Een Arriva trein doorkruist de Zuid-Limburgse groene heuvels in de zomer

Bereikbaarheid
Zuid-Limburg

Hoe reis jij in en naar het zuiden?

Door de ideale Euregionale ligging van Zuid-Limburg komen reizigers van alle windrichtingen naar dit stukje buitenland in eigen land. Met deze tips reis je makkelijk naar en door Zuid-Limburg. Op welke manier kom jij Zuid-Limburg verkennen? 

Reizigersinfo op weg naar Zuid-Limburg

Zuid-Limburg kun je op veel verschillende manieren bereiken. Zuid-Limburg Bereikbaar heeft alle actuele reisinformatie samengevoegd op een handige plattegrond. Zo vind je gemakkelijk jouw route naar Zuid-Limburg en ben je meteen op de hoogte van o.a. de drukte op de weg, beste plekken om te parkeren en je auto op te laden, plekken om je fiets te stallen, de locaties van de treinstations en meer!  

Reis duurzaam en kies voor het OV

Laat de auto eens staan en ga met het openbaar vervoer op reis. Door heel Zuid-Limburg liggen treinstations en de kleinere dorpjes zijn bereikbaar met de bus. Vanuit de trein of bus geniet je van de prachtige uitzichten, zodra je Zuid-Limburg binnenkomt. Je hebt geen stress met parkeren en op deze manier draag je ook nog eens bij aan een duurzaam milieu! 

De voorkant van een NS trein die op het station stilstaat

NS reisplanner

Plan je reis naar Zuid-Limburg met vervoersbedrijf NS. Check van tevoren de NS reisplanner voor actuele reisinformatie. 

Een sticker van het logo van Arriva op een bus

Arriva reisplanner

Plan je reis in Zuid-Limburg met vervoersbedrijf Arriva. Koop je kaartje online of in de bus. Je kunt hier ook pinnen. 

Opstappende mensen bij een bus in Gulpen markt

OV-Toerpas

Ga je er een dagje op uit in Zuid-Limburg? Met de OV-Toerpas kun je Zuid-Limburg extra voordelig verkennen met het openbaar vervoer. 

Van plek naar plek op de fiets

Het Zuid-Limburgse landschap leent zich bij uitstek om te verkennen per fiets. Zijn de heuvels net iets te pittig voor jou? Dan is een e-bike een goed alternatief. In Zuid-Limburg is er een uitgebreid fietsnetwerk en kun je aan de hand van fietsknooppunten zelf je route samenstellen. Onderweg vind je op tal van locaties fietsoplaadpunten en kun je er ook nog voor kiezen om kleine stukjes af te leggen met een deelfiets. 

Een vakwerkhuis met een mooie groene tuin, vijver en paarse bloemen

Overnachten in Zuid-Limburg

Kom jij naar het zuiden? Ontwaak dan op de mooiste droomplekjes! Of je nu slaapt in een knus hotel, bijzondere B&B of in een vakantiehuis met adembenemend uitzicht, overal ervaar je de Zuid-Limburgse gastvrijheid. Waar mogen wij jou binnenkort begroeten?

Te voet op pad in de regio

In Zuid-Limburg vind je om elke hoek wel een wandelpad. We hebben meer dan 350 gratis wandelroutes met liefde voor je uitgezocht. Je kunt je perfecte route vinden met de uitgebreide filteropties. De routes zijn heel eenvoudig met één klik live te navigeren vanaf de routepagina. 

OV-wandelroutes

Gebruik het OV voor een heerlijk dagje wandelen in de Zuid-Limburgse heuvels. Veel stations en haltes zijn het ideale startpunt voor je wandelroute. Een bijkomend voordeel is dat je extra kunt genieten van een welverdiend wijntje of biertje op het terras. 

Natuurtransferia

Wil je lekker aan de wandel, maar ga je toch liever met de auto naar het startpunt van de route? Check dan even de natuurtransferia in Zuid-Limburg. Hier is genoeg plek om je auto te parkeren en vanuit hier de omgeving verder te gaan ontdekken. 

Alle schaapjes staat dicht op elkaar onder een boom

Vermijd drukte

Je hebt er wellicht een beeld van: een zonnig weekend in het Heuvelland… Dat kan nogal druk zijn. Probeer je wandeling of fietstocht doordeweeks te plannen en tijdens de drukkere middag een lusje langs thuis of je vakantiehuis te maken. Ook verschilt de drukte per locatie. Zo zijn sommige trekpleisters zoals het Drielandenpunt, Valkenburg en de omgeving van Epen, snel druk.

Lees verder

Vervoer van A tot Z

De verhuurbedrijven in Zuid-Limburg zijn van alle markten thuis. Kies hier jouw favoriete vervoersmiddel! 

Close up van twee fietsen met op de achtergrond twee mensen op een bankje die genieten van het uitzicht

Fietsverhuur

In Zuid-Limburg kun je het hele jaar door bij verschillende verhuurbedrijven fietsen huren. Of je nu op zoek bent naar een e-bike, MTB, wielrenfiets of gewone fiets, ze zijn er in alle vormen en maten. 

Lees verder
Een groene auto, ook wel een eend genoemd, staat geparkeerd langs de weg met uitzicht over het heuvelland

Autoverhuur

In Zuid-Limburg valt er ook vanuit de auto ontzettend veel te zien. Stop bij de mooiste uitzichtpunten en strijk neer op het terras in een van de idyllische dorpjes. Bij verschillende bedrijven kun je een auto huren om de regio op een speciale manier te ontdekken. 

Lees verder
Vooraanzicht van Miljoenenlijn stoomtrein op spoor tussen bomen

Bijzonder vervoer

Genieten van de uitzichten tijdens een nostalgisch ritje in een ouderwetse stoomtrein, neem een fietsveertje over de Maas, of huur een fatbike om het landschap te verkennen. In Zuid-Limburg kan het allemaal! 

Lees verder
Twee gasten die uitleg krijgen over een route aan de balie van de Visit Zuid Limburg Experience in Valkenburg

Het ideale startpunt van jouw bezoek!

Bij de winkels van Visit Zuid-Limburg word je op z'n Limburgs gastvrij ontvangen. Op een interactieve manier leer je meer over de rijke historie van de regio, ontrafel je insidertips en word je geïnspireerd om Zuid-Limburg verder te gaan ontdekken. Ook vind je er een breed aanbod aan streekproducten, souvenirs en tickets voor de vele evenementen in de regio. 

Lees verder

Dit vind je vast ook leuk!

Meisje Loopt Over Hindernis In Park Het Plateau

Te doen

In Zuid-Limburg is er zoveel te beleven! Met deze tips, tricks en insider kijkjes ontdek je de leukste uitjes!

Vakwerkhuizen bij de Voerstreek in Veurs met uitzicht over het landschap

Op pad in de Euregio

Wie naar Zuid-Limburg komt, bezoekt het hart van Europa! Dit wervelende gedeelte van Limburg wordt aan alle kanten omsloten door het buitenland. 

Verschillende fietsers fietsen op een verharde weg naast een treinspoor en natuurgebied

Lange afstands­fietsroutes

Voor meerdaagse fietstochten over bewegwijzerde routes volg je de langeafstandsfietspaden. Dit is de ideale manier om je vakantie op de fiets door te brengen.