Een vochtig lentelandschap met opkomende zon

Groene hotspots

Groener dan groen in het Zuid-Limburgse land

Als één regio groen ziet, dat is het Zuid-Limburg wel. Maar wat zijn nu de échte groene bijzondere hotspots met hoge natuurwaarde? Dat vroegen we onze bezoekers in wedstrijdvorm. Massaal werd gehoor gegeven aan deze oproep en uit de vele inzendingen zijn de 10 meest populaire parels gerold. Kiezen? Je kunt ze ook alle 10 bezoeken, ha!

Groene Hotspot Maasvallei Water Met Paarse Bloemen Op Voorgrond
1

Magische Maasvallei

Op deze bijzondere plek, die zomaar een filmlocatie kon zijn, houdt de levendige Maas zich niet aan de gebaande paden. Laat je betoveren door het water en bewonder de grazende natuurlijke kuddes met gallowayrunderen en konikpaarden aan de oever.

Groene Hotspot Geleenbeekdal Boom Met Bankje En Kerk Op Achtergrond
2

Glooiende Geleenbeekdal

Daal via de beboste hellingen vol loof- en beukenbomen af naar het dal. Neem het unieke landschap met haar open en dichte plekjes, kronkelende holle wegen en kleine grindafgravingen maximaal tot je.

Brunssummerheide staat volop in bloei met wandelaars
3

Heide, bos en zand gaan hand in hand

De Brunssummerheide is écht nog een plek waar deze 3 basiselementen uit de natuur samenkomen. Groener wordt ie niet! Uniek voor de regio, want nergens anders vind je zoveel heide. Geniet en kom tot rust. Ook kids zijn er dol op.

Doorkijkje van groene Hotspot met Uitzicht Over Winthagen Via Wei
4

Het verscholen dorpsgezicht van Winthagen

Deze pittoreske en nostalgische plek is een beschermd dorpsgezicht, vlakbij natuurschoon Kunderberg. Een immens groot natuurgebied waar je dagzomend kalkgesteente spot.

Groene Hotspot Ravensbosch Bos Met Bankje En Vijver
5

Roerige Ravensbosch

Vrij onbekend bosgebied vol groene heuvels met hoogteverschillen tot wel 50 meter. Toegankelijk vanuit alle windrichtingen met voor elke ‘entree’ een unieke aanblik.  De lichtinval door de bomen zorgt voor de nodige dosis mystiek.

Bloeiende witte daslook op de hellingen van het Savelsbos

Bewonder de unieke natuur van Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg bruist het van leven! Als je weet waar je moet kijken, gaat er een kleurrijk planten- en dierenrijk voor je open. 

Groene Hotspot Meertensgroeve Groeve Met Vijver En Planten
6

Muisstille Meertensgroeve

Hoor je dat? Nee, iets anders dan fluitende vogels of wapperede bladeren hoor je niet in deze ‘gedeukte’ groeve. Volop afwisseling qua landschap; van open gebied, stenige grindhellingen tot dicht struweel. Ook zijn hier genoeg dieren te zien.

Groene Hotspot Koulissenlandschap Vanaf Eyser Heuvelrug Cypressen
7

Mediterrane van Limburg

Hee, zit ik nou in de Toscane? Dát denk je als je vanuit het Dunnen-, Schweiberger- of Wagelerbosch naar de Eyser Heuvelrug kijkt. Een non-Nederlands ogend tafereel. Waan je even in het buitenland!

Groene Hotspot Geuldal Vanuit Wei Met Kerk En Dorp Op Achtergrond
8

Golvende Geuldal

Een golvend landschap met hellingbossen op de flanken van de heuvels en in het dal een vrij stromende Geul die haar weg zoekt. Nu al rustgevend, toch? Niet voor niets uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland.

Groene Hotspot Noordal Vanuit Wei Met Kerk Op Achtergrond
9

Bijzonder Bergenhuizen

Ben je in voor een typisch Limburgse look? Het landschap van Bergenhuizen heeft alles in de mix; droogdalen, hellingen, graften en bloemrijke graslanden. Klik, klik, klik; die camera ziet straks he-le-maal groen!

Groene Hotspot in Eijsder Beemden: Vijver Met Eendjes en Bootje Op Voorgrond
10

Veelzijdige variatie op wandelboots

Geniet in je stevige stappers van een gevarieerd Eijsder beemden. Bloemrijke weides, soortenrijke ruigtes langs het water en wandelpaden all-over. Met op de achtergrond het decor van de ruige wanden van Plateau van St-Pieter.

Groene rustpunten!

De Zuid-Limburgse natuur zit tjokvol groene rustpunten. Deze zijn zéker het checken waard:

Koeien in het Ingendael bij een afgebroken boomtak in een mysterieuze setting met mist

10 highlights Geul & Maas

Natuurgebied Buitengoed Geul & Maas zit vol roerige rivierdalen, statige molens en vintage kastelen. Met deze 10 tips haal je alles uit je bezoek.

Lees verder
Mensen op fiets en wandelaars bij de Maas

Rivierpark Maasvallei

De historische steden en unieke flora & fauna van Nederland én België ontdek je in dit natuurgebied. Deze 8 tips van locals wil je niet missen.

Lees verder
Een stier in de Schinveldse Bossen

Schinveldse bossen

Met deze 5 highlights en 3 smulstekkies ben jij klaar voor de ultieme ontdekkingstocht door het meest noordoostelijkste puntje Zuid-Limburg.

Lees verder

#groenehotspots

Maak anderen groen van jaloezie en deel je meest fantastische foto van een groene hotspot met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.