Maastricht: The good life capital

Bezoek de meest Europese stad van Nederland

Historische panden en hippe design-winkels. Statige kerken en avontuurlijke grotten. Menukaarten vol smaaksensaties en terrassen vol gezelligheid. Bruisende festivals en spraakmakende exposities. Weidse pleinen en uitgestrekte wijngaarden. Dat alles én meer is Maastricht: de ster onder de steden! Niet voor niets een geliefde bestemming voor een dagje shoppen, weekendje samen of wereldse vakantie.

De ENCI-groeve Maastricht

De ENCI-groeve is nu nog volop in ontwikkeling. Je ziet er bedrijvigheid, maar ook natuurontwikkeling. In 2018 gaat die eerste volledig stoppen. De mergelwinning in de ENCI-groeve komt dan tot een eind. Er wordt dan een punt gezet achter een periode van 100 jaar mergelwinning. Het gebied komt dan grotendeels in beheer van Natuurmonumenten. Echter, er valt nu al meer dan genoeg te genieten in dit gebied. Je kunt er al heerlijk wandelen en je hebt er fantastische uitzichten over de groeve en de stad Maastricht. De natuur die hier ontstaan is, is nu al ongekend. Vanaf het uitzichtplateau heb je een grandioos uitzicht dat je zeker een keer gezien moet hebben. Absoluut een aanrader!

Openingstijden en toegankelijkheid

Het wandelpad door de groeve is vanaf april tot 1 september dagelijks geopend van 8 tot 20 uur. Van 1 september tot 1 april is de groeve geopend van 9 tot 17 uur. Van beiden kanten, vanaf de trap einde Luikerweg en vanaf Chalet d’n Observant (Lage Kanaaldijk voorbij nummer 115) kun je de groeve als voetganger in. De groeve is door de hoogteverschillen niet toegankelijk voor mindervaliden. Honden zijn niet welkom in de groeve. 

Ontdek de 10 highlights van Maastricht

Maastricht heeft ontzettend veel te bieden. Een boottocht over de Maas, een muzikaal concert van André Rieu of een historische stadswandeling. Tussendoor kun je natuurlijk heerlijk shoppen en aan culinair genot is er geen gebrek!

Tip: ontdek het Buitengoed van Maastricht

De fietsroute 'Langs buitengoederen vol verhalen' neemt je mee langs de Buitengoed Paradijstuinen rondom Maastricht, Valkenburg en Schin op Geul. Ontdek parken en tuinen die goed verstopt liggen in een groen landschap. Hier is dwalen net zo leuk als verdwalen. Van kasteeltuin tot landschapspark en van Engelse tuin tot Franse baroktuin, iedere Paradijstuin herbergt haar eigen verrassingen. 

Ontdek ook andere regio's

#visitzuidlimburg

Deel jouw mooiste Maastricht moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!