Detail

Dom van Aken

De dom is één van de beroemdste monumentale bouwwerken van Aken. Het is de kerk waar meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond, de begraafplaats van Karel de Grote, belangrijke bedevaartkerk en sedert 1930 kathedraal van het bisdom Aken.

Deze kerk ligt zuidelijk van het Katschhof. Noordelijk ligt het stadhuis van Aken. Ten noordwesten van de Dom ligt de schatkamer die je zeer zeker moet bezoeken. Het bouwwerk is voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote, die deel uitmaakte van de oorspronkelijke Akense koningspalts.

Het centrale achthoekige gedeelte, dat thans als het schip van de kerk fungeert, werd tussen 796 en 804 gebouwd naar Byzantijnse voorbeelden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de Dom als een van de weinige Duitse historische gebouwen grotendeels onbeschadigd. 

In 1978 werd de kerk als eerste Duitse monument op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. De schatkamer van de Akense Dom geldt als de meest beduidende kerkelijke schatkamer ten noorden van de Alpen, de schatkamer bezit sacrale kunstschatten uit verschillende tijdperken.

Daaronder zijn unieke voorwerpen zoals het Lotharkruis, de Karelsbuste en de Proserpinasarcofaag. Je kunt de schatkamer zelfstandig met een kleine schriftelijke schatkamergids ontdekken. Een aanrader!

Openingstijden


Raadpleeg de website voor meer informatie.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Dom van Aken. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt