Pelgrimeren in Zuid-Limburg

Op reis langs het Jacobspad

Een pelgrimstocht geeft rust en laat je nadenken over wat belangrijk is in het leven. Een van de populairste pelgrimstochten ter wereld is de Camino de Santiago (ook wel St. Jacobsroute), met duizenden startplekken die allemaal uitkomen in Santiago de Compostela in Spanje. Wist je dat je Nederland helemaal niet hoeft te verlaten voor zo'n pelgrimstocht? Het Jacobspad loopt namelijk ook gewoon door Zuid-Limburg! Onderweg ontdek je het religieuze verleden, de prachtige omgeving en de unieke cultuur van de regio.

Pelgrimeren, wat is dat?

Een pelgrimage is een bedevaart of bezinningstocht. Het is een eeuwenoud ritueel waarbij men een voettocht onderneemt naar een heilige plaats. Je kunt onderweg afschakelen van de dagelijkse hectiek: even niets regelen, geen vergaderingen en niet constant online op sociale media. Je hoeft je maar met twee dingen bezig te houden onderweg: de pas erin houden en een plek vinden waar je zult eten en slapen die avond. Je leeft van dag tot dag en staat daardoor beter stil bij essentiële zaken. Stap voor stap dwalen je gedachten af. Wat een rust!

De welbekende Camino de Santiago

Heel leuk dat Jacobspad, maar wie is Sint Jacob eigenlijk? En waarom heet de route ook wel Camino de Santiago? Sint Jacob of Sint Jacobus, Santiago in het Spaans, was een van de twaalf apostelen van Jezus Christus. Deze apostel, die werd gezien als heilige, ligt begraven in de kathedraal van Santiago de Compostela. De plek werd daardoor een bedevaartsoord. Pelgrims reisden er van heinde en verre naartoe om de heilige te vereren. Zo ontstond een heus web van Jacobsroutes door Europa! Een deel van deze lange pelgrimstocht loopt door ons eigen Zuid-Limburg.

Het Jacobspad: een route voor iedereen

Het Jacobspad is er voor iedereen. Of je nu op weg bent naar Santiago de Compostela of gewoon een rondje wilt lopen om je hoofd leeg te maken, iedereen is welkom op de Jacobspad-route. Je ervaart hoe het is om onderweg te zijn. Begin klein en maak bijvoorbeeld een kort rondje over een van de camini’s op het Jacobspad in Zuid-Limburg. Ontdek onderweg of een grote pelgrimstocht iets voor jou is of haal als oud-pelgrim herinneringen op aan eerdere Camino-ervaringen.

⟶ Blog van Harry Rullmann

Stap voor stap door het heuvelland

Tijdens zijn route naar Santiago de Compostela via Nederland legde Harry zijn tocht van Sittard naar Houthem-St. Gerlach vast. Hij deed in woord en beeld verslag van de voorlaatste etappe van zijn route over het Jacobspad door Zuid-Limburg.

Lees zijn verslag

In de voetsporen van Sint Jacob

Het Jacobspad komt de regio binnen in Roosteren, het meest noordelijke plaatsje van Zuid-Limburg. Via het prachtige heuvellandschap en de idyllische dorpjes trek je over dit Nederlandse deel van de route van de Santiago de Compostela, op weg naar België of Duitsland. Begin bij startpunt Hotel-Restaurant De Roosterhoeve, via de Passtraat richting de Doctorandus J. Lebenstraat. Vanaf daar wijzen de blauwe bordjes met de Jacobsschelp je de weg.

Volg de schelpen

Volg de schelpenbordjes en loop over het pelgrimspad door Zuid-Limburg. Met de ontwikkeling van een nieuwe schelpenroute is Sint Gerlach sinds een aantal jaar ook officieel opgenomen in de bedevaartsroute naar Santiago. Op dit stuk van je pelgrimstocht door Zuid-Limburg kun je overnachten in de nieuwe ‘refugio’ (veilige plaats, toevluchtsoord) in Houthem. De refugio, waar enkel pelgrims kunnen verblijven, is geopend van april tot en met oktober. Met een geldig pelgrimspaspoort voor de Camino kun je er een nachtje blijven slapen.

⟶ Blog van Jan Veltman als Pelgrim

De Geul 'van bron tot monding'

Tijdens de pelgrimstocht langs de Geul 'van bron tot monding' worden zingevende verbindingen gelegd tussen de stroom van de Geul en de stroom van het leven. Duik je mee de diepte in? 

Lees het essay

Oog in oog met Jacobus

Tijdens je pelgrimstocht door Zuid-Limburg kun je een bezoekje brengen aan de Heerlense Pancratiuskerk. Hier heeft Peter Schunk opdracht gegeven voor een speciaal beeld van Jacobus als pelgrim.

Pelgrimstocht Via Coriovallum

De Via Coriovallum is een oefencircuit geworden voor wandelaars die pelgrimservaring op willen doen. De route is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé, alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de 'Via Belgica', een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen. 

⟶ Blog van Arie en Sylvia

Historische pelgrimswegen naar Santiago

Veel wandelaars leggen hun route vast. Dankzij deze fotoblog van Arie en Sylvia krijg jij een heel persoonlijk voorproefje van het Jacobspad. Op dag 129 steken zij de grens bij Roosteren over en ontdekken zij het Jacobspad in Zuid-Limburg

Laat je meenemen op hun route

In de sferen van het Jacobspad

#jacobspadzuidlimburg

Deel je geluksmoment in Zuid-Limburg met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!