Zuid-Limburg, land van Mergel en Grotten:
een kijkje ondergronds

De mysterieuze mergelgrotten in Limburg

Het is uniek in Nederland en spreekt tot de dag van vandaag ontzettend tot de verbeelding: onderaardse mergelgangen. Halverwege de 19e eeuw kreeg het toerisme de overhand op het oorspronkelijke doel van de gangen: mergelwinning. Een fakkeltocht door de ‘grotten’ was een van de eerste toeristenattracties. Ook andere cultuurverschijnselen trokken nieuwsgierige bezoekers: rotswoningen, schuilkapellen, ondergrondse kunst, fossielen en oorlogsverhalen. Nog steeds is Mergelstadje Valkenburg de bakermat van toerisme in Nederland.

Ondergrondse aantrekkingskracht

In de Zuid-Limburgse ondergrondse mergelgroeven valt van alles te beleven voor jong en oud. Tijdens een bezoekje aan de grotten in Limburg leer je hoe deze door de eeuwen heen verbonden zijn met het dagelijks leven in de omgeving. Ontdek de ondergrondse geheimen op je gemak tijdens een rondleiding, of juist op een speciale mountainbike terwijl de adrenaline door je lijf giert.

Dit verschuilt zich onder de grond in Zuid-Limburg

Onder de Zuid-Limburgse grond zit miljoenen jaren aan geschiedenis verscholen: van het Krijt, via de middeleeuwen, tot schuilen voor het bovengrondse geweld in de Tweede Wereldoorlog. Later, in de jaren 50, werkten de Zuid-Limburgse koempels zich een ongeluk om het zwarte goud op te delven in de mijnen.

Ondergrondse geheimen

De mergelgrotten rond Valkenburg kennen vele eeuwenoude geheimen. Zo resten er uit de periode van de Franse Revolutie nog ondergrondse kerken en altaren, waar priesters en hun gelovigen stiekem hun geloof beoefenden. Ook vluchtten veel Valkenburgers tijdens verschillende oorlogen naar de groeven voor een veilig heenkomen: tijdens de Koude Oorlog konden hier maar liefst 15.000 mensen schuilen voor de onrust boven de grond.

Ondergronds mijnverleden

In de jaren 50 daalden dagelijks duizenden mijnwerkers af naar ‘de koel’, zo’n 700 meter onder de grond, om steenkool te winnen. Ontdek het mijnverleden van Zuid-Limburg.

De oudste vorm van mijnbouw: de vuursteenmijn

In het Savelsbos vind je de oudste bekende vorm van mijnbouw, die maar liefst 6000 jaar geleden ontstond. In deze vuursteenmijnen groeven inwoners naar vuursteen om er kleine wapens en andere gebruiksvoorwerpen van te maken. Nu kun je zelf deze historie verkennen, dankzij verschillende excursies in het ondergrondse rijk.

⟶ Blog van Jenneke
Blog Jenneke Romeinse Katakomben 1

Grottentocht met historie

Jenneke wordt de Limburgse mergelgrotten nooit moe. Ze streek neer in Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg en legde dit ondergrondse pareltje vast in beelden en woorden.

Een voorproefje van de grotten

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Maar wat is er zo uniek? Ga op pad en ontdek het zelf!

Jubileum VVV 125 Jaar Concert André Rieu In Gemeentegrot

Van nuttige steen tot toeristische trekpleister

De mergel leidde in de 19e eeuw tot een hele nieuwe economie. Wist je dat in 1885 in Valkenburg de eerste VVV in Nederland is opgericht? Het mergelstadje groeide uit tot de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio. In 2010 vierden we het 125-jarig jubileum in de duizenden jaren oude Romeinse zaal van de Gemeentegrot, samen met koningin Beatrix en André Rieu.

#mergelgrotten

Heb jij spanennde ondergrondse avonturen beleefd? Deel je leukste foto's met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!