Fietsen
in Zuid-Limburg

Wind in je haren, voeten op de pedalen

Zuid-Limburg is een geliefd fietsparadijs. Het bedwingen van de uitdagende heuvels wordt steevast beloond met de mooiste vergezichten. Toch is er zoveel meer te ontdekken op je fiets door Zuid-Limburg. Het onovertroffen netwerk van fietsknooppunten neemt je mee door de bossen, de heide en langs het water. Heuvels zijn er lang niet overal, die mooie uitzichten wel.

Landhotel Alberts | Hoofdpagina Fietsen

Tip! Op fietsvakantie bij Landhotel Alberts

Familiehotel Landhotel Alberts bovenop Heijenrath is hét ideale vertrekpunt voor vele fietstochten door het Heuvelland en de Euregio. Met speciale voorzieningen als afgesloten fietsenstalling, oplaadpunt voor e-bikes, gratis routes, heerlijke gerechten en leuke arrangementen word je hier als fietser op en top verwend.

Fietsen met weidse uitzichten

Fietsen is heerlijk, maar fietsen met een weids uitzicht geeft drie keer zoveel energie. Soms heb je dat vooruitzicht op een mooi uitzicht nodig, want wie in Zuid-Limburg ver wilt kijken, moet flink klimmen. Je kan het jezelf ook gerust wat makkelijker maken met een e-bike of door op een plateau te beginnen. Met of zonder zweet: het uitzicht over Zuid-Limburg is overal even mooi.

Fietsen met steile beklimmingen

Hou je van hoogtemeters en daag je jezelf graag uit op de fiets, dan zul je veel plezier beleven met de fietsroutes door Zuid-Limburg. Nergens in Nederland kun je heuvels bedwingen zoals hier. Nergens zijn de hellingspercentages zo duizelingwekkend hoog. Kom uit je zadel en geef alles om die top te bereiken. Geniet van het uitzicht en rol dan weer lekker naar beneden…

Fietsen door bossen

Zeker op een warme zomerdag is er bijna niets lekkerder dan fietsen onder een verkoelend bladerdek. Typisch voor Zuid-Limburg zijn de hellingbossen. Dat is even doortrappen, maar soms fiets je dan wel door zo’n betoverende holle weg. Het is trouwens lang niet overal stijgen en dalen in de bossen van Zuid-Limburg… Ontdek met onze fietsroutes door het bos de rustigste bospaadjes waar je gewoon met je fiets mag komen.

Fietsen langs water

Wil je fietsen langs de Maas? Of pak je het tempo op van het snelst stromende riviertje van Nederland? Fietsen langs het water heeft veel voordelen: het is er mooi, vol leven in het water en langs de oevers en vaak is het lekker vlak. Zelfs in Zuid-Limburg! Rondom de Maas is het heerlijk fietsen met brede paden en een uitgebreid routenetwerk dat tot diep in België reikt. Ook rivieren en beekjes als de Geul en de Roode Beek nodigen uit op de pedalen te stappen.

Groepje van professionele dameswielrenners op weg naar de finish

14 augustus: Tour de France Femmes in Valkenburg

Valkenburg aan de Geul is op woensdag 14 augustus de startplaats van de vierde etappe van de derde editie van de Tour de France voor vrouwen. Moedig de dames van de internationale wielertop aan op de Geulhemmerweg, Bemelerberg of de Cauberg! 

Lees verder
Een rode mountainbike staat geparkeerd in het heuvellandschap

Een fiets huren?

Je fiets thuis gelaten? Geen probleem! Het hele jaar door kun je bij verschillende verhuurbedrijven een (elektrische) fiets huren. Bekijk het aanbod, haal hem op of laat hem bezorgen op je vakantieadres. Veel fietsplezier!

Fietsen door de heide

In Zuid-Limburg ligt één groot heidegebied en dat is dan ook meteen 1800 hectare natuurpracht. Maak kennis met de Brunssummerheide op je fiets. Tijdens je fietsroute fiets je door bossen en heide en langs vennen en moerasgebied. Het afwisselende natuurgebied is een trekpleister voor natuurfotografen, dus neem je camera mee. In de bloeitijd van de heide in augustus en september ligt er een paarse deken over het landschap. Vroeg in de ochtend zie je reeën in de mist en het dauw op de bladeren.

Fietsen zonder grenzen

Door de internationale ligging van Zuid-Limburg liggen de Duitse en Belgische grensovergangen letterlijk op een steenworp afstand van elkaar. Alleen de grenspalen herinneren nog aan de grenzen met Duitsland en België, want fietsen in de Euregio kent geen grenzen. Neem bijvoorbeeld de 'Drie grenzen route Vaals, ‘Drie landen route Sittard-Geleen’ of een fietstocht door het 'Smalste stukje Nederland' in Echt-Susteren waar je 'binnen no-time' door maar liefst drie landen fietst. Uniek toch!?

Fietsen over een oeroude zeebodem

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek hoe een subtropische Krijtzee het landschap in Zuid-Limburg bepaalde. Tegenwoordig loop je zelfs over een oeroude zeebodem die voor een groot deel bestaat uit 'mergel', een bijzonder geel kalkgesteente dat tekenend is voor deze regio. Dit gele goud heeft Zuid-Limburg te danken aan de miljoenen achtergebleven kalkskeletjes van kleine zeediertjes. Nieuwsgierig hoe dit in het landschap uitziet? Flaneer over een oeroude zeebodem en ontdek het zelf tijdens een fietsroute door het karakteristieke krijtlandschap.

Een paarse achtergrond met roze en groene icoontjes

Route vol Verwondering!

Eenmaal op de pedalen heeft de 'Route vol Verwondering' heel wat verrassingen te onthullen. Laat je onderweg verwonderen door de schitterende natuur en meer dan 30 verwonderplekken boordevol verhalen. Dankzij de 360 gradentours bewonder je plekken die je normaal niet ziet! 

Bestel in onze webshop

Fietsknooppuntenkaart Zuid-Limburg

De fietsknooppuntenkaart laat je Zuid-Limburg ontdekken als fietsparadijs. Langs de Maas, over de heuvels en door uitgestrekte bossen: met de fietsknooppuntenkaart krijg je snel overzicht over het gebied en plan je makkelijk een mooie fietstocht.

Ontdek de verschillende mogelijkheden

Twee ouderen mensen met fiets in hun hand kijken naar een infopaneel met fietsknooppunten

Fietsknooppunten

Nooit meer in de knoop met je fietsroute

Lees verder
Koppel fietst langs weiland met uitzicht op de kerk en het dorpje Mesch

Lange afstandsfietspaden

Lekker lang op je fiets

Lees verder
Twee dames kijken op een fietsknooppuntenkaart voor een vakwerkhuis

Hotspots fietsen

Ontdek de mooiste fietsroutes van Zuid-Limburg.

Lees verder

Welke fietsroute kies jij?

Fiets je mee? Laat je inspireren!

Meer routes in Zuid-Limburg

Twee ouderen mensen met fiets in hun hand kijken naar een infopaneel met fietsknooppunten

Routes

Ontdek routes in Zuid-Limburg door onontdekte natuurparels

Close up van bitterballen met daarop een toefje van een wit sausje te midden van glazen rode wijn en speciaal bier

Culinaire routes

Genieten van al het lekkers van het Limburgse land? Dat kan tijdens deze culinaire wandelingen en fietstochten!

Twee wandelaars wandelen achter elkaar in een groene weide

Wandelen

Honderden kilometers aan wandelpaden liggen klaar voor je voeten!