze regio vorm. Ga op religieuze ontdekkingsreis door de regio, duik dieper in de cultuur en tradities met een religieuze oorsprong en neem de ruimte om te onthaasten.

Dompel je onder in religieus Zuid-Limburg

De wonderen van de regio

Door de geschiedenis heen speelden verschillende wonderen zich af in de regio. Ga zelf in Zuid-Limburg op zoek naar de wonderen van deze tijd, want ze zijn nooit ver weg.

De helende handen van Pater Karel

Pater Karel leefde van 1821 tot 1893. Hij begon zijn leven in het Zuid-Limburgse Munstergeleen, vlakbij Sittard, en vervolgde zijn weg via België, Engeland en Ierland. De pater sprak slecht Engels en kon daarom niet preken. Met zijn luisterend oor en zijn helende krachten nam hij de zorgen van veel Ieren weg. Deze gewone Limburgse jongen was een baken van hoop en troost voor honderden mensen. Dat is hij trouwens nog steeds: mensen over de hele wereld vereren Pater Karel. Tot op heden herdenken we deze wonderdoener, wiens roots in ons eigen Zuid-Limburg lagen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de Pater Karel Kapel om een kaarsje op te steken.

Leeuw Azor in de Sint Michielskerk

Wanneer je de Sint Michielskerk betreedt, zie je rechts van de ingang een stenen leeuwtje, dat ons herinnert aan een bijzondere gebeurtenis in 1938. Tijdens een bomvolle hoogmis op Sint-Rosazondag ontsnapten twee leeuwen uit een circus op de Sittardse markt. Een ervan, Azor, liep de overvolle kerk binnen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij ging lekker aan de voet van het altaar liggen en stribbelde niet tegen toen hij werd weggevoerd. Daarmee verdiende hij een mooi plekje in de Sint Michielskerk.

Sint Gerlachus

Sint Gerlachus van Houthem is een van de bekendste Nederlandse heilige kluizenaars. Hij was van adellijke afkomst en leidde een losbandig leven, maar kwam tot inkeer toen zijn vrouw overleed. Hij ging op bedevaart, besloot om kluizenaar te worden en nam intrek in een holle eik. Door een valstrik werd zijn eik omgehakt, maar al het voedsel dat hij ter compensatie kreeg, schonk hij aan de armen. Volgens de legende bracht Sint Servatius hem de laatste communie en veranderde het water van de Gerlachusbron, nabij zijn woonplaats, meerdere keren in wijn. St. Gerlach – nu Chateau St. Gerlach en de Sint Gerlachuskerk – dient al eeuwen als bedevaartsoord. Nog steeds vinden mensen heil in Sint Gerlachus: velen scheppen zand van onder zijn praalgraf.

+1

Tussen bloed en brand

In de Basiliek van het Heilige Sacrament te Meerssen zouden zich twee wonderen hebben afgespeeld. In 1222 vloeiden er water en bloed uit de hostie tijdens het breken ervan – dit Bloedwonder is het oudste mirakel van Nederland. Ruim 200 jaar later redde een boer uit Raar, een hoger gelegen gehucht, de monstrans uit de kerk tijdens een brand. Bij terugkeer op zijn akker, was deze helemaal omgeploegd: dat moest wel het werk van engelen zijn. Ter nagedachtenis van dit Brandwonder trekt er nog steeds tweejaarlijks een grote processie vanuit de Basiliek naar Raar.

Zuid-Limburgse heiligen

Gepaard met het roemrijke Zuid-Limburgse religieuze verleden gaat ook de bekendheid van een aantal Zuid-Limburgse heiligen.

Het Limburgs mijnverleden

De verschillende ijkpunten van de Zuid-Limburgse cultuur zijn nauw met elkaar verbonden. Zo overlappen het rijke mijnverleden en de religieuze wortels elkaar in Santa Barbara: de patrones van de mijnwerkers. De tientallen jaren in de ‘koel’, onder de grond, tekenen de Zuid-Limburgse natuur en cultuur. De regio staat dan ook bekend om haar mijnverleden.

Binnenkort te doen

Ontdek alle evenementen, exposities en excursies rondom religie en cultuur in Zuid-Limburg.

Nog meer onthaasten tussen de Zuid-Limburgse heuvels?

Bezin in Zuid-Limburg

Deze brochure helpt je bij het beleven van de religieuze en spirituele kant van Zuid-Limburg. Ontdek bijzondere plekken, wonderlijke gebeurtenissen en typisch Zuid-Limburgse tradities. Hierin vind je ook jouw pelgrimspaspoort (ofwel stempelkaart) voor de 11 Camini's.

De sieraden van Limburg

Tijdens een tocht door Limburg ontkom je er niet aan: de wegkruisen. Deze kleine monumenten zijn kenmerkend voor het katholieke geloof en hebben allemaal hun eigen verhaal.

#bezininzuidlimburg

Deel je geluksmoment in Zuid-Limburg met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!