Een koppel pauzeert op een kunstwerk langs de Maas

Fietsen langs het water in Zuid-Limburg

Het water wijst de weg

Kom heerlijk fietsen langs de Maas, de Geul of een van de vele beken die stromen door Zuid-Limburg. Het is dé manier om het landschap te ontdekken zonder al te veel hoogtemeters te maken. Fiets dwars door de uiterwaarden van de Maas, langs visvijvers en door bossen waar bronbeken ontspringen. Het water is overal en wijst je de weg.

Top 5 fietsen langs water in Zuid-Limburg

Eijsder Beemden Konikpaarden op de Maasoever
1

Eijsder Beemden

Door een van de mooiste natuurgebieden rondom de Maas is het heerlijk fietsen. De uiterwaarden zijn groen, staan vol bloemen en je komt er zelfs Koninkspaarden en Galloway-runderen tegen!

Een watervalletje in Park Gravenrode
2

Strijthager­beekdal

Al fietsend van knooppunt 11 via 45 richting 47 kom je door het Strijthagerbeekdal in Landgraaf. Je fietst in dit rustige natuurgebied langs visvijvers, het statige Kasteel Strijthagen en steile hellingbossen.

2 oudere mensen onderbreken hun fietstocht op een bankje op een zonnige dag in Rivierpark Maasvallei
3

RivierPark Maasvallei

In dit grensoverschrijdende fietsparadijs speelt de Maas en alle natuur die zich rondom haar heeft gevormd, een glinsterende hoofdrol. Het fietsroutenetwerk leidt je net zo makkelijk naar België als naar Nederland. Steek de Maas over met pontjes en bruggen.

Een boerderij in een weiland met boterbloempjes
4

Roode Beekdal

Hier stroomt geen oud strijdersbloed, zoals men eeuwenlang dacht. De Roode Beek zit vol ijzererts en is dan ook echt rood. Het dal dat loopt van de Brunssummerheide tot boven Schinveld is rustig, onontdekt en het ontdekken waard, zeker op de fiets. Volg hiervoor knooppunt 74, 33, 30a, 52, 44, 46, 41 en 18 (of andersom).

De meanderende Geul tussen Epen en Mechelen
5

Geuldal

De Geul stroomt vanuit België ons land binnen en mondt uit in de Maas ter hoogte van Bunde. Op sommige stukken langs de Geul zijn bijzonder mooie fietspaden aangelegd. Tussen Gulpen en Meerssen (via Schin op Geul en Valkenburg) kun je de Geul goed volgen met de fietsknooppunten.

Dag strand van Fun Valley met zicht op de Maas

Tip!

Fietsen langs het water of fietsen ín het water? Bij Fun Valley in Oost Maarland verruil je je fiets voor een waterfiets en ontdek je hét dagstrand van Zuid-Limburg. In de oude grindgaten rondom de Maas geniet je van de mooie omgeving vanuit het water.

De leukste fietskaart langs het water!

Tussen Geul en Maas

Deze fietstocht voert je door het westelijke deel van het Heuvelland langs karakteristieke dorpjes en adembenemend natuurschoon.
Close up van twee fietsen met op de achtergrond twee mensen op een bankje die genieten van het uitzicht

Een fiets huren?

Je fiets thuis gelaten? Geen probleem! Het hele jaar door kun je bij verschillende verhuurbedrijven een (elektrische) fiets huren. Bekijk het aanbod, haal hem op of laat hem bezorgen op je vakantieadres. Veel fietsplezier!

Lees verder

Meer Fietsen in Zuid-Limburg