Op vakantie in Zuid-Limburg na de wateroverlast

Zuid-Limburg herstelt van de watersnood. De rivieren en beken kabbelen inmiddels weer rustig door de heuvels. Je bent van harte welkom! De meeste bedrijven zijn weer open en staan klaar om jou gastvrij te ontvangen. Maar op enkele plekken is er flinke waterschade als gevolg van de overstromingen. Waar is er nog wateroverlast en waar niet? Waar kan ik op vakantie of een dagje uit? Wij helpen je weer veilig op weg.

 

 

 

Klooster Wittem

Klooster Wittem

Ingebed in het glooiende landschap van Zuid Limburg ligt Pelgrimsoord Klooster Wittem, al eeuwen een gastvrije pleisterplaats voor de ziel maar vooral bekend als bedevaartsoord voor de Heilige Gerardus en Maria van Altijddurende Bijstand. Klooster Wittem ligt bovendien aan prachtige fiets- en wandelroutes. In de directe omgeving liggen gezellige kroegen, gastvrije hotels en goede restaurants.

Honderdduizenden bedevaartgangers en pelgrims hebben er de afgelopen decennia ontelbaar veel kaarsjes en Noveen kaarsen ontstoken. Nog altijd hebben de kerk en de devotiekapellen van Klooster Wittem een uitgesproken aantrekkingskracht op pelgrims, bedevaartgangers, omwonenden en toeristen. 

Er heerst een oase van rust in dit niet alledaagse klooster waar paters redemptoristen wonen en werken. Zij dragen missen op, gaan voor in vieringen, spreken zegeningen uit, organiseren pelgrimswandelingen, bieden een luisterend oor voor vragen en een helpende hand aan mensen in nood. Dagelijks worden er vele kaarsen opgestoken en intenties gedaan. Klooster Wittem is een gastvrij klooster waar je je welkom voelt. 

Op pad met de Wittemer rugzak
Dat er vanuit Wittem prachtig gewandeld kan worden, is wel bekend. Nieuw deze zomer is de Wittemer rugzakwandeling. Je kunt als individuele wandelaar, duo, groepen en gezinnen ervaren hoe het bij een pelgrimswandeling er aan toe kan gaan. 

De Wittemer rugzak is een stevige katoenen rugzak met daarin een boekje met de wandelroute van 14 kilometer, routekaart, wetenswaardigheden, bezinnende teksten en een foto-opdracht. Verder is de rugzak gevuld met een flesje drinken plus zoete en hartige versnaperingen voor onderweg.

Deze zomer staat de Gerarduswandeling centraal. De wandeling voert van en naar Wittem. Door beeldschone natuur, verstilde landschappen, adembenemende vergezichten en idyllische dorpjes. En onderweg sta je stil. Stil bij wat je beweegt, wat ertoe doet en wat van waarde voor jou is. Je ontdekt de pelgrim in jezelf. 

Het wandelboekje helpt daarbij met het pelgrimsgebed en andere inspirerende en bezinnende teksten. Deze meditatieve en spirituele teksten maken deze wandeling bijzonder en persoonlijk. Na afloop van de wandeltocht voorziet de receptie van Klooster Wittem (tot 17.00 uur) het boekje van een echte pelgrimsstempel inclusief de pelgrims medaillon van Gerardus.

De route kan op elk gewenst moment gelopen worden vanaf de receptie van Klooster Wittem. De prijs voor de gevulde Wittemer rugzak (inclusief wandelboekje, drinken en versnaperingen) bedraagt € 9,95.

Online kaarsje opsteken
Ook online kun je (gratis) een kaarsje opsteken in de digitale kaarsenbak en/of een echte Noveen kaars bestellen die voor je in Klooster Wittem wordt opgestoken en (anoniem) wordt voorzien van je intentie. Je kunt de website voor meer info raadplegen.

Coronaproof op pelgrimswandeling naar de H. Corona
In deze coronatijd heeft de St.Pelgrimswegen & Voetpaden voorlopig alle groepswandelingen moeten opschorten. Maar om wandelaars de gelegenheid te geven op eigen gelegenheid of (op gepaste afstand) in klein gezelschap een pelgrimstocht te maken heeft de SPV een unieke wandeling beschreven: van de Sint-Jacobuskerk in Bocholtz naar de indrukwekkende reliekschrijn van de H. Corona, één van de mooiste schatten van de Dom van Aken.

De 12 kilometer lange wandeling voert je over Laurensberg en de Lousberg; de even lange terugweg is ook de moeite waard: via het Westfriedhof, Gut Melaten en Seffent. Maar je kunt ook al na vier kilometer (vanaf de Uniklink) de Arrivabus nemen rechtstreeks terug naar Bocholtz. Een routebeschrijving (plus kaartje) en informatie over wetenswaardigheden onderweg is opgenomen in een boekje, dat ook vertelt over de H. Corona en hoe haar gebeente in Aken terecht is gekomen. 

Een pelgrimsgebed om behoud in deze moeilijke tijd maakt het boekje compleet. Het is voor € 2,50 te koop in de boekwinkel van Klooster Wittem, maar je kunt het ook downloaden.

Aanbieding

Kom een kaarsje opsteken!

Je kunt een kaars opsteken in de verstilde kapel bij het beeld van de Heilige Gerardus of in de ronde kapel van Maria van Altijddurende Bijstand waar haar Icoon midden in een waaier van brandende kaarsen staat. Vergeet in de Mariakapel niet naar boven te kijken, naar het dak van deze historische kapel.

De monumentale kerk kun je vrij bezoeken en neem tevens ook een kijkje in de Kloosterboekwinkel waar je zeker een geweldig boek of leuk cadeau zult vinden. 
+12
Klooster Wittem - Foto 0
Klooster Wittem - Foto 1
Klooster Wittem - Foto 2
Klooster Wittem - Foto 3

Openingstijden en tarieven


Kloosterreceptie
Dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend.
Zondag van 08.30-17.00 uur geopend.

Kloosterboekwinkel
Dagelijks van 10.00-16.30 uur geopend.
Maandag van 12.00-16.30 uur geopend.

Kloosterkerk en kapellen
Dagelijks van 08.00-18.15 uur geopend.

Rondleidingen
Hele jaar door op aanvraag voor groepen vanaf 20 personen.
In de zomerperiode elke woensdag- en zaterdagochtend.

Toegankelijkheid


Het Klooster is toegankelijk voor mindervaliden en er is een grote parkeerplaats met gratis parkeerplekken voorhanden. 

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Klooster Wittem. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!