Een groepje mensen bekijkt de toren in het Maankwartier

Bekijk de stad zoals je haar nooit eerder zag

Volg de gids en (her)ontdek de stad

Een stad is een broedplek van verhalen. Maak écht kennis met de stad en laat je meenemen op sleeptouw door onze gepassioneerde stadsgidsen. Ze openen jouw ogen en laten jou de stad zien zoals je haar nooit eerder zag. Ontdek sporen uit het verleden en kijk met een andere blik naar de stad van nu.

Zes cultuurexpedities in het hart van de stad

Kasteel Den Halder met Geul in Valkenburg aan de Geul (Groovypat)
1

Stadswandeling in Valkenburg

Maak het vakantiegevoel in Valkenburg compleet door je lekker te laten rondleiden door een van onze stadsgidsen. Achter de mergelgevels van de historische binnenstad van Valkenburg schuilt geschiedenis, maar ook mythes en legendes. Je wandelt door steegjes, onder middeleeuwse poorten en natuurlijk langs de indrukwekkende kasteelruïne.

Het Maankwartier met aanzicht vanaf de kant van de stad
2

Stadswandeling in Heerlen

Heerlen is zonder twijfel de meest bewogen stad van Zuid-Limburg. De Romeinen lieten hier het oudste gebouw van Nederland achter, steenkool maakte van Heerlen de op één na rijkste stad van ons land. Na de mijnsluitingen kroop de stad uit een diep dal, kreeg kleur op haar wangen door street art en bereikte een hoogtepunt met het Maankwartier.

Een zijaanzicht van de kerk in Sittard
3

Stadswandeling in Sittard

Sittard is de enige stad in Nederland waar nog driekwart van de originele stadswallen overeind staat. Indrukwekkende kerkgebouwen, de geliefde Markt vol terrassen en geheime tuinen geven verdere allure aan Sittard. Tijdens de rondleiding hoor je verhalen over een leeuw die de kerk inliep en over meestercabaretier en Sittardenaar Toon Hermans.

het HEERLEN letterkunstwerk aan de rotonde bij de Auroraflat in Heerlen

Made by locals: Stadsplattegrond van Heerlen

Ontdek Heerlen zoals je haar nog niet kende: ongepolijst, kleurrijk en open! Spot street art, ontdek stadsgeheimen en beleef de stad aan de hand van local tips.

Stadswandeling in Echt bij het gebouw van het Museum van de Vrouw
4

Stadswandeling in Echt

Leer Echt pas echt kennen tijdens deze ontdekkingstocht door de van ‘straten en stegen van Echt’. Je luistert naar verhalen over het oude raadhuis aan De Plats, de vroegmiddeleeuwse Sint-Landricuskerk, de historische kleiwarenfabriek De Valk, het voormalige Ursulinencomplex en over de vele kunstwerken in de binnenstad van Echt.

5

Stadswandeling in Meerssen

Meerssen: groene gemeente, wijnwalhalla, en thuis van menig stukje cultuur-historisch erfgoed. Van de Gotische Basiliek tot de allereerste internationale spoorlijn, er is onderweg een schat aan architectuur, cultuur en historie te zien.  Een bourgondische gemeente tussen het groen die je zal verrassen, verwonderen en doen stilstaan.

De Katschhof met de achterliggende Dom in Aken
6

Stadswandeling in Aken

Net over de grens ligt de indrukwekkende keizerstad Aken. In de beroemde Dom van Aken vond Karel de Grote zijn laatste rustplaats. Onze rondleiding neemt je nog verder terug in de tijd, toen de Romeinen de zwavelrijke warmwaterbronnen van Aken ontdekten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een stad vol cultuur en contrasten.

⟶ Vlog van Jenneke
Logo Visit Zuid-Limburg Blogger Jenneke met Michel Huisman bij het Maankwartier in Heerlen

Waarom Heerlen zo populair is tegenwoordig

Voor deze vlog nodigde ik mijn vriendin Marianne uit vanuit ‘het noorden’ om Heerlen te komen ontdekken. Het was haar eerste keer in de stad van de muurschilderingen en ik ben compleet verbaasd over hoe gaaf en mooi ze Heerlen vindt.

Bekijk de vlog!

Ga zelf op pad met deze brochures

Rondleiding gemist of lekker in je eigen tempo door de stad? Dat kan! Samen met ervaren stadsgidsen en bewoners ontwikkelden wij de leukste plattegronden en wandelroutes die jou door de stad gidsen. Ga op ontdekking wanneer je wilt, hoe lang je wilt en zo vaak als je wilt!

Stadswandeling Valkenburg

Een prachtige wandeling door vestingstad Valkenburg aan de Geul. Op deze route van 4,5 km kijk je je ogen uit. Start je route in de Visit Zuid-Limburg Experience in het hart van Valkenburg en maak kennis met de oude vestingstad en hoogteburcht.

Stadswandeling Meerssen

Ontdek Meerssen; een bourgondische gemeente tussen het groen die je zal verrassen, verwonderen en doen stilstaan. De route van 3 km laat je zien hoe koningen en koninginnen, pausen en boeren in het verleden het Meerssen van nu gevormd hebben.

Historische Stadswandeling Vaals

Een prachtige wandeling door het drielandenstadje Vaals. Deze route van ca. 4 km brengt je langs de mooiste plekjes en monumenten van Vaals. Verleng de route tot 8 km en bezoek ook het Drielandenpunt en de Vaalserberg.

Stadswandeling Heerlen

Tijdens deze stadswandeling van 3,8 km door het stadscentrum van Heerlen ontdek je hoe Heerlen zich ontwikkelde van een Romeinse Nederzetting tot de eigenzinnige en moderne stad van nu.

Stadswandeling Sittard

Deze wandelbrochure neemt je mee op een uitgebreide stadswandeling door het sfeervolle centrum van Sittard. Je loopt niet alleen een prachtige route, maar onderweg krijg je uitleg over al het moois dat op je pad verschijnt.

Dit vind je vast ook leuk!

Maankwartier met mensen in Heerlen

Parkstad Limburg

Welkom in het dynamische Parkstad Limburg, de snelst groeiende toeristische bestemming van Nederland! Een gebied van uitersten en contrasten... 

Panoramafoto vanaf het SCHUNCK Glaspaleis over Heerlen

Urban citytrip

De steden van Zuid-Limburg zijn broedplekken van cultuur, met elk hun eigen karakter. De ruwe kantjes van een stad krijgen steeds meer waardering. 

Openingsparade met luchtobjecten tijdens Cultura Nova in Heerlen

Urban events

Heerlen ademt urban. Evenementen zijn creatief en dynamisch. Een van de grootste cultuurfestivals van het land, Cultura Nova, trekt elk jaar tienduizenden bezoekers.