Detail

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is vermoedelijk ontstaan in de elfde of twaalfde eeuw. Als gevolg van de mergelwinning door de blokbrekers ontstond er een uitgebreid labyrint van gangen De mergel werd gebruikt als bouwsteen voor de bouw van onder andere het Kasteel van Valkenburg (de kasteelruïne) waarmee de grot in verbinding staat. In de riddertijd zochten de kasteelheren hier een geheime uitgang. Deze ‘vluchtgangen’ werden pas in 1937 herontdekt. 

De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen, indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, sculpturen en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (achttiende eeuw). Tijdens de revolutie mocht de kerk niet meer gebruikt worden, waardoor er in de grot een kapel werd gemaakt. De pastoor droeg hier elke zondag de mis op en gebruikte de kapel ook om te dopen. Aangezien mergelsteen geen water vast houdt, moesten de mensen wel hun eigen water meenemen. 

In de Tweede Wereldoorlog diende de grot als schuilplaats. Tijdens de bevrijding van Valkenburg in september 1944 vonden er hevige gevechten plaats. Ongeveer 400 mensen zochten beschutting tegen dit geweld in de grot totdat zij op 17 september, na zes dagen en zes nachten door de geallieerden werden bevrijd. Hierna heeft de grot nog een tijd dienst gedaan als veldhospitaal en rustpunt voor (Amerikaanse) soldaten. De invloed hiervan is nog goed in de grot terug te zien. 

Openingstijden


Raadpleeg de website voor meer informatie.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Fluweelengrot. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!