De mooiste routes
van Zuid-Limburg

Heuvel op, heuvel af

In Zuid-Limburg is een vakantiegevoel nooit ver weg. Een uitgebreid netwerk van routes neemt je mee naar plekken die je nooit eerder zag, ook al denk je de weg wel te kennen. Om in alle rust te kunnen genieten van het Zuid-Limburgse landschap, zijn er eindeloos veel wandelroutes en fietsroutes dwars door grote en kleine natuurgebieden die wachten om ontdekt te worden. Waar ga jij dit najaar heuvel op, heuvel af door Zuid-Limburg? 

Meer dan 500 routes met liefde voor je uitgezocht

Jouw perfecte route vinden gaat eenvoudig met de uitgebreide filteropties. Filter op afstand, moeilijkheidsgraad, plaats of thema. Er is speciale aandacht voor gebruikers van openbaar vervoer of rolstoel en kinderwagen. 

Navigeer je route met één klik vanaf de routepagina. Op het kaartje zie je ook waar langs de route gezellige horecapunten, leuke attracties en bijzondere bezienswaardigheden liggen. Geen heuvel die jou nog tegenhoudt! 

Welke route kies jij?

Meer dan 500 routes hebben wij met liefde voor je uitgezocht, want als het om actief genieten gaat kent Zuid-Limburg geen grenzen.

Een gezin met twee zoontjes wandelt over de toegangsweg van Kasteel Haeren in Voerendaal

Kindvriendelijke wandelroutes

Wandel langs routes waar voor de kinderen van alles te doen is en te beleven valt. Met deze 6 op-en-top kidsproof routes lopen jullie mooi in pas en is iedereen in z'n sas! 

Tip: OV-proof routes

Samen met Arriva nemen wij jou mee naar de mooiste, nog onontdekte plekjes in Zuid-Limburg. Met het OV geniet je onbekommerd van een heerlijke dagje wandelen en kun je uitgebreid de tijd nemen voor een welverdiend biertje(s) op het terras. Check onze OV-proof routes, stap in en ga op pad! 

Bestel in onze webshop

Stadswandeling Meerssen

Ontdek Meerssen; een bourgondische gemeente tussen het groen die je zal verrassen, verwonderen en doen stilstaan. De route van 3 km laat je zien hoe koningen en koninginnen, pausen en boeren in het verleden het Meerssen van nu gevormd hebben.

Historische Stadswandeling Vaals

Een prachtige wandeling door het drielandenstadje Vaals. Deze route van ca. 4 km brengt je langs de mooiste plekjes en monumenten van Vaals. Verleng de route tot 8 km en bezoek ook het Drielandenpunt en de Vaalserberg.

Door het decor van Dagboek van een Herdershond

Een wandeling van ca. 6,7 km door Eijsden, langs de opnamelocaties van de meest populaire tv-serie uit de jaren ’70, Dagboek van een Herdershond. Start bij Visit Zuid-Limburg Servicepunt Het Familiemuseum en treed in de voetsporen van de toenmalige cast!

Wandelroute Om niet te vergeten

Deze twee wandelingen van 10 en 12 kilometer voeren je langs 19 herdenkingsmonumenten in de gemeente Gulpen-Wittem. Via audiofragmenten hoor je over de verhalen van het monument en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.

Wandelroute Het mijnverleden op straat

De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Dat is nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is het verleden goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute van 3,3 km!

Fietsgids In het Spoor van de Mijnen

Deze fietsroute van 58,6 km door de voormalige Oostelijke Mijnstreek brengt je langs bekende en verborgen sporen uit het mijnverleden. Fiets in 1 dag of deel 'm op in 4 of meer kleinere lussen.

Fietsen naar Vrijheid in Eijsden-Margraten

Fietsen naar vrijheid is een thematische fietsroute met drie aaneensluitende routes: Bevrijding van het Maasdal, Bevrijding van het Heuvelland en Bevrijding van het Plateau. Zo kies je zelf hoe lang jouw fietstocht wordt.

Mergelland Fietsroute

Ervaar Zuid-Limburg op zijn mooist via de Mergelland Fietsroute. Bestel deze kaart en vind eenvoudig de weg van de 3 daglussen om optimaal te genieten. Of fiets de gehele route van 155km lang.

Fietsroute Het Heuvelland door de ogen van een kunstenaar

Ga mee op pad met in de inspirerende wereld van Sjef Hutschemakers. Volg deze fietsroute van ca. 35 km en zet voor eventjes de kunstenaarsbril op. Je zult de glooiende heuvels en idyllische dorpjes in Eijsden-Margraten op een nieuwe manier beleven!

Fietsroute De Drielanden Ronde

De Euregio is een waar fietsparadijs met het Drielandenpunt als (letterlijk) hoogtepunt. Ga tijdens de 49 kilometer lange fietstocht op ontdekking in het grensgebied en hop van Nederland naar België én Duitsland.

Fietsroute Tussen Geul en Maas

Ontdek het prachtige gebied rondom Valkenburg, Margraten en Eijsden per fiets. De 40,2 kilometer lange fietstocht voert je door het westelijke deel van het Heuvelland langs karakteristieke dorpjes en adembenemend natuurschoon.
Webheader Route Vol Verwondering Def

Route vol Verwondering!

Laat je onderweg verwonderen door de schitterende natuur en meer dan 30 verwonderplekken boordevol verhalen. Dankzij de 360 gradentours bewonder je plekken die je normaal niet ziet! 

Samen recreëren op een rij:

  • Vermijd drukte
  • Houd je hond aan de lijn
  • Ruim altijd je afval op
  • Blijf binnen de paden
  • Houd je aan de verkeersregels
  • Geniet van het landschap
Fietsers Bij Knooppunt

Ontspannen op ontdekking

Met niet meer dan een reeks nummers - fietsknooppunten - ga je urenlang onbezorgd fietsplezier tegemoet! Ontdek alle voordelen van het fietsknooppuntensysteem.

Dit vind je ook leuk