Land van Mergel en Grotten

70 miljoen jaar geschiedenis

Ga terug in de tijd in het karakteristieke mergellandschap van Zuid-Limburg, een van de weinige plekken ter wereld waar het Krijt zichtbaar is. Zowel boven als onder de grond is deze regio uniek: onder de oppervlakte kronkelt namelijk een eeuwenoud gangenstelsel van meer dan 250 kilometer lang.

De bijzondere gele steen en zijn ondergrondse labyrint

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek Zuid-Limburg, toen een tropische krijtzee het landschap bepaalde. In de bodem vind je mergel: een bijzonder geel kalkgesteente, opgebouwd uit de kalkskeletjes van kleine diertjes, dat tekenend is voor de regio. Mergel is erg geschikt voor de bouw van burchten, muren en huizen. Dat hadden de inwoners van Zuid-Limburg gelukkig al ver voor de middeleeuwen door: zij bouwden vele kastelen en andere gebouwen in de omgeving met deze bijzondere gele steen.

Tip voor het hele gezin: MergelRijk

In deze grot bewonder je miniaturen en unieke mergel- en zandsculpturen boordevol historische en educatieve verhalen. Met een speurtocht, DinoRijk en film van de zandtovenaar voor de kids. Ga zelf aan de slag: zandtekenen, fossielen zoeken en mergelblokje bewerken. Nieuw is de spannende Thomas Didden Groeve. Schrijf je naam met houtskool op de wand in deze donkere mergelgang!

Een labyrint onder de grond

Onder de oppervlakte van het mergellandschap vind je bovendien veel grotten en een gigantisch gangenstelsel, dat ontstond door de mergelwinning. Dit ondergrondse labyrint telt meer dan 22.000 gangen, die samen meer dan 240 kilometer beslaan: een ideale vluchtweg in tijden van oorlog én goed onderdak en beschutting tijdens het bovengrondse geweld. Dit labyrint en zijn grotten kun je gelukkig nog steeds bewonderen, bijvoorbeeld door middel van een rondleiding of met een sportieve activiteit, zoals grotbiken.

Op pad in het Mergelland

Meer leuke mergeluitjes!

Ondergrondse geheimen

De mergelgrotten rond Valkenburg kennen vele eeuwenoude geheimen. Zo resten er uit de periode van de Franse Revolutie nog ondergrondse kerken en altaren, waar priesters en hun gelovigen stiekem hun geloof beoefenden. Ook vluchtten veel Valkenburgers tijdens verschillende oorlogen naar de groeven voor een veilig heenkomen: tijdens de Koude Oorlog konden hier maar liefst 15.000 mensen schuilen voor de onrust boven de grond.

Geulhemmergroeve Oranje Gallerij
Geulhemmergroeve Kapel

De onmisbare mergel van Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is het Krijt overal. Het geliefde mergel was op veel momenten onmisbaar voor de ontwikkeling van de samenleving, tot ver buiten Limburg.

Groeve 'T Rooth

De mooiste mergelroutes

Je verkent de mergelgroeven het best aan de hand van de mooiste wandelingen rondom het mergelstadje Valkenburg, Voerendaal en de Bemelerberg.

⟶ Blog van Jenneke
Blog Jenneke Romeinse Katakomben 1

Grottentocht met historie

Jenneke wordt de Limburgse mergelgrotten nooit moe. Ze streek neer in Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg en legde dit ondergrondse pareltje vast in beelden en woorden.

Een voorproefje van de grotten
Jubileum VVV 125 Jaar Concert André Rieu In Gemeentegrot

Van nuttige steen tot toeristische trekpleister

De mergel leidde in de 19e eeuw tot een hele nieuwe economie. Wist je dat in 1885 in Valkenburg de eerste VVV in Nederland is opgericht? Het mergelstadje groeide uit tot de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio. In 2010 vierden we het 125-jarig jubileum in de duizenden jaren oude Romeinse zaal van de Gemeentegrot, samen met koningin Beatrix en André Rieu.

Wijngaard Met Twee Mannen

Vruchtbare mergelbodem

Als we in Zuid-Limburg een goede zomer hebben, dan levert de uitstekende mergelbodem ook lekkere wijnen op. Dat is natuurlijk niet verkeerd, voor een bourgondische regio als Limburg.

#visitzuidlimburg

Heb jij spannende ondergrondse avonturen beleefd? Deel je leukste foto's met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!