Veilig op pad in tijden van corona

Hét advies van de overheid: vier vakantie in eigen land (en met je gezonde verstand). Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

Kerken, kloosters en kapellen

De sieraden van het Zuid-Limburgse landschap

In Zuid-Limburg ben je niet lang op zoek naar religieus erfgoed. Deze regio herbergt immers nog bijzonder veel kerken, kapellen, kloosters en basilieken. Ze hebben vrijwel allemaal een rooms-katholieke oorsprong en de meeste zijn nog in gebruik. Op zoek naar een beetje geluk? Steek dan een kaarsje op. Wie weet helpt het!

Bijzondere kerken

Deze bijzondere kerkgebouwen in Zuid-Limburg mag je niet missen.

Kloosters & abdijen

Bezoek een van de vele kloosters en abdijen in Zuid-Limburg, die hun rust uitademen over het landschap.

Kapellen

Tijdens een wandeling door het heuvelland kom je ongetwijfeld een van de vele kapellen tegen. Deze drie kapellen zijn extra bijzonder.

Ondergrondse kapellen

Tijdens de Franse Revolutie moesten veel kloosters en kerken de deuren sluiten. Alle priesters waren verplicht om de eed van getrouwheid aan de Republiek af te leggen, om zo hun loyaliteit aan de Franse overheersers te bewijzen. De Zuid-Limburgse priesters waren rebels en gaven stiekem hun missen in ondergrondse kapellen. Elke zondag droeg de pastoor ondergronds de mis op en werden inwoners gedoopt. Het risico van de ondergrondse geloofsbedrijving was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd, om nooit meer terug te komen. 

Religieus Sittard

In Sittard zijn heel veel kerken, kloosters en kapellen te vinden. Je kunt ze allemaal ontdekken tijdens de historische stadswandeling door Sittard. 

⟶ Blog van Jenneke

Bijzondere ontmoetingen op Abdij Lilbosch

Elke dag om vier uur uit bed, bidden, zingen, sober en vooral in stilte leven. Het monnikenbestaan is niet voor iedereen weggelegd. Jenneke nam een kijkje!

Lees verder

Meer ontdekken

#bezininzuidlimburg

Deel je geluksmoment in Zuid-Limburg met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!