Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Religieus erfgoed

Sieraden in het Zuid-Limburgse landschap Bekijk video

Geniet van mooie fresco’s uit 1725 en prachtige gebrandschilderde ramen uit de 20e eeuw. Bezoek een kloosterbibliotheek of neem even plaats op de banken van het oudste abdijcomplex in Nederland. In Zuid-Limburg ben je niet lang op zoek naar religieus erfgoed. Deze regio herbergt immers nog bijzonder veel kerken, kapellen, kloosters en basilieken. Ze hebben vrijwel allemaal een rooms-katholieke oorsprong en de meeste zijn nog in gebruik. Neem een kijkje bij het bekende, maar laat je ook verrassen door het kleine, onbekende. En niet te missen zijn natuurlijk de honderden wegkruisen. Op zoek naar een beetje geluk? Steek dan een kaarsje op. Wie weet helpt het!

Top 7 religieus erfgoed

1

Abdij Rolduc

Abdij Rolduc in Kerkrade behoort tot de belangrijkste religieuze monumenten van Nederland. Rolduc is het grootste abdijcomplex in de Benelux en staat op de UNESCO-lijst van 100 belangrijkste monumenten van ons land. De abdij heeft een rijke geschiedenis van meer dan 900 jaar oud. Momenteel wordt het monumentale complex multifunctioneel gebruikt.

Lees meer
2

Klooster Wittem

Klooster Wittem is voor veel mensen een belangrijke bedevaartsplaats. Het is al 100 jaar bekend als bedevaartsoord voor de H. Gerardus Majella. En ook al vele decennia komen mensen naar het klooster vanwege Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Daarnaast is er een steeds groter wordende groep mensen die 'even een kaarsje opsteken in Wittem', omdat de plaats voor hen een 'heilige plek' is.

lees meer
3

Sint Gerlachus kerk

De kerk van Houthem-St. Gerlach is een van de weinige barokkerken in Limburg. Het is een georiënteerde eenschepige kerk met een toren (dakruiter) op de westzijde van het dak en een trapeziumvormige absis aan de oostzijde. De kerk heeft een met leien gedekt zadeldak.

De geschiedenis van de kerk van St. Gerlachus begint al kort na de dood van de heilige, rond 1200. Op de plek waar Gerlachus in Houthem geleefd had werd een Norbertinessenklooster gesticht. In dezelfde tijd wordt er melding gemaakt van een kapel in Houthem, gewijd aan de H. Martinus, waar de mis gelezen werd.

Lees meer
4

St. Cunibertuskerk te Wahwiller

De kerk van Wahlwiller geniet grote bekendheid in binnen- en buitenland door de wandschilderingen en de kruiswegstaties die vervaardigd werden door de Rotterdamse schilder Aad de Haas. Hij voltooide zijn schilderingen in 1946. Het schilderwerk van Aad de Haas, in de kerk van Wahlwiller, wordt thans beschouwd als een van de hoogtepunten van de Nederlandse schilderskunst.

lees meer
5

Pater Karel kapel

Bij het geboortehuis aan de Geleenbeek van Pater Karel is in 1954 de schuur ingericht tot kapel. Een plek waar mensen een bron van kracht en hoop vinden, wanneer ze daar komen voor een kort gebed of om een kaarsje aan te steken of om een wandeling te maken in de tuin. Sinds oktober 2012 is er ook een museum en een winkeltje met religieuze artikelen.

Lees meer
6

Basiliek van het H. Sacrament te Meerssen

De basiliek is het toneel van verschillende sacrament mirakels. Eentje vond plaats in 1222. Een monnik was vergeten tijdens de offerande water en wijn in de kelk te doen. Nadat hij een stukje van de geconsacreerde hostie in de lege kelk had laten vallen, vloeiden hieruit bloed en water. Door dit wonder kwam een pelgrimsstroom op gang. In het andere mirakel in 1465 kon een boer tijdens een brand in de kerk het Heilig Sacrament redden, hierdoor kreeg Meerssen als pelgrimsoord een nieuwe impuls.

lees meer
7

Salviuskerkje

De oude parochiekerk St. Salvius ligt aan de noordzijde van het dorp Limbricht, nabij Kasteel Limbricht. Het kerkje is vanaf de 9e eeuw, kort na de dood van Sint Salvius in 801, in verschillende fases gebouwd. De uit maaskeien opgebouwde oorspronkelijke muur is nagenoeg geheel bewaard gebleven. In de 11e en eind 13e eeuw is er een priesterkoor aangebouwd. Aan de buitenkant zijn de Romaanse elementen van het koor goed te zien: ronde ramen en rondboog versiering onder de dakrand. Er zijn de oudste Romaanse muurschilderingen van Nederland te vinden!

Lees meer

Meer over wellness & onthaasten in Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website