Twee wandelaars wandelen in een winterwonderlandschap met uitzicht over de witte heuvels

Veilig op pad in Zuid-Limburg

Van harte welkom!

Zuid-Limburg is een geliefd vakantieoord en het mooie is: er zijn een hoop onontdekte plekken waar je ongestoord kan wandelen, fietsen en genieten van de natuur met de mooiste uitzichten. Op deze pagina geven we tips voor een goed voorbereid bezoek aan Zuid-Limburg.

Nederland in lockdown

In het belang van de volksgezondheid heeft de Nederlandse Overheid besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. In deze periode zijn alle horeca, niet-essentiële winkels, evenementen, theaters, bioscopen, musea en concertzalen gesloten. Afhalen en bezorgen blijft wel mogelijk. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen zijn open tot 20.00 uur. Het is verplicht om een mondkapje te dragen en 1,5 afstand te houden. Ook onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn gesloten, maar uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates of mail ons bij vragen.

Vermijd drukte

Je hebt er wellicht een beeld van: de Kribkeswandeling in Schin op Geul of snel de Vaalserberg op wanneer het gesneeuwd heeft. Dat kan nogal druk zijn. In 2020 was het zelfs noodzakelijk om bepaalde gebieden af te sluiten. Dit willen we in 2021 proberen te voorkomen. Probeer je uitje of winterwandeling doordeweeks te plannen en tijdens de drukkere middag alleen in eigen omgeving of in de buurt van het vakantiehuis te blijven. Ook verschilt de drukte per locatie. Zo zijn sommige trekpleisters zoals het Drielandenpunt en het Vijlenerbos al snel druk. 

Houd afstand

Het is zo eenvoudig: houd anderhalve meter afstand van je medemens. Kijk vooruit, wijk uit en wees een heer in het wandel- en fietsverkeer. Houd als wandelaars en fietsers onderling afstand, maar houd als je op de fiets zit ook anderhalve meter afstand van wandelaars. Er zijn nou eenmaal smallere en drukkere paden in Zuid-Limburg. Met een beetje geduld en vriendelijkheid is dat geen probleem. Houd dat vakantiegevoel lekker vast!

Mistige Ochtenddauw

Ontdek de natuur

Zet je wekker eens wat eerder of maak gebruik van doordeweekse dagen om erop uit te trekken. Dan is het minder druk en heb je bijvoorbeeld meer kans om wilde dieren te spotten! Ontdek ook de minder drukke natuurgebieden van Zuid-Limburg. Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Laat je verrassen!

Nog een paar goede tips

Met afstand houden en drukte vermijden kom je al een heel eind. We hebben nog een paar goede tips om het samen in Zuid-Limburg veilig en gezellig te houden:

Veilig samen recreëren op een rij:

  • Coronatoegangsbewijs bij horeca, evenementen en attracties
  • Vermijd drukte
  • Blijf zo veel mogelijk achter elkaar
  • Volg de route met de klok mee
  • Houd je hond aan de lijn
  • Neem altijd je afval mee
  • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes
  • Houd 1,5 meter afstand waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is

Alleen samen houden we het coronavirus onder controle. Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen.

Zonder zorgen naar het zuiden

#visitzuidlimburg

Word jij ook zo blij van Zuid-Limburg? Leg jouw bezoek aan de regio vast en deel je foto's met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. Wij laten jouw Zuid-Limburg graag zien aan de rest van de wereld.

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.