Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Mountainbikefun in Zuid-Limburg

Vind hier de uitdagendste mountainbikeroutes in het Zuiden van Limburg
Bart Brentjens
Bart Brentjens Olympisch en Nederlands kampioen MTB

De goed onderhouden mountainbikeroutes in Zuid-Limburg bieden alles wat ik nodig heb voor een uitdagende rit. Steile hellingen en technische afdalingen in een prachtig landschap. Dit gebied is een paradijs voor elke mountainbiker!

Beleef MTB in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg kent meer dan 450 km bewegwijzerde off-road trails verpakt in totaal 18 mountainbikeroutes. De routes variëren niet alleen in afstand maar ook in niveau, zodat zowel beginners als gevorderden aan hun trekken komen. De routes zijn d.m.v. verbindingstrajecten met elkaar verbonden. Dit geeft je de mogelijkheid om het hele Heuvelland per MTB te verkennen.

Nieuwe MTB-routes

Het aanbod van MTB routes was al heel behoorlijk in Zuid-Limburg, maar sinds kort zijn er nog twee nieuwe routes bijgekomen. Ontdek ze hier!

NK 2019 MTB-route Sittard-Geleen Watersley

Deze MTB-route is het relatief korte en technisch uitdagende gedeelte van het totale NK-traject dat georganiseerd werd in 2019. Deze route bevat fikse beklimmingen, afdalingen en rockgardens. Aan zuidzijde van het Watersley-terrein slingert de route op en af over de steile hellingen van het bos en zorgt ervoor dat de conditie flink op de proef gesteld wordt!

Lees meer

Sint Pietersberg Route Maastricht

Mountainbiken op de flanken van de Sint Pietersbergroute. Dit is mogelijk via de grensoverschrijdende route die start vanaf de Observant bij Maastricht. Deze route werd in 2018 verkozen als meest technische route van Nederland. Er zitten pittige stukken bos in en de route is op delen redelijk steil. De route voldoet hiermee volledig aan de eisen en wensen van de moderne mountainbiker en voert daarnaast ook nog eens over één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het korte rondje heeft een totale afstand van 5,1 km, waarbij je 171 hoogtemeters overwint. Het is mogelijk om een rondje Riemst toe te voegen van 12,5 kilometer. Dit Belgische gedeelte van de route is technisch een stuk eenvoudiger en ook geschikt voor families.

Lees meer

Routes bekijken en downloaden

Ben je nieuwsgierig naar alle bewegwijzerde MTB-routes in Zuid-Limburg? We hebben ze alle 18 voor je verzameld op onze eigen route-pagina. Hier kun alle routes op kaart bekijken en je vindt er praktische informatie als afstanden, start- en finishpunten, het niveau van de routes en de kleuren van de bewegwijzeringen. Fiets je met GPS, dan kun je er ook alle routes downloaden voor in je fietscomputer.

Mountainbiketoertochten

Het Limburgse Heuvelland telt veruit de meeste MTB-toertocht deelnemers van Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat gerenommeerde organisaties gebruik maken van het glooiende landschap in Zuid-Limburg. Van Limburgs Mooiste in mei, de Mergel Heuvelland 2-daags in september tot de Bart Brentjens Challenge in oktober. Mountainbiken in Limburg is altijd een goed idee.

Mountainbikeclinics en -tours

Top 3 meest populaire MTB-routes

1

Gulpenroute

De vaandeldrager van deze top 3 telt niet meer dan 25 km. Laat je zeker niet afleiden door de geringe afstand, want op dit terrein loopt geen enkele meter vlak. Steile beklimmingen dwingen je met regelmaat naar de kleinste versnellingen. De snelle en vaak technische afdalingen brengen zelfs de meest ervaren mountainbiker in vervoering.

Bekijk en download de route
2

Vijlenroute

De Vijlenroute doorkruist het hoogstgelegen bos van Nederland. Op meer dan 250 meter boven NAP ervaar je de ruigste afdalingen in het Heuvelland en word je uitgedaagd door de zwaarste beklimmingen in het Vijlenerbos. Ervaar hoe de schoonheid van het landschap en de helse hellingspercentages continu samenspannen om je de adem te benemen.

Bekijk en download de route
3

Brunssummerheideroute

Vele kilometers aan singletracks leiden je over de korte maar venijnige klimmetjes en steile dropdowns in het hart van de Brunssummerheide. Het 600 hectare groot heidegebied is met geen ander natuurgebied in Limburg te vergelijken. De kwetsbare en vaak zanderige Brunssummerheide is door MTB-vereniging Discovery in samenwerking met Vereniging Natuurmonumenten toegankelijk gemaakt voor mountainbikers.

Bekijk en download de route

Op pad met de Mountainbike in Zuid-Limburg? In de regio zijn er verschillende locaties waar je na een vermoeiende tocht even kunt opfrissen. Douchen is mogelijk en natuurlijk is er ook een verfrissende versnapering te verkrijgen. Bij de officiële MTB-trailhubs zijn voorzieningen speciaal voor de MTB-er! 

MTB-vriendelijke locaties in Zuid-Limburg

Tips uit de webshop

Nog meer Mountainbiken

Sven Kools
Sven Kools Regiomanager Grensmaasvallei

Nog even wat MTB of BMX moves oefenen? Of lekker trainen maar geen zin om nat te worden van de regen? Bezoek dan WOOD15het eerste indoor Bikepark in Europa. Voor jong en oud, van beginnend tot ervaren biker. Jeugd kan hier onder professionele begeleiding kennismaken met MTB/ BMX. Zelfs cyclocross is mogelijk. 

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website