Veilig op pad in tijden van corona

Hét advies van de overheid: vier vakantie in eigen land (en met je gezonde verstand). Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

De Kluis op de Sjaasberg

Boven op de Sjaasberg in de bosrijke omgeving van Valkenburg, nabij het gehucht Walem, tref je de meest bekende en fraaiste kluizenaarswoning aan van Limburg.

Het gebouw, op deze schitterende plek in het hellingbos gelegen, was gedurende twee en een halve eeuw het onderkomen van kluizenaars. Van 1688 t/m 1930 hebben hier 16 kluizenaars gewoond, die elk op hun eigen wijze een bijdrage geleverd hebben aan de rijke geschiedenis van dit monument. Vanaf de restauratie in 1976 wordt de 'Kluis' jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Voor de een is het een meditatieplek, voor de ander een plek van bijzondere historische betekenis.


Nieuw uitzichtpunt!
Kom genieten van het prachtige panorama over het Geuldal. Een bezoek aan de kluis boven op de Sjaasberg is de moeite van het klimmen waard. Zeker nu er sinds kort een prachtig uitzichtpunt is gecreëerd dat bezoekers uitzicht geeft over het Geul dal tot aan Aken toe. De klim naar boven door de bosrijke omgeving met haar unieke begroeiing op de kalkgronden voert bezoekers langzaam vanuit het drukke Valkenburg centrum naar een oase van rust.

Bij de kluis aangekomen kunnen bezoekers kennis maken met de unieke geschiedenis van de kluizenaars die in deze kluizenaarswoning hebben gewoond. Bezoekers kunnen door de kluistuin wandelen, met staties aan het eind, om van het prachtige uitzicht te genieten.

Vanuit Valkenburg voeren diverse wandelingen je naar deze unieke plek. Via buurtschap Walem is de kluizenaarswoning ook met de auto of fiets bereikbaar. Waarom kwamen de kluizenaars er wonen? Hoe brachten ze hun dag door? Hoe voorzagen ze in hun levensbehoefte? De gidsen kunnen je hier heel veel over vertellen. Bij ‘de Kluis’ is een prachtig uitzichtpunt met zitjes. Kom en ervaar de uitstraling van rust en bezinning op deze gezegende plek. 

Openingstijden en tarieven


Van 18 mei tot 30 juni is De Kluis elk weekend van 11.00-16.00 uur geopend. Van 1 juli tot eind oktober is De Kluis naast de weekends ook op elke werkdag van 13.00-16.00 uur geopend. Voor groepsbezoeken kunnen geïnteresseerden contact opnemen. Toegang: gratis, er is een mogelijkheid voor een vrije gave.

30 juni: Sjaasbergergank.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar De Kluis op de Sjaasberg. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!