Fietsen
in Zuid-Limburg

Wind in je haren, voeten op de pedalen

Zuid-Limburg is een geliefd fietsparadijs. Het bedwingen van de uitdagende heuvels wordt steevast beloond met de mooiste vergezichten. Toch is er zoveel meer te ontdekken op je fiets door Zuid-Limburg. Het onovertroffen netwerk van fietsknooppunten neemt je mee door de bossen, de heide en langs het water. Heuvels zijn er lang niet overal, die mooie uitzichten wel.

Fietsen met weidse uitzichten

Fietsen is heerlijk, maar fietsen met een weids uitzicht geeft drie keer zoveel energie. Soms heb je dat vooruitzicht op een mooi uitzicht nodig, want wie in Zuid-Limburg ver wilt kijken, moet flink klimmen. Je kan het jezelf ook gerust wat makkelijker maken met een e-bike of door op een plateau te beginnen. Met of zonder zweet: het uitzicht over Zuid-Limburg is overal even mooi.

Fietsen met steile beklimmingen

Hou je van hoogtemeters en daag je jezelf graag uit op de fiets, dan zul je veel plezier beleven met de fietsroutes door Zuid-Limburg. Nergens in Nederland kun je heuvels bedwingen zoals hier. Nergens zijn de hellingspercentages zo duizelingwekkend hoog. Kom uit je zadel en geef alles om die top te bereiken. Geniet van het uitzicht en rol dan weer lekker naar beneden…

Fietsen door bossen

Zeker op een warme zomerdag is er bijna niets lekkerder dan fietsen onder een verkoelend bladerdek. Typisch voor Zuid-Limburg zijn de hellingbossen. Dat is even doortrappen, maar soms fiets je dan wel door zo’n betoverende holle weg. Het is trouwens lang niet overal stijgen en dalen in de bossen van Zuid-Limburg… Ontdek met onze fietsroutes door het bos de rustigste bospaadjes waar je gewoon met je fiets mag komen.

Fietsen langs water

Wil je fietsen langs de Maas? Of pak je het tempo op van het snelst stromende riviertje van Nederland? Fietsen langs het water heeft veel voordelen: het is er mooi, vol leven in het water en langs de oevers en vaak is het lekker vlak. Zelfs in Zuid-Limburg! Rondom de Maas is het heerlijk fietsen met brede paden en een uitgebreid routenetwerk dat tot diep in België reikt. Ook rivieren en beekjes als de Geul en de Roode Beek nodigen uit op de pedalen te stappen.

Webheader Route Vol Verwondering Def

Route vol Verwondering!

Eenmaal op de pedalen heeft de 'Route vol Verwondering' heel wat verrassingen te onthullen. Laat je onderweg verwonderen door de schitterende natuur en meer dan 30 verwonderplekken boordevol verhalen. Dankzij de 360 gradentours bewonder je plekken die je normaal niet ziet! 

Fietsen door de heide

In Zuid-Limburg ligt één groot heidegebied en dat is dan ook meteen 1800 hectare natuurpracht. Maak kennis met de Brunssummerheide op je fiets. Tijdens je fietsroute fiets je door bossen en heide en langs vennen en moerasgebied. Het afwisselende natuurgebied is een trekpleister voor natuurfotografen, dus neem je camera mee. In de bloeitijd van de heide in augustus en september ligt er een paarse deken over het landschap. Vroeg in de ochtend zie je reeën in de mist en het dauw op de bladeren.

Fietsen zonder grenzen

Door de internationale ligging van Zuid-Limburg liggen de Duitse en Belgische grensovergangen letterlijk op een steenworp afstand van elkaar. Alleen de grenspalen herinneren nog aan de grenzen met Duitsland en België, want fietsen in de Euregio kent geen grenzen. Neem bijvoorbeeld de 'Drie grenzen route Vaals, ‘Drie landen route Sittard-Geleen’ of een fietstocht door het 'Smalste stukje Nederland' in Echt-Susteren waar je 'binnen no-time' door maar liefst drie landen fietst. Uniek toch!?

Fietsen over een oeroude zeebodem

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek hoe een subtropische Krijtzee het landschap in Zuid-Limburg bepaalde. Tegenwoordig loop je zelfs over een oeroude zeebodem die voor een groot deel bestaat uit 'mergel', een bijzonder geel kalkgesteente dat tekenend is voor deze regio. Dit gele goud heeft Zuid-Limburg te danken aan de miljoenen achtergebleven kalkskeletjes van kleine zeediertjes. Nieuwsgierig hoe dit in het landschap uitziet? Flaneer over een oeroude zeebodem en ontdek het zelf tijdens een fietsroute door het karakteristieke krijtlandschap.

#samenopweg

Wat doe je als wielrenner als je langs een groep wandelaars fietst? #samenopweg zet zich in om Zuid-Limburg leefbaar te houden voor zowel toeristen als bewoners. Ontdek wat jij kan doen om een positieve invloed achter te laten op het wonen, werken en recreëren in de regio. Weet jij hoe je je steentje kan bijdragen?

Bestel de leukste fietsroutes in onze webshop

Fietsgids In het Spoor van de Mijnen

Deze fietsroute van 58,6 km door de voormalige Oostelijke Mijnstreek brengt je langs bekende en verborgen sporen uit het mijnverleden. Fiets in 1 dag of deel 'm op in 4 of meer kleinere lussen.

Fietsen naar Vrijheid in Eijsden-Margraten

Fietsen naar vrijheid is een thematische fietsroute met drie aaneensluitende routes: Bevrijding van het Maasdal, Bevrijding van het Heuvelland en Bevrijding van het Plateau. Zo kies je zelf hoe lang jouw fietstocht wordt.

Mergelland Fietsroute

Ervaar Zuid-Limburg op zijn mooist via de Mergelland Fietsroute. Bestel deze kaart en vind eenvoudig de weg van de 3 daglussen om optimaal te genieten. Of fiets de gehele route van 155km lang.

Fietsroute Het Heuvelland door de ogen van een kunstenaar

Ga mee op pad met in de inspirerende wereld van Sjef Hutschemakers. Volg deze fietsroute van ca. 35 km en zet voor eventjes de kunstenaarsbril op. Je zult de glooiende heuvels en idyllische dorpjes in Eijsden-Margraten op een nieuwe manier beleven!

Fietsroute De Drielanden Ronde

De Euregio is een waar fietsparadijs met het Drielandenpunt als (letterlijk) hoogtepunt. Ga tijdens de 49 kilometer lange fietstocht op ontdekking in het grensgebied en hop van Nederland naar België én Duitsland.

Fietsroute Tussen Geul en Maas

Ontdek het prachtige gebied rondom Valkenburg, Margraten en Eijsden per fiets. De 40,2 kilometer lange fietstocht voert je door het westelijke deel van het Heuvelland langs karakteristieke dorpjes en adembenemend natuurschoon.

Fietsroute Klein Heuvelland

Maak tijdens deze 41 kilometer lange fietsroute kennis met het Heuvelland in Zuid-Limburg. Je ontdekt de dorpjes Gulpen, Margraten en Valkenburg aan de Geul, treft de glooiende heuvels en geniet van de indrukwekkende uitzichten onderweg.

Fietsroute Langs de Zuid-Limburgse brouwerijen

Ontdek 4 authentieke Zuid-Limburgse bierbrouwerijen in en rondom het Heuvelland per fiets. De 54 kilometer lange fietstocht voert je langs de brouwerijen van Gulpener, Brand, Alfa en de voormalige Leeuw brouwerij. Voor elk wat pils!

Fietsroute Door Stoom en Heuvels

De fietsroute ‘Door Stoom en Heuvels’ neemt je mee op een fietstocht van 34,2 kilometer vanaf de dorpskern van Gulpen door het glooiende Heuvelland, met als denderende eindbestemming ‘stoomstadje’ Simpelveld.

Fiets je mee? Laat je inspireren!

Fiets Close Up Met Mensen In Tuinstoel Op Achtergrond Met Heuvels

Een fiets huren?

Je fiets thuis gelaten? Geen probleem! Het hele jaar door kun je bij verschillende verhuurbedrijven een (elektrische) fiets huren. Bekijk het aanbod, haal hem op of laat hem bezorgen op je vakantieadres. Veel fietsplezier!

Ontdek de verschillende mogelijkheden

Welke fietsroute kies jij?

Meer routes in Zuid-Limburg