De geschiedenis van Zuid-Limburg

Er was eens... een prachtige, vruchtbare regio vol heuvels, rivieren en ondergrondse schatten. Prehistorische boeren, bandkeramiekers, vestigden zich zo’n 7000 jaar geleden in dit gebied en kondigde hiermee het begin aan van de rijke geschiedenis van Zuid-Limburg.

Eeuwenoude sporen van beschaving, religie, overheersing, oorlog en welvaart vind je tot op de dag van vandaag terug in zeldzame opgravingen, cultureel erfgoed, steenkolenmijnen en interessante musea. Maak een spannende reis door de tijd langs oerboeren, Romeinen, ridders en mijnwerkers.

Neem een duik in het onstuimige verleden van deze regio

Oerboeren in de prehistorie

Zo’n 7000 duizend jaar geleden vond er een revolutie plaats in het menselijk bestaan. Nomaden veranderden in boeren en Zuid-Limburg is de eerste regio van Europa waarin dit plaatsvond.

Romeins Zuid-Limburg

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra. Dwars door Zuid-Limburg liep namelijk een belangrijke hoofdweg, de Via Belgica. Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. 

Landschap Toscana In Limburg
Luciushof Romeins Kwartier Heerlen Eleven Media 6
Thermenmuseum

Zuid-Limburg in de Middeleeuwen

In Maastricht verklapt menige gevelsteen waar en hoe de mensen leefden in de Middeleeuwen. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn in Zuid-Limburg bewaard gebleven, waaronder echte monumentale schatten zoals kastelen en kerken. Spring op je fiets en ontdek alle kastelen die Zuid-Limburg rijk tijdens een kastelenroute. Beleef een dag uit het leven van een ridder of ontdek de grote rol die de kerk speelde in het Middeleeuwse leven.

Kasteelhoensbroek Kinderen
Zij Aanzicht Ruine Met Engel
Bron Van Europa 2

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en de haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg.

Het Zuid-Limburgs mijnverleden

Maak kennis met het rijke mijnverleden van deze regio. ​Vandaag de dag herinneren slechts enkele monumenten aan het mijnverleden dat Zuid-Limburg, maar ook de rest van Nederland zoveel welvaart bracht. Reden te meer om eens wat dieper te graven in de boeiende geschiedenis van de Zuid-Limburgse steenkolenwinning.

Mijnwerker Archieffoto
Steenkolenmijn Valkenburg

Het oorlogsverleden van Zuid-Limburg

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg als eerste Nederlands regio werd bevrijd van het naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar.

Amerikaanse Begraafplaats 2016
Old Hickory Brug
Header Foto

Beleef een nostalgische reis terug in de tijd!

Stap in, voor een onvergetelijke rit met de stoom- en dieseltrein van De Miljoenenlijn langs de allermooiste plekjes van het Zuid-Limburgse Heuvelland! Laat je meevoeren door het betoverende landschap, de bijzondere evenementen en een nostalgische reis terug in de tijd.

Voorzijde van Basiliek in Meerssen

Historisch erfgoed

Het rijke verleden van Zuid-Limburg leeft ook voort in de vele kastelen, kerken, molens, natuurgebieden en andere sporen van vroeger. Bouwwerken die de tand des tijds hebben doorstaan, nemen je vandaag de dag mee naar jaren, vaak eeuwen geleden. Bewandel de voetstappen van het verleden en ontdek de wonderen van nu. Ga mee op een bijzondere reis door de geschiedenis, waar hertogen regeerden, monniken zongen en ga daar waar de natuur het landschap bepaalde.

Bestel in onze webshop

Middeleeuwse Avonturen in Voerendaal

Wandel over spannende paadjes en bewonder de prachtige Voerendaalse kastelen tijdens een mooie wandeltocht van 8,4 km. Onderweg duik je met een avontuurlijke audiotour en speurtocht dieper in het Middeleeuws verleden.

Historisch Sittard en Selfkant

Dat Sittard een nauwe band heeft met de Duitse regio Selfkant is onderweg duidelijk merkbaar. Geniet van de historische en natuurlijke omgeving en breng een bezoek aan een van Nederlands oudste steden.

Wandelkaart 1 Parkstad Limburg

Parkstad Limburg is een afwisselend gebied dat naast verrassende natuur ook veel te bieden heeft op het gebied van historie en cultuur. De wandelroutes nemen je mee langs het grootste abdijcomplex van de Benelux, een rijk mijnverleden en enkele topattracties zoals GaiaZOO en SnowWorld.

Wil je iets totaal anders ontdekken?