Mooie in elkaar overlopende landschappen op de Fromberg

Duurzaam op ontdekking in Zuid-Limburg

Ontdek het duurzame Zuid-Limburg

Wij wijzen je met alle liefde de weg door ons prachtige heuvelland, maar dit moet wel behapbaar blijven. Zodat niet alleen deze generatie, maar ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van onze mooie regio. En hier kan jij ook een steentje aan bijdragen! Don't vlaai away, maar ga duurzaam op ontdekking in Zuid-Limburg.

Kwaliteit van leven in de Cittaslow gemeenten

Zuid-Limburg heeft een unieke identiteit. Ons heuvelachtige landschap, de lekkerste streekproducten, de passie en gastvrijheid van alle ondernemers in de regio, de leukste tradities en de rijke historie die zijn sporen op verschillende plekken heeft achtergelaten. In een wereld vol verandering moeten we deze unieke, authentieke identiteit koesteren.

In Zuid-Limburg zijn er vier gemeenten met een Cittaslow keurmerk. Bij deze gemeenten staan onderwerpen zoals leefomgeving, landschap, streekproducten, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en het behoud van identiteit hoog op de agenda. Ook de Duitse grensgemeente Selfkant behoort tot de Cittaslow gemeenschap.

In een Cittaslow gemeente geniet je op een menselijk tempo. Ontdek het zelf!

Duurzaam van A naar B

Steeds weer heuvel op en heuvel af is makkelijker met de auto, dat klopt. Maar we weten ook allemaal dat de auto genoeg nadelen heeft voor onze omgeving. Kies daarom voor een van deze duurzame alternatieven en ga op ontdekking!

Groen overnachten

Een bed slaapt lekkerder als je weet dat je in een duurzame accommodatie ligt, toch? Gelukkig zijn er in Zuid-Limburg een aantal groene ondernemers met de meest bijzonder overnachtingsplekken om je bezoek aan Zuid-Limburg nóg wat specialer te maken.

Bed & Breakfast Vida Verde

Geniet van een heerlijke nachtrust midden in het Heuvelland, met een prachtige groene omgeving in een volledig duurzaam verbouwde B&B.

Lees meer

Camping Oosterberg

Met respect voor de omgeving is het op deze camping heerlijk vertoeven. Er gaat aandacht naar waterbesparing, energie-efficiëntie en milieubewust bouwen.

Lees meer

Hotel de Rousch

Een groen hotel in de groene zone van Heerlen. Het hotel is een van de eerste 'gasloze' hotels in Nederland met energielabel A en is klaar voor een duurzame toekomst!

Lees meer
Een man met schep houdt een kersenvlaai vast voor een bakoven

De lekkerste producten uit onze streek

Er is niets zo lekker als een heerlijk Zuid-Limburgs stukje vlaai, een verfrissend biertje van eigen bodem of een smeuïg potje stroop uit een van onze fruitboomgaarden. Geniet van wat puur is en ontdek de lekkerste streekproducten uit Zuid-Limburg.

Lees verder

Duurzame wijnbouw

Wist je dat wijn ook een Zuid-Limburgs streekproduct is? Met zijn unieke smaak dankzij de mergelbodem en de gepassioneerde, duurzame wijnboeren zijn deze wijnen een smaakvolle toevoeging aan onze regio.

5x duurzame activiteiten

Klaar voor wat actie? In Zuid-Limburg zijn er talloze activiteiten voor jong en oud. Met deze vijf activiteiten beleef jij een mega leuke dag in Zuid-Limburg op een duurzame manier!

De meest bijzondere groene hotspots in Zuid-Limburg

Elk dorpje heeft zijn eigen karakteristieken. Kastelen, beekjes, de Romeinen en zelfs een bergdorpje. Maar Zuid-Limburg is ook de regio van groene graslanden en heuvels. Onze groene hotspots laten je zien hoe mooi de Zuid-Limburgse natuur kan zijn.

Wandelen & fietsen door de natuur

Langs kastelen in het Hart van de Maasvallei

Historische steden, markante dorpen en schitterende kastelen getuigen van een verleden vervlochten met de Maas. Deze grensoverschrijdende fietsroute van 32 km voert je langs meerdere kastelen met ieder hun eigen verhaal.

Mesch & Moerslag

Ontdek een idyllisch, glooiend landschap in het zuidelijkste puntje van Nederland. Tijdens de wandelroute geniet je van prachtige panorama's en proef je kort van de bourgondische sfeer bij de Belgische buren.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.

Route vol verwondering

Een fietsroute door de Zuid-Limburgse Grensmaasvallei die je laat verwonderen over de schitterende natuur, vergezichten, het RivierPark Maasvallei, het Geleenbeekdal en cultureel erfgoed.