Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Land van Mergel en Grotten

Zachtgeel kalksteen zorgt voor eeuwenoude traditie

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek Zuid-Limburg toen een tropische krijtzee het landschap bepaalde. De miljarden zeedieren met kalkskelet zijn langzaam getransformeerd in het karakteristieke mergellandschap dat Zuid-Limburg zo uniek maakt. Kastelen, hoeves en kloosters werden veelal opgetrokken uit het geliefde mergel. Als resultaat van de mergelwinning kronkelt er onder Zuid-Limburg een eeuwenoud gangenstelsel van meer dan 250 kilometer lang. In deze bijzondere omgeving kun je grotbiken, op spooktocht, lasergamen, proef je de gezelligheid van de wereldberoemde kerstmarkten en nog veel meer.

Zuid-Limburg wordt ook wel het 'Mergelland' genoemd. Die naam kreeg de regio omdat hier de afzettingen van de geologische periode 'Krijt' aan de oppervlakte treden. Het krijt is overal. Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop inwoners de mergel de afgelopen 6000 jaar hebben gebruikt.

Alles over mergel en de grotten

 1. Een kijkje ondergronds

  Een kijkje ondergronds De grotten en hun ondergrondse geheimen

 2. Actief in de grotten

  Actief in de grotten Bijzondere avonturen, diep onder de grond

 3. Ondergronds komt bovengronds

  Ondergronds komt bovengronds Wat is vuursteen en wat doet een blokbreker?

 4. Kerst in de grotten

  Kerst in de grotten Wereldberoemd! Europa's grootste ondergrondse kerstmarkten.

Grotbiken door een eeuwenoude mergelgroeve

'We maken onze helmen stevig vast. En controleren voor de laatste keer onze verlichting. Daarna verdwijnen we op onze mountainbikes een voor een achter onze gids het donkere gat in. Heel even nog profiteren we van de verlichting bij de opstapplek, maar direct na de eerst bocht is het aardedonker. Mountainbiken door de Limburgse mergelgrotten; wie verzint nou zoiets? Toch is het extreem cool. Het is hier zó donker. En ook zó stil. Je hoort hier helemaal niets, alleen het gezoem van onze cardanfietsen (ja inderdaad geen kettingen) en het gezucht van m’n medefietsers. Heel langzaam wennen m’n ogen aan het donker. In het schijnsel van m’n fietslamp is er eigenlijk heel veel te zien. Wandtekeningen, grote open ruimtes en af en toe moeten we ineens ook heel diep ….BUKKEN!!!'

grotbiken en andere grotactiviteiten

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website