De geschiedenis van Zuid-Limburg

Er was eens... een prachtige, vruchtbare regio vol heuvels, rivieren en ondergrondse schatten. Prehistorische boeren, bandkeramiekers, vestigden zich zo’n 7000 jaar geleden in dit gebied en kondigde hiermee het begin aan van de rijke geschiedenis van Zuid-Limburg.

Eeuwenoude sporen van beschaving, religie, overheersing, oorlog en welvaart vind je tot op de dag van vandaag terug in zeldzame opgravingen, cultureel erfgoed, steenkolenmijnen en interessante musea. Maak een spannende reis door de tijd langs oerboeren, Romeinen, ridders en mijnwerkers.

Neem een duik in het onstuimige verleden van deze regio

Oerboeren in de prehistorie

Zo’n 7000 duizend jaar geleden vond er een revolutie plaats in het menselijk bestaan. Nomaden veranderden in boeren en Zuid-Limburg is de eerste regio van Europa waarin dit plaatsvond.

Romeins Zuid-Limburg

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra. Dwars door Zuid-Limburg liep namelijk een belangrijke hoofdweg, de Via Belgica. Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. 

Zuid-Limburg in de Middeleeuwen

In Maastricht verklapt menige gevelsteen waar en hoe de mensen leefden in de Middeleeuwen. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn in Zuid-Limburg bewaard gebleven, waaronder echte monumentale schatten zoals kastelen en kerken. Spring op je fiets en ontdek alle kastelen die Zuid-Limburg rijk tijdens een kastelenroute. Beleef een dag uit het leven van een ridder of ontdek de grote rol die de kerk speelde in het Middeleeuwse leven.

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en de haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg.

Het Zuid-Limburgs mijnverleden

Maak kennis met het rijke mijnverleden van deze regio. ​Vandaag de dag herinneren slechts enkele monumenten aan het mijnverleden dat Zuid-Limburg, maar ook de rest van Nederland zoveel welvaart bracht. Reden te meer om eens wat dieper te graven in de boeiende geschiedenis van de Zuid-Limburgse steenkolenwinning.

Zuid-Limburg en een oeroude zeebodem

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek hoe een subtropische Krijtzee het landschap in Zuid-Limburg bepaalde. Nergens ter wereld is de geologische periode van het Krijt zo zichtbaar aan de oppervlakte. Tegenwoordig loop je zelfs over een oeroude zeebodem die voor een groot deel bestaat uit 'mergel', een bijzonder geel kalkgesteente dat tekenend is voor deze regio. 

Het oorlogsverleden van Zuid-Limburg

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg als eerste Nederlands regio werd bevrijd van het naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar.

Beleef een nostalgische reis terug in de tijd!

Stap in, voor een onvergetelijke rit met de stoom- en dieseltrein van De Miljoenenlijn langs de allermooiste plekjes van het Zuid-Limburgse Heuvelland! Laat je meevoeren door het betoverende landschap, de bijzondere evenementen en een nostalgische reis terug in de tijd.

Historisch erfgoed

Het rijke verleden van Zuid-Limburg leeft ook voort in de vele kastelen, kerken, molens, natuurgebieden en andere sporen van vroeger. Bouwwerken die de tand des tijds hebben doorstaan, nemen je vandaag de dag mee naar jaren, vaak eeuwen geleden. Bewandel de voetstappen van het verleden en ontdek de wonderen van nu. Ga mee op een bijzondere reis door de geschiedenis, waar hertogen regeerden, monniken zongen en ga daar waar de natuur het landschap bepaalde.

Bestel in onze webshop

Speuren naar sporen in Landsfort Herle

Een wandeling van 3,2 kilometer rond de verdwenen vesting uit middeleeuws Heerlen. Volg de route en laat de periode van ridders en rovers weer tot leven komen. Ga je mee op pad?

Culinaire fietstocht 'Bokken-Rollen'

Ontdek het buitengebied van Beekdaelen tijdens deze culinaire fietstocht. Onderweg geniet je van vier Bokkerijders-Traktaties geheel in het teken van het roerige Bokkerijdersverleden van de streek.

Stadswandeling Sittard

Deze wandelbrochure neemt je mee op een uitgebreide stadswandeling door het sfeervolle centrum van Sittard. Je loopt niet alleen een prachtige route, maar onderweg krijg je uitleg over al het moois dat op je pad verschijnt.

Wil je iets totaal anders ontdekken?