Museum de Schat van Simpelveld

Museum de Schat van Simpelveld

In het Limburgse heuvelland, midden in de bruisende regio Parkstad, is Museum de Schat van Simpelveld gelegen. Dit museum, gehuisvest in een monumentaal kloostergebouw, toont een riante kunstcollectie. 

De verzameling zeer verfijnd borduurwerk uit de negentiende en twintigste eeuw behoort tot de absolute top van de wereld. Daarnaast toont het museum een schitterende collectie schilderijen, gouden kelken, wassen beelden en middeleeuwse sculpturen en krijg je een kijkje in het kloosterleven van begin twintigste eeuw.

Museum de Schat van Simpelveld toont de materiële en immateriële nalatenschap van de Zusters van het Arme Kind Jezus. Tot 2012 bewoonden zij het klooster waarin het museum is gevestigd. Van hieruit werkten zij wereldwijd aan de opvang en scholing van kansarme kinderen en wezen. 

Om in hun inkomsten te kunnen voorzien werd een borduuratelier opgezet waarin kerkelijke gewaden van de allerhoogste kwaliteit werden gemaakt. Veel van die kunstschatten bleven lang onzichtbaar voor de buitenwereld, maar zijn vanaf nu in het museum te zien.

Naast de geborduurde paramenten, zijn er ook wassen beelden te zien. Net als Madame Tussaud zagen de zusters in de negentiende eeuw mogelijkheden om realistische figuren uit was te maken. 

Duizenden kerstkindjes en kerstgroepen werden uit was vervaardigd en de hele wereld over gestuurd. Niet alleen zijn een aantal van de fraaiste exemplaren opgenomen in de collectie, het museum toont ook het volledige procedé van het maken van figuren uit bijenwas.

Kunst werd niet alleen door de zusters gemaakt, maar ook verzameld. Deels ter versiering van hun kloosters en kerken en deels ter inspiratie voor hun borduurwerk. Deze verzameling met prachtig houtsnijwerk en schilderijen van de veertiende eeuw tot heden is nu te zien in het museum.

Uiteraard is er ook aandacht voor het kloosterleven dat zo'n belangrijke rol heeft gespeeld, en voor de stichteres van de congregatie, Clara Fey, in het bijzonder. Het perspectief van de zusters en van de kinderen komt daarbij uitgebreid aan bod.

Wist je dat?

Vind je het leuk om eens te picknicken in een kloostertuin? Van mei tot en met september is dit mogelijk, de medewerkers zorgen voor een goedgevulde picknickmand en een grote picknickdeken. 

Het enige dat je hoeft te doen is een mooi plekje in de serene tuin te zoeken. Je reserveert een picknick vanaf mei eenvoudig via de website.

Openingstijden en tarieven


Maandag, dinsdag en woensdag: gesloten.
Donderdag en vrijdag van 11.00-17.00 uur geopend.
Zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur geopend.

Tarieven:
Volwassenen: € 8,-.
T/m 17 jaar: gratis.
Museumkaart: € 4,-.

Toegankelijkheid


Er is een lift aanwezig.

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Museum de Schat van Simpelveld. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!