Kerken, kloosters en kapellen

De sieraden van het Zuid-Limburgse landschap

In Zuid-Limburg ben je niet lang op zoek naar religieus erfgoed. Deze regio herbergt immers nog bijzonder veel kerken, kapellen, kloosters en basilieken. Ze hebben vrijwel allemaal een rooms-katholieke oorsprong en de meeste zijn nog in gebruik. Op zoek naar een beetje geluk? Steek dan een kaarsje op. Wie weet helpt het!

Bijzondere kerken

Deze bijzondere kerkgebouwen in Zuid-Limburg mag je niet missen.

Een kijkje binnen

Bij verschillende kerken en kloosters kun je nu met digitale tours een kijkje binnen nemen, ook wanneer de deuren gesloten zijn en ook vanuit thuis. De audio- en 360-gradentours nemen je mee in de geschiedenis en bijzondere verhalen over de gebouwen. Ontdek het tijdens de Route vol Verwondering of bij een van de andere vijf locaties hieronder. 

Een kaarsje branden

Een mooi lichtje in deze donkere dagen. Wens je iemand licht of troost toe? Trek je terug in een mooie kerk of kapel en laat een kaars branden! 

Fietsen langs religieus erfgoed

Zuid-Limburg heeft veel bijzonder religieus erfgoed, perfect om tijdens een fietstocht te ontdekken! Ga jij op pad langs de basilieken of ontdek je de wonderen van de Grensmaasvallei tijdens de Route vol Verwondering? 

Kloosters & abdijen

Bezoek een van de vele kloosters en abdijen in Zuid-Limburg, die hun rust uitademen over het landschap.

Kapellen

Tijdens een wandeling door het heuvelland kom je ongetwijfeld een van de vele kapellen tegen. Deze drie kapellen zijn extra bijzonder.

Ondergrondse kapellen

Tijdens de Franse Revolutie moesten veel kloosters en kerken de deuren sluiten. Alle priesters waren verplicht om de eed van getrouwheid aan de Republiek af te leggen, om zo hun loyaliteit aan de Franse overheersers te bewijzen. De Zuid-Limburgse priesters waren rebels en gaven stiekem hun missen in ondergrondse kapellen. Elke zondag droeg de pastoor ondergronds de mis op en werden inwoners gedoopt. Het risico van de ondergrondse geloofsbedrijving was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd, om nooit meer terug te komen. 

Tip: steek een virtueel kaarsje op

Pelgrimsoord Klooster Wittem is dé plek waar mensen een kaarsje opsteken bij de Heilige Gerardus Majella of Maria. Ook in tijden van Corona, wanneer niet iedereen naar Wittem kan komen, is het hier mogelijk een virtueel kaarsje op te steken. Voor jezelf of een dierbare! 

Hier bezoek je het religieus erfgoed

Weergeven op de kaart

Religieus Sittard

In Sittard zijn heel veel kerken, kloosters en kapellen te vinden. Je kunt ze allemaal ontdekken tijdens de historische stadswandeling door Sittard. 

⟶ Blog van Jenneke

Bijzondere ontmoetingen op Abdij Lilbosch

Elke dag om vier uur uit bed, bidden, zingen, sober en vooral in stilte leven. Het monnikenbestaan is niet voor iedereen weggelegd. Jenneke nam een kijkje!

Lees verder

'Terug naar de verloren tijd'

Tegen de achtergrond van een turbulente periode, reist schrijver Andy Arnts af naar het rustieke Heuvelland in Zuid-Limburg. Temidden van veldkruisen, kerken en kapellen wordt deze ‘kapellekesreis’ al snel het decor van een openhartig verhaal, waarin Arnts terugkijkt op zijn beschermde jeugd en deze afzet tegen de wereld van nu. Het boek is verkrijgbaar in de Visit Zuid-Limburg shops in Vaals, Gulpen en Valkenburg!

Het religieus erfgoed verder ontdekken

#bezininzuidlimburg

Deel je geluksmoment in Zuid-Limburg met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!