Mountainbiken
in Zuid-Limburg

MTB-paradijs voor thrillseekers, profs en rookies

Je technische skills verbeteren in een bike park, jezelf overwinnen op de langste en steilste hellingen van Nederland, je even die prof voelen op een NK-route en dan lekker uitrusten bij een trailhub… In Zuid-Limburg leef je je als mountainbiker uit op het 500 kilometer lange MTB-routenetwerk. Hier kom je van alles tegen: de meest uitdagende trails, routes die je alleen al fietst voor de uitzichten en routes voor beginners of om met je gezin te fietsen.

Voorpret: het indrukwekkende MTB-routenetwerk

Een netwerk van meer dan 500 kilometer mountainbikeroutes ligt voor je klaar in Zuid-Limburg. De paden en bike parks zijn met kennis uitgezet en worden met liefde onderhouden, zodat jij je helemaal kunt uitleven op jouw mountainbike. Ga op pad!

Ontdek de Zuid-Limburgse MTB trails!

De 22 MTB-routes zijn door middel van verbindingstrajecten met elkaar verbonden. Dit geeft je de mogelijkheid om het hele Heuvelland per MTB te verkennen. 

Bestel in onze webshop

Mountainbiken in Zuid-Limburg

In deze MTB-brochure met handige A3 insteekkaart vind je 22 MTB-routes (in de regio Echt-Vaals-Eijsden) in ‘t MTB-classificatiesysteem en verder alles wat je wil weten over mountainbiken in Zuid-Limburg. Een must have voor zowel de Limburger als de toerist.

#samenopweg

Wat doe je als wielrenner als je langs een groep wandelaars fietst? #samenopweg zet zich in om Zuid-Limburg leefbaar te houden voor zowel toeristen als bewoners. Ontdek wat jij kan doen om een positieve invloed achter te laten op het wonen, werken en recreëren in de regio. Weet jij hoe je je steentje kan bijdragen?

Jongen met helm op BMX op Pumptrack

Pumptrack Watersley

De 330 meter pumptrack is een aaneengeschakelde asfaltbaan bestaande uit verschillende bulten en kombochten waar je kunt leren om je balans te verbeteren, maar ook je snelheid en momentum op te bouwen door middel van het gebruiken van je armen en benen.

Welke route kies jij?

Twee mountainbikers dalen van een smal paadje af in het bos

Dé ultieme MTB uitdaging

De Limburg200 route is meer dan 200 km mountainbiken over de allerbeste paden in Zuid-Limburg. Zo kun je als ervaren MTB'er extra lang genieten van jouw voorliefde voor onverharde paden en trails. 

Bart Brentjens in wielertenue (zonder helm) poseert met handen op rug

Bart Brentjens - Olympisch en Nederlands kampioen MTB

"De goed onderhouden mountainbikeroutes in Zuid-Limburg bieden alles wat ik nodig heb voor een uitdagende rit. Steile hellingen en technische afdalingen in een prachtig landschap. Dit gebied is een paradijs voor elke mountainbiker!"

Lees verder

Toertochten & clinics

Voor mountainbikers wordt er van alles georganiseerd in Zuid-Limburg. Door het hele jaar zijn er toertochten, zoals Limburgs Mooiste, de Mergel Heuvelland 2-daagse en de Bart Brentjens Challenge. Wanneer je wilt, kun je je eigen skills verbeteren’, bijvoorbeeld tijdens een mountainbikeclinic, op een elektrische mountainbike of een driedaagse mountainbikevakantie.

Mountainbikes fietsen omhoog in het bos

Bike Spirit

Tijdens een clinic of -tour brengt mountainbikespecialist Pascal zijn passie en kennis op je over. Intussen laat hij je de mooiste plekjes van Zuid-Limburg zien.

Een rode mountainbike staat geparkeerd in het heuvellandschap

VALKBIKE

Al eens op een elektrische mountainbike gezeten? Met de e-mountainbikes van VALKBIKE maak je een kleinschalige toertocht op een exemplaar dat op jou wordt aangepast.

Een mountainbiker met een oranje broek fietst door het bos in de zomer

Trans-Limburg

Kom drie dagen lang zorgeloos door Zuid-Limburg crossen. Alles wordt geregeld: overnachting met ontbijt, feilloze navigatie en je krijgt de mooiste uitzichten.

Een rode mountainbike staat geparkeerd in het heuvellandschap

Een MTB huren?

Je MTB thuis gelaten? Geen probleem! Het hele jaar door kun je bij verschillende verhuurbedrijven een MTB huren in alle vormen en maten. Bekijk het aanbod, haal hem op of laat hem bezorgen op je vakantieadres. Veel fietsplezier!

Vind jouw trailhub

Na al je inspanningen op je mountainbike kun je niet wachten om een pauze te nemen. Bij deze ondernemers bestel je een verfrissend drankje of lekkere lunch zonder je te hoeven schamen voor je modderspetters. Ook kun je je er douchen en sommige accommodaties zijn ideaal om als mountainbiker te logeren, zodat je de volgende dag weer fris verder kan.

Echtpaar zit op twee campingstoelen voor de tent met een kopje koffie te genieten van de zon en het uitzicht.

Camping Gulperberg

Ook slapen met uitzicht over de heuvels? Deze camping dé plek om je mountainbike aan de kant te zetten en rust te nemen. Het mooie: morgen begint je tocht met een afdaling!

Lees verder
Het houten exterieur van Hotel Valkenburg by Mercure

Hotel Valkenburg by Mercure

Dit fietshotel met bicycle wellness biedt ultieme luxe voor sportievelingen. Het is een ideaal startpunt binnen het mtb-routenetwerk waar sport, ontspanning en gastvrijheid samenkomen.

Lees verder
Een knus gedekt tafeltje met een bord vol friet, wild, en groenten, een uiensoep en een biertje

Boscafé ’t Hijgend Hert

Parkeer je auto en start je route. Van maart tot november is er een afspuitplek voor je fiets en jezelf (douche). De inwendige mens wordt hier ook goed verzorgd.

Lees verder
Mensen lopen op Grindpad in bungalowpark met aan beide kanten vakantiehuisjes.

Landal Kasteeldomein de Cauberg

Uitgerust wakker worden op de beroemdste fietsberg van Nederland, dat kan hier. Het statige park biedt sfeervolle villa’s en appartementen voor een topovernachting.

Lees verder
Man met Shimano vest kijkend naar borstbeelden met wielershirts van kampioenen in Shimano Experience Center

Shimano Experience Center

Dit fietsparadijs is een beleving. Bikefittings, workshops, rondleidingen en je kunt er jouw droomfiets testen. Natuurlijk is er een gastvrij ontvangst met koffie en vlaai.

Lees verder
Jongen klampt zich vast aan een boom tijdens het klimmen in het klimpark

Park het Plateau

Deze trailhub heeft een gratis bike-wash en er is een fijn terras waar je lekker kunt bijkomen van jouw mountainbiketocht door de mooie natuur van Brunssum en Schinveld.

Lees verder

#mtbparadijs

Ga jij Zuid-Limburg door crossen op je MTB? Deel jouw uitdagendste MTB-moment met ons via #visitzuidlimburg of @visitzuidlimburg