Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Wielrennen in Zuid-Limburg

Bedwing de beroemdste hellingen en dompel jezelf onder in de rijke wielerhistorie van Zuid-Limburg
Tom Dumoulin
Tom Dumoulin Professioneel wielrenner Team Jumbo-Visma

Ik kan me geen beter trainingsgebied wensen dan het glooiende landschap van Zuid-Limburg. Elke helling is onderdeel van een wedstrijdparcours. En dat in mijn eigen achtertuin!

Beroemd en berucht

Nergens is er zoveel internationale wielerhistorie geschreven als op het Zuid-Limburgse asfalt. Beroemde beklimmingen zoals de Eyserbosweg en de Keutenberg zijn zowel berucht als geliefd onder duizenden wielerliefhebbers. Elk jaar in april vormt het Heuvelland het decor van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race, waarbij mythische hellingen zoals de Kruisberg en de Cauberg als hoofdrolspelers fungeren.

Beroemdste Limburgse hellingen

Top 3 meest populaire wielrenroutes

1

Amstel Gold Race Finale

De finale van Nederlands enige wielerklassieker is een pittige uitdaging voor elke wielertoerist. Wie de routebordjes van de Amstel Gold Race (lus 3) volgt, komt oog in oog te staan met 10 beruchte hellingen die samen de laatste 70 km van de Amstel Gold Race vormen. Laat je betoveren door de schoonheid van de Loorberg en verbijt de pijn op de flanken van de Gulperberg en de Eyserbosweg. Wie eenmaal de Keutenberg heeft overwonnen finisht uiteindelijk, na het bedwingen van de legendarische Cauberg, net als de profs in Vilt. Een finalerondje om van te watertanden.

Bekijk en download de route
2

Vlak langs de Maas

Na een redelijk vlakke aanloop door het Heuvelland, fiets je vanaf Elsloo tot aan Eijsden langs de waterkant. Je maakt kennis met de beklinkerde straten van Maastricht en steekt bij Withuis de grens over richting de Belgische Voerstreek. Met zo’n gedegen warming-up ben je klaar voor de schamele hoogtemeters die de Voerdorpen je te bieden hebben.

Bekijk en download de route
3

Dwars door de grensstreek

Tijdens deze grensoverschrijdende route van 82 km staan er 9 beklimmingen op het programma. De start in het Heuvelland is gemoedelijk. Maar vlak buiten het dorp Aubel (B) wacht de eerste kuitenbijter. De klim Berg Clouse, die ook wel de Cosenberg wordt genoemd, kent een piek van maar liefst 19%. Als afsluiter maak je kennis met het zwierige asfalt dwars door het Vijlenerbos, maar na de pittige beklimming van de Kruisberg ben je uit je lijden verlost.

Bekijk en download de route

De grootste wielrenevenementen

Amstel Gold Race

april
De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse eendaagse profwieler wedstrijd en heeft de ProTour status. Het is een echte klassieker, die al sinds 1966 op de kalender staat.
Lees meer

Hago Limburgs Mooiste

juni
Hago Limburgs Mooiste biedt mooie race en MTB -toertochten aan: uitdagende routes tussen de 70 en 225 kilometer, maar ook voor met de kinderen een eenvoudige familietocht van circa 35 km.
Lees meer

Eroica Limburg

juni
Valkenburg a/d Geul staat 3 dagen lang in het teken van wielerhistorie! Eroica Limburg zorgt voor een onvermijdelijke glimlach op je gezicht!
Lees meer

Hammer Series Limburg

juni
Hammer Series Limburg is een splinternieuw wielerevenement, dat binnen vijf jaar moet uitgroeien tot een wereldwijde serie van wielerwedstrijden.
Lees meer

Raboronde Heerlen

augustus
De RaboRonde is één van de grootste na-Tour criteriums in Nederland. De combinatie tussen topsport en feest is al meer dan 25 jaar een succesformule. De toegang is gratis.
Lees meer
Sven Kools
Sven Kools Tom Dumoulin Bike Park

Op de Sportzone in Sittard kan iedereen met een wielerhart, van topsporter tot liefhebber, gebruik maken van de meest innovatieve en grootste veilige wieleromgeving van Nederland, oftewel het Tom Dumoulin Bike Park. Op het Tom Dumoulin Bike Park kunnen vijftig verschillende parcoursen worden uitgezet. Zes verschillende parcoursen zijn tegelijkertijd te gebruiken. Ga jij de fiets uitdaging aan?

Tour de Frans

"Leven wij in een mooi land, of leven wij in een mooi land?" Frans Bauer heeft de Zuid-Limburgse heuvels waaronder de Cauberg en het Drielandenpunt onveilig gemaakt op de wielrenfiets. Bekijk zijn 'tour'. Ook geeft hij dé tip voor als je een bezoek brengt aan het Limburgse land. Bekijk de vlog!

Bekijk de vlog van Frans Bauer

Routes bekijken en downloaden

Het Zuiden van Limburg is een waar paradijs voor wielrenners van elk niveau. Op onze website vind je de mooiste en uitdagendste wielrenroutes. Van vlak fietsen langs de Maas tot hoogtemeters maken in het Heuvelland, talloze routes voeren je langs de mooiste vergezichten, zwierige afdalingen en beruchte beklimmingen. Fiets je met GPS, dan kun je er ook alle routes downloaden voor je fietscomputer. In het Zuiden van Limburg fiets je nooit alleen!

Toertochten

Zuid-Limburg wordt jaarlijks bezocht door duizenden toerfietsers. En dat is niet voor niks, want in het Heuvelland worden de mooiste en uitdagendste toertochten georganiseerd. Van gerenommeerde namen als de Amstel Gold Race, Limburgs Mooiste, Boogie’s Extreme en Mergelheuvelland 2-daagse tot kleinschalige tochten zoals de Klimclassic en de Steven Rooks Challenge. 

Jenneke & Leonie
Jenneke & Leonie Vloggers/bloggers voor Visit Zuid-Limburg

De Amstel Gold Race fietsen per tandem. Gek? Welnee! Jenneke en Leonie gingen het avontuur aan! Bekijk hier hun vlog en lees de bijbehorende blog...

Maak van je ‘dagje wielrennen’ een échte Xperience met drie uitgepijlde routes met tijdregistratie. Kom naar de AgrXP om je bidon te vullen, lekker te douchen na een rit of plan er een sportief evenement met alles er op en er aan.

Of je nou alleen, met een groep vrienden of met je zakenrelaties de finale van de Amstel Gold Race wil fietsen; de Amstel Gold Race Xperience is 365 dagen per jaar dé Start- en Finishlocatie, aan de voet van de Cauberg.

 

Nog meer fietsplezier in Zuid-Limburg...

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website