De unieke natuur van Zuid-Limburg

Hier bruist het van leven!

Van daslook en zinkviooltjes tot aan Schotse Hooglanders en hazelmuizen. De flora en fauna in Zuid-Limburg zit vol leven! Veel planten en dieren zijn typerend voor de regio en kom je zelfs nergens anders in Nederland tegen. Als je eenmaal weet waar je moet kijken in het Nationale Landschap van Zuid-Limburg, gaat er een bloeiend planten- en dierenrijk voor je open!

Meet the 'locals'

Wanneer je op pad bent in de Zuid-Limburgse natuur kun je zomaar oog in oog komen te staan met één van deze dieren. Welke dieren heb jij al ontmoet? 

Op expeditie met de boswachter

Onze boswachters nemen je mee door de unieke natuur van Zuid-Limburg en vertellen je in hun vlogs alles over de levendige flora en fauna die ze tegenkomen. 

Zuid-Limburg bloeit!

Zinkviooltjes, wilde orchideeën en klaprozen zijn slechts enkele van de vele planten die het Zuid-Limburgse landschap nóg mooier maken. Speur je mee naar bloeiende planten in de Zuid-Limburgse natuur?

Wilde orchideeën

In het voorjaar bloeien er kleurrijke wilde orchideeën in het Gerendal. Met een prachtige orchideeëntuin zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat je in mei en juni kunt genieten van deze mooie natuurpracht. Je kunt hier zelfs door het bloemenveld lopen! 

Zinkviooltje

Het zonnig gele zinkviooltje is een bijzonder kieskeurig en zeldzaam bloemetje dat alleen leeft op kalkrijke bodems verrijkt door zink. Je maakt de meeste kans om het bijzondere bloemetje te bewonderen in juni in het Geuldal rondom Epen. 

Daslook

Loop je in het bos en komt er opeens een enorme knoflooklucht op je af? Dan is de daslook niet ver weg! Dit familielid van de ui groeit vaak in de buurt van een dassenburcht. Voor spectaculaire hellingen vol witte bloemen moet je in mei in het prachtige Savelsbos zijn! 

Kleine Pimpernel

Deze inheemse vaste plant is van nature zeldzaam in Nederland en Vlaanderen. De kleine Pimpernel groeit in kalkrijke graslanden in onze Krijtgebieden en in de droge graslanden langs de grote rivieren. Vroeger werd de plant gebruikt als bloedstelpend middel, waardoor het de bijnaam bloedkruid heeft gekregen. 

Klaproos

Waar je ook kijkt, eind mei en begin juni doemen er overal klaprozen op in Zuid-Limburg: langs de weg, in de berm, op de akkers en bij het spoor. De klaproos groeit op voedselarme en vervuilde grond. Dit is ook de verklaring waarom al die 'poppies' op de slagvelden in de Eerste Wereldoorlog verschenen. 

Maretak

De Maretak ken je misschien wel uit kerstfilms of is je wandelend tijdens de winterperiode opgevallen in Zuid-Limburg. Dan zie je grote bollen in de bomen groeien. De maretakken zijn vooral te vinden in populierenbossen en de witte besjes worden door lijsters verspreid. 

Meer puur natuur