Ontdek nieuwe wandelingen
in Zuid-Limburg

Honderden kilometers aan wandelpaden liggen klaar voor je voeten

Tijdens het wandelen in Zuid-Limburg ontdek je om elke hoek weer iets nieuws. Het landschap is zo afwisselend, dat je eigenlijk nooit uitgewandeld raakt. Wandel door hellingbossen met holle wegen, uitgestrekte heide, langs de Maas of de meanderende Geul of maak eens een ommetje door een park. Overal kan er zomaar een prachtig uitzicht voor je opdoemen.

Hellingen bedwingen

Als je houdt van een uitdaging tijdens je wandeling, dan zit je goed in Zuid-Limburg. Trek de veters van de wandelschoenen maar goed aan, want de hellingen kunnen pittig zijn. Bedwing ze lekker op je eigen tempo en vergeet niet te genieten van de natuur om je heen.

Hellingen beklimmen
Twee wandelaars lopen een heuvel af in een winters landschap bij Epen

Wandelingen met weidse uitzichten

De uitzichten… daarvoor kom je wandelen in Zuid-Limburg. Er zijn natuurgebieden waar je lekker weids kunt kijken, bijvoorbeeld op de plateaus of bovenop een heuvel. Onze wandelroutes nemen je mee naar uitzichten die je nog niet kende. Laat je verrassen en houd je camera in de aanslag.

Wandeling met panorama
Uitgestrekte heuvels met een laagje sneeuw en een paar wandelaars
LAW Rivierpark Maasvallei

Wandelroute van het jaar 2021

De grensoverschrijdende lange afstand wandeling van 137 km door het RivierPark Maasvallei brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen als 'Beste wandelroute van de Benelux'

Wandelen door de bossen

Omringd door bomen is het heerlijk wandelen. In Zuid-Limburg herbergen bossen de meest bijzondere verrassingen: oude ruïnes, voormalige mergelgroeves, holle wegen en slingerende bronbeekjes. De hellingbossen zorgen voor een uitdaging en een mooie beloning op open stukken: het uitzicht. 

Wandelen in donker bos
Een winterwandeling in het bos op een pratsjig paadje

Wandel langs het water

In Zuid-Limburg is water overal. Niet in de vorm van eindeloos grote meren, maar op alle andere denkbare manieren: de imposante Maas stroomt in Zuid-Limburg ons land binnen en krijgt er alle ruimte. Ook de Geul en de Gulp meanderen hun weg door een schilderachtig landschap. Dan zijn er tal van kleine bronbeekjes die de mooiste dalen hebben uitgesleten en het enige stuwmeer van Nederland! Wandel je langs het water, dan staat je in Zuid-Limburg nog indrukwekkende verrassingen te wachten…

Herfst Bos Elsloo
Meertje met herstbomen

Heerlijk struinen over de heide

Er is maar één heidegebied in Zuid-Limburg, maar wát voor een… De Brunssummerheide verrast telkens door de wisselende seizoenen, maar ook door onbekendere stukken waar het lekker rustig is. Schapen, vleesetende planten, kwakende kikkers en de Roode Beek houden je gezelschap tijdens je struintocht over de heide.

Brunssummerheide 2
Wandelaarster Bij De Brunssummerheide
Een wandelweggetje omhoog door het sneeuwlandschap

Wandelhotspots in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is eigenlijk één grote wandelhotspot. Als je graag de meest geliefde wandelingen wilt ontdekken, hebben we ze voor je op een rij gezet. Dat is een top 5 met kilometer puur wandelplezier.

Maak een ommetje door het park

Meestal is de stad niet ver weg, maar de natuur toch dichtbij in de parken van Zuid-Limburg. In het park komt alles samen: stad, natuur, mens, dier en elk park heeft haar eigen verhalen te vertellen. Maak je trouwe ommetje eens door een ander park!

Bomenallee Met Kind Bij Kasteel Eijsden
Kasteelvijver In De Herfst In Elsloo
Jongens In Bos - Brunsummerheide

Kinderroutes

Wat is er nu leuker om het prachtige Zuid-Limburg al wandelend te ontdekken? Nou, het is nóg toffer als er langs de route van alles voor kinderen te doen is en te beleven valt. Ja-haaa! Hoor je die stemmetjes al overslaan van plezier? Met deze 6 op-en-top kidsproof routes lopen jullie mooi in pas en is iedereen in z’n sas!

Heide met Schotse hooglanders 2

Natuur transferium

In Zuid-Limburg liggen verschillende natuurtransferia. Hier kun je als bezoeker de auto parkeren en vervolgens je reis voorzetten per fiets of wandelend. Route-informatie is hier volop aanwezig! 

De leukste wandelkaarten!

Wandelkaart Parkstad

Wandel de leukste routes via gekleurde paaltjes met deze wandelkaart van Parkstad. Het is een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Wandelkaart 2 - Heuvelland West

Topografische kaart met wandelingen die via de gekleurde paaltjes lopen door Heuvelland-West. Een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Wandelkaart 3 - Heuvelland Oost

Topografische kaart met wandelingen die via gekleurde paaltjes lopen in de regio Heuvelland-Oost. Een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Wandelkaart 4 - Grensmaasvallei

Topografische kaart met wandelingen die via gekleurde paaltjes lopen gelegen in de regio Grensmaasvallei. Een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Stadswandeling Sittard

Verken de historische binnenstad van een van de oudste steden van Nederland, Sittard! Je loopt niet alleen de prachtige route, maar ontdekt onderweg ook interessante weetjes en bijzondere verhalen.

Stadswandeling Valkenburg aan de Geul

Ontdek de vestingstad op je eigen tempo via deze prachtige stadswandeling. Vanaf medio februari verkrijgbaar in onze webshop en in de Visit Zuid-Limburg Experience Valkenburg, het startpunt van de route.
Oma maakt een herfstwandelingetje

Slecht ter been?

In Zuid-Limburg zijn ook routes beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Ook zijn er routes voor mensen met een kinderwagen of rollator. Deze routes zijn net iets minder heuvelachtig, verhard en hebben geen trappen onderweg.

Wandelwinkels met alles wat je nodig hebt

Herfstwandeling langs de schaapjes

Wandelgids Zuid-Limburg

Wandelgids Zuid-Limburg biedt meer dan 1300 gratis wandelroutes in heel Limburg aan. De site is tevens voorzien met routes in Midden- en Noord-Limburg, Land van Herve, Ardennen, Eifel en ook in Brabant. In totaal meer dan 17.000 kilometer te wandelen, dus... ga snel op pad! 

Wandel je mee? Laat je inspireren!

Meer routes in Zuid-Limburg

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.