Uitzicht over heide met liggende Schotse hooglanders

De unieke natuur van Zuid-Limburg

Hier bruist het van leven!

Van daslook en zinkviooltjes tot aan Schotse Hooglanders en hazelmuizen. De flora en fauna in Zuid-Limburg zit vol leven! Veel planten en dieren zijn typerend voor de regio en kom je zelfs nergens anders in Nederland tegen. Als je eenmaal weet waar je moet kijken in het Nationale Landschap van Zuid-Limburg, gaat er een bloeiend planten- en dierenrijk voor je open!

Meet the 'locals'

Wanneer je op pad bent in de Zuid-Limburgse natuur kun je zomaar oog in oog komen te staan met één van deze dieren. Welke dieren heb jij al ontmoet? 

Een stier in de Schinveldse Bossen

Schotse Hooglanders

Deze grote grazers zijn echte natuurbeheerders! Dankzij hun dikke vacht zijn ze het hele jaar door buiten en zorgen ze met hun grote eetlust voor een afwisselend landschap. Andere dieren en planten zijn afhankelijk van de mest van Schotse Hooglanders. Zo zijn ze de spil van natuurgebieden als de Schinveldse Bossen en Ingendael. Bijzonder, toch? 

Drie oehoes in de boom

Oehoe

De oehoe is één van de grootste uilen ter wereld. Door de eeuwen heen is de oehoe op veel plaatsen verdwenen, maar sinds 1997 broedt de uil weer in Nederland: bij de ENCI-groeve in Maastricht. Ga zelf wandelen door de groeve van de Oehoevallei en wie weet hoor je wel een 'Oehoe'.
Detailopname van een hazelmuis die zich vastklampt aan een tak

Hazelmuis

De hazelmuis is een unieke inwoner van Zuid-Limburg. Zijn favoriete spelletje? The floor is lava! Hij komt namelijk bijna nooit op de grond. Heggen en hagen zijn voor hem een belangrijke manier om zich voort te bewegen. Dus hoor je iets ritselen in de heg naast je? Dan kan dat zomaar een hazelmuis zijn! Tenminste... wanneer hij wakker is: in de winter kan een hazelmuis wel zo'n 5 maanden slapen! 

een bever in het water tussen de bomen

Bever

De bever is een bosbeheerder bij uitstek. Met zijn snijtanden kan hij grote bomen vellen. De bast, bladeren en twijgen van de boom zijn het voedsel van de vegetarische bever. Stammen en takken gebruikt hij ook om burchten en dammen te bouwen in de Geul. Zo werkt hij nietsvermoedend aan natuurontwikkeling. Kun jij de sporen van de bever ontdekken?

Een koolmeesje op een tak eet een insect

Op expeditie met de boswachter

Onze boswachters nemen je mee door de unieke natuur van Zuid-Limburg en vertellen je in hun vlogs alles over de levendige flora en fauna die ze tegenkomen. 

Zuid-Limburg bloeit!

Zinkviooltjes, wilde orchideeën en klaprozen zijn slechts enkele van de vele planten die het Zuid-Limburgse landschap nóg mooier maken. Speur je mee naar bloeiende planten in de Zuid-Limburgse natuur?

Detailfoto van paarse Orchideebloemen in grasveld (stockfoto)

Wilde orchideeën

In het voorjaar bloeien er kleurrijke wilde orchideeën in het Gerendal. Met een prachtige orchideeëntuin zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat je in mei en juni kunt genieten van deze mooie natuurpracht. Je kunt hier zelfs door het bloemenveld lopen! 

Lees verder
Een zeldzaam geel zinkviooltje

Zinkviooltje

Het zonnig gele zinkviooltje is een bijzonder kieskeurig en zeldzaam bloemetje dat alleen leeft op kalkrijke bodems verrijkt door zink. Je maakt de meeste kans om het bijzondere bloemetje te bewonderen in juni in het Geuldal rondom Epen. 

Lees verder
Bloeiende witte daslook op de hellingen van het Savelsbos

Daslook

Loop je in het bos en komt er opeens een enorme knoflooklucht op je af? Dan is de daslook niet ver weg! Dit familielid van de ui groeit vaak in de buurt van een dassenburcht. Voor spectaculaire hellingen vol witte bloemen moet je in mei in het prachtige Savelsbos zijn! 

Lees verder
De kleine pimpernel plant groeit alle kanten op in het struikgewas

Kleine Pimpernel

Deze inheemse vaste plant is van nature zeldzaam in Nederland en Vlaanderen. De kleine Pimpernel groeit in kalkrijke graslanden in onze Krijtgebieden en in de droge graslanden langs de grote rivieren. Vroeger werd de plant gebruikt als bloedstelpend middel, waardoor het de bijnaam bloedkruid heeft gekregen. 

Lees verder
Klaprozen en diverse andere bloemen met achterliggend vakwerkhuis

Klaproos

Waar je ook kijkt, eind mei en begin juni doemen er overal klaprozen op in Zuid-Limburg: langs de weg, in de berm, op de akkers en bij het spoor. De klaproos groeit op voedselarme en vervuilde grond. Dit is ook de verklaring waarom al die 'poppies' op de slagvelden in de Eerste Wereldoorlog verschenen. 

Lees verder
De witte bessen aan een Maretak met achterliggende blauwe hemel (Photo: Paul Appleyard Via Photopin)

Maretak

De Maretak ken je misschien wel uit kerstfilms of is je wandelend tijdens de winterperiode opgevallen in Zuid-Limburg. Dan zie je grote bollen in de bomen groeien. De maretakken zijn vooral te vinden in populierenbossen en de witte besjes worden door lijsters verspreid. 

Lees verder

Meer puur natuur