Veilig op pad in tijden van corona

Hét advies van de overheid: vier vakantie in eigen land (en met je gezonde verstand). Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

Klooster Wittem

Ingebed in het glooiende landschap van Zuid Limburg ligt Pelgrimsoord Klooster Wittem, al eeuwen een gastvrije pleisterplaats voor de ziel maar vooral bekend als bedevaartsoord voor de Heilige Gerardus. en Maria van Altijddurende Bijstand.

Honderdduizenden bedevaartgangers en pelgrims hebben er de afgelopen decennia ontelbaar veel kaarsjes en Noveen kaarsen ontstoken. Nog altijd hebben de kerk en de devotiekapellen van Klooster Wittem een uitgesproken aantrekkingskracht op pelgrims, bedevaartgangers, omwonenden en toeristen. 

Er heerst een oase van rust in dit niet alledaagse klooster waar paters redemptoristen wonen en werken. Zij dragen missen op, gaan voor in vieringen, spreken zegeningen uit, organiseren pelgrimswandelingen, bieden een luisterend oor voor vragen en een helpende hand aan mensen in nood. Dagelijks worden er vele kaarsen opgestoken en intenties gedaan. Klooster Wittem is een gastvrij klooster waar iedereen zich welkom voelt. 

Op pad met de Wittemer rugzak
Dat er vanuit Wittem prachtig gewandeld kan worden, is wel bekend. Nieuw deze zomer is de Wittemer rugzakwandeling. Voor individuele wandelaars, duo’s, groepen en gezinnen die willen ervaren hoe een pelgrimswandeling er aan toe kan gaan. De Wittemer rugzak is een stevige katoenen rugzak met daarin een boekje met de wandelroute van 14 kilometer, routekaart, wetenswaardigheden, bezinnende teksten en een foto-opdracht. Verder is de rugzak gevuld met een flesje drinken plus zoete en hartige versnaperingen voor onderweg.

Deze zomer staat de Gerarduswandeling centraal. De wandeling voert van en naar Wittem. Door beeldschone natuur, verstilde landschappen, adembenemende vergezichten en idyllische dorpjes. En onderweg sta je stil. Stil bij wat je beweegt, wat ertoe doet en wat van waarde voor jou is. Je ontdekt de pelgrim in jezelf. 

Het wandelboekje helpt daarbij met het pelgrimsgebed en andere inspirerende en bezinnende teksten. Deze meditatieve en spirituele teksten maken deze wandeling bijzonder en persoonlijk. Na afloop van de wandeltocht voorziet de receptie van Klooster Wittem (tot 17.00 uur) het boekje van een echte pelgrimsstempel inclusief de pelgrims medaillon van Gerardus.

De route kan op elk gewenst moment gelopen worden vanaf de receptie van Klooster Wittem. De prijs voor de gevulde Wittemer rugzak (inclusief wandelboekje, drinken en versnaperingen) bedraagt € 9,95. Het uitgebreide wandelboekje is ook los te koop voor € 4,50.

Online kaarsje opsteken
Ook online kun je (gratis) een kaarsje opsteken in de digitale kaarsenbak en/of een echte Noveen kaars bestellen die voor je in Klooster Wittem wordt opgestoken en (anoniem) wordt voorzien van je intentie.

Coronaproof op pelgrimswandeling naar de H. Corona
In deze coronatijd heeft de St.Pelgrimswegen & Voetpaden voorlopig alle groepswandelingen moeten opschorten. Maar om wandelaars de gelegenheid te geven op eigen gelegenheid of (op gepaste afstand) in klein gezelschap een pelgrimstocht te maken heeft de SPV een unieke wandeling beschreven: van de Sint-Jacobuskerk in Bocholtz naar de indrukwekkende reliekschrijn van de H. Corona, één van de mooiste schatten van de Dom van Aken.

De 12 kilometer lange wandeling voert over Laurensberg en de Lousberg; de even lange terugweg is ook de moeite waard: via het Westfriedhof, Gut Melaten en Seffent. Maar men kan ook al na 4 kilometer (vanaf de Uniklink) de Arrivabus nemen rechtstreeks terug naar Bocholtz. Een routebeschrijving (plus kaartje) en informatie over wetenswaardigheden onderweg is opgenomen in een boekje, dat ook vertelt over de H. Corona en hoe haar gebeente in Aken terecht is gekomen. 

Een pelgrimsgebed om behoud in deze moeilijke tijd maakt het boekje compleet. Het is voor € 2,50 te koop in de boekwinkel van Klooster Wittem, maar ook te downloaden via spvlimburg.nl.

Aanbieding

Kom een kaarsje opsteken in Klooster Wittem!

Een kaars opsteken kan in de verstilde kapel bij het beeld van de Heilige Gerardus of in de ronde kapel van Maria van Altijddurende Bijstand waar haar Icoon midden in een waaier van brandende kaarsen staat. Vergeet in de Mariakapel niet naar boven te kijken, naar het dak van deze historische kapel.

De monumentale kerk is ook vrij te bezoeken en neem ook een kijkje in de Kloosterboekwinkel waar je zeker een geweldig boek of leuk cadeau zult vinden. 
+12

Openingstijden en tarieven


Kloosterreceptie
Dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend.
Zondag van 08.30-17.00 uur geopend.

Kloosterboekwinkel
Dagelijks van 10.00-16.30 uur geopend.
Maandag van 12.00-16.30 uur geopend.

Kloosterkerk en kapellen
Dagelijks van 08.00-18.15 uur geopend.

Rondleidingen
Hele jaar door op aanvraag voor groepen vanaf 20 personen.
In de zomerperiode elke woensdag- en zaterdagochtend..

Toegankelijkheid


Het Klooster is toegankelijk voor mindervaliden. Er is een grote parkeerplaats met gratis parkeerplekken. Klooster Wittem ligt bovendien aan prachtige fiets- en wandelroutes. In de directe omgeving liggen gezellige kroegen, gastvrije hotels in diverse prijsklassen en uitstekende restaurants.

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Klooster Wittem. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!