Veilig op pad in tijden van corona

Reizen in rode en oranje gebieden in het buitenland worden afgeraden door de overheid. Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

Fietsen
in Zuid-Limburg

Wind in je haren, voeten op de pedalen

Zuid-Limburg is een geliefd fietsparadijs. Het bedwingen van de uitdagende heuvels wordt steevast beloond met de mooiste vergezichten. Toch is er zoveel meer te ontdekken op je fiets door Zuid-Limburg. Het onovertroffen netwerk van fietsknooppunten neemt je mee door de bossen, de heide en langs het water. Heuvels zijn er lang niet overal, die mooie uitzichten wel.

Fietsen door bossen

Zeker op een warme zomerdag is er bijna niets lekkerder dan fietsen onder een verkoelend bladerdek. Typisch voor Zuid-Limburg zijn de hellingbossen. Dat is even doortrappen, maar soms fiets je dan wel door zo’n betoverende holle weg. Het is trouwens lang niet overal stijgen en dalen in de bossen van Zuid-Limburg… Ontdek met onze fietsroutes door het bos de rustigste bospaadjes waar je gewoon met je fiets mag komen.

Fietsen met weidse uitzichten

Fietsen is heerlijk, maar fietsen met een weids uitzicht geeft drie keer zoveel energie. Soms heb je dat vooruitzicht op een mooi uitzicht nodig, want wie in Zuid-Limburg ver wilt kijken, moet flink klimmen. Je kan het jezelf ook gerust wat makkelijker maken met een e-bike of door op een plateau te beginnen. Met of zonder zweet: het uitzicht over Zuid-Limburg is overal even mooi.

Fietsen door de heide

In Zuid-Limburg ligt één groot heidegebied en dat is dan ook meteen 1800 hectare natuurpracht. Maak kennis met de Brunssummerheide op je fiets. Tijdens je fietsroute fiets je door bossen en heide en langs vennen en moerasgebied. Het afwisselende natuurgebied is een trekpleister voor natuurfotografen, dus neem je camera mee. In de bloeitijd van de heide in augustus en september ligt er een paarse deken over het landschap. Vroeg in de ochtend zie je reeën in de mist en het dauw op de bladeren.

Fietsen met steile beklimmingen

Hou je van hoogtemeters en daag je jezelf graag uit op de fiets, dan zul je veel plezier beleven met de fietsroutes door Zuid-Limburg. Nergens in Nederland kun je heuvels bedwingen zoals hier. Nergens zijn de hellingspercentages zo duizelingwekkend hoog. Kom uit je zadel en geef alles om die top te bereiken. Geniet van het uitzicht en rol dan weer lekker naar beneden…

Fietsen langs water

Wil je fietsen langs de Maas? Of pak je het tempo op van het snelst stromende riviertje van Nederland? Fietsen langs het water heeft veel voordelen: het is er mooi, vol leven in het water en langs de oevers en vaak is het lekker vlak. Zelfs in Zuid-Limburg! Rondom de Maas is het heerlijk fietsen met brede paden en een uitgebreid routenetwerk dat tot diep in België reikt. Ook rivieren en beekjes als de Geul en de Roode Beek nodigen uit op de pedalen te stappen.

Fietsen zonder grenzen

Door de internationale ligging van Zuid-Limburg liggen de Duitse en Belgische grensovergangen letterlijk op een steenworp afstand van elkaar. Alleen de grenspalen herinneren nog aan de grenzen met Duitsland en België, want fietsen in de Euregio kent geen grenzen. Neem bijvoorbeeld de 'Drie grenzen route Vaals, ‘Drie landen route Sittard-Geleen’ of een fietstocht door het 'Smalste stukje Nederland' in Echt-Susteren waar je 'binnen no-time' door maar liefst drie landen fietst. Uniek toch!?

Tip: Fiets langs de Limburgse Maasroute

Ontdek samen met deze kaart Limburg langs de Maas: van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de verrassende Maasplassen tot aan Nationaal Park de Maasduinen. Neem onderweg een rustmoment bij de enorme kunstwerken die speciaal voor Maasfietsers langs de route zijn geplaatst! 

Fiets je mee? Laat je inspireren!

De leukste fietskaarten!

Fietsknooppuntenkaart Zuid-Limburg

Met de fietsknooppuntenkaart krijg je snel overzicht over het gebied en plan je makkelijk een mooie fietstocht.

Fietsroute Klein Heuvelland

Steun het goede doel en koop deze bijzondere fietsroute door het prachtige Heuvelland!

Fietsroute tussen Geul en Maas

Bijzondere fietsroute, 42 km lang, door het adembenemende Heuvelland. Langs de karakteristieke dorpjes Valkenburg, Margraten en Eijsden. Via de fietsknooppunten makkelijk te fietsen.

Meer fietsen in Zuid-Limburg

Meer routes in Zuid-Limburg