Een uniek landschap

Voert je over heuvels en door dalen

Ons unieke landschap maakt Zuid-Limburg het meest markante stukje Nederland. Geroemd om haar groene golvende heuvels, uitgestrekte plateaus, typische vakwerkboerderijen, de bloeiende boomgaarden, graften en holle wegen. Gewild om haar savoir vivre vol cultuur, tradities en liefde voor lokale lekkernijen. Kom ook en waan je in het buitenland!

Mozaïek van landschapselementen

Nergens anders is het land vind je een gevarieerder mozaïek van landschapselementen dan hier. Waar iedere regio zijn eigen bijzondere karakteristieke eigenschappen heeft. Waar je binnen een straal van 30 kilometer telkens weer wordt verrast. Misschien wel omver geblazen. Ieder seizoen opnieuw. Hoe je ook reist. Wat een ontdekkingstocht is dat!

Een authentieke ik

Niet voor niets heeft Zuid-Limburg het predicaat 'Nationaal Landschap' gekregen, een titel die alleen voor bijzondere landschappen is weggelegd. Daar zijn wij én alle Zuid-Limburgers enorm trots op. We willen jou ons landschap dan ook graag zelf laten ervaren, voelen en ontdekken. Daarom maken we tal van wandel-, fiets- en ruiterroutes kris kras door ons landschap. Met insidertips, waarbij we de innerlijke mens niet vergeten. Want liefde gaat ook door de maag. Dat proef je aan alles!

5 sterren voor Gulp- en Geuldal

Wat maakt dat stukje Heuvelland nou zo bijzonder? Volgens Stichting Natuur en Milieu zit hem dat in de volgende 5 sterwaardige waardes. De beleving, ecologische waarde, cultuur historie, mogelijkheid tot (natuur) recreatie en het unieke karakter. Dát is het bezoeken zeker waard. Ja, toch?

Een ode aan het Zuid-Limburgse landschap!

De schoonheid van het Zuid-Limburgse landschap is prachtig in beeld gebracht in de film 'My Land'. Een voorproefje dat je doet watertanden!

⟶ Blog van Anya Niewierra

De natuur geeft balans

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In deze longread vertelt Twan Huys waarom hij zoveel van het glooiende Zuid-Limburgse heuvellandschap houdt. Lees je mee?

Lees het interview met Twan!

Beklim heuvels met de Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail is weliswaar niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van Nederland geworden. De route kan wellicht concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Het is een ruige wandeltocht van 101 km die de Seven Summits (heuveltoppen) met elkaar verbindt. 

Ons landschap zelf ervaren

Prachtige panorama hotspots

In een hemelsbreed decor van unieke landschapselementen schiet je panoramabeelden tot je vingers pijn doen. Het leuke is, ze verschillen per seizoen en streek, maar zijn steevast jaloersmakend mooi!

Ontdek de heuvels en dalen met een van deze routes

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.

Combideal: 4 wandelkaarten

Deze combideal met vier wandelkaarten van Zuid-Limburg biedt in totaal meer dan 300 wandelroutes. Hiermee ontdek je de leukste paaltjesroutes in het Heuvelland, Parkstad en de Grensmaasvallei. Bestel nu 4 kaarten voor de prijs van 3!

Dutch Mountain Trail Wandelgids

Deze ruige wandeltocht van 101km verbindt de Seven Summits (toppen) in Zuid-Limburg met elkaar en kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen.

Heuvelland-Fietsroute

De Heuvelland-Fietsroute neemt je in 41,1 km mee naar weerszijden van het Heuvelland: van de Sint-Pietersberg naar de Vaalserberg (of andersom). Fiets langs prachtige uitzichten en idyllische dorpjes.

Fietsroute Het Heuvelland door de ogen van een kunstenaar

Ga mee op pad met in de inspirerende wereld van Sjef Hutschemakers. Volg deze fietsroute van ca. 35 km en zet voor eventjes de kunstenaarsbril op.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Mergelland Fietsroute

Ervaar Zuid-Limburg op zijn mooist via de Mergelland Fietsroute. Bestel deze kaart en vind eenvoudig de weg van de 3 daglussen om optimaal te genieten. Of fiets de gehele route van 155km lang.

Fietsknooppuntenkaart Zuid-Limburg

De fietsknooppuntenkaart laat je Zuid-Limburg ontdekken als fietsparadijs. Langs de Maas, over de heuvels en door uitgestrekte bossen: met de fietsknooppuntenkaart krijg je snel overzicht over het gebied en plan je makkelijk een mooie fietstocht.

Fietsroute Door Stoom en Heuvels

De fietsroute ‘Door Stoom en Heuvels’ neemt je mee op een fietstocht van 34,2 kilometer vanaf de dorpskern van Gulpen door het glooiende Heuvelland, met als denderende eindbestemming ‘stoomstadje’ Simpelveld.

Andere must see’s

En er is meer, zoveel meer wat er valt te ontdekken!

Deel jouw Zuid-Limburg met ons!

Deel jouw Zuid-Limburg moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. Wij delen graag jouw leukste plekjes en belevenissen!