Groene Hotspot Geuldal Vanuit Wei Met Kerk En Dorp Op Achtergrond

Golvend Geuldal

Genieten van soorten rijkdom

Het Geuldal is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Een terechte keuze. Het is een zwakgolvend landschap met hellingbossen op de flanken van de heuvels en in het dal zoekt de vrij stromende Geul haar weg. De hoogteverschillen zijn voor een deel ontstaan door het uitslijten door rivieren. Het is dus meer dalenland dan heuvelland. De mens maakt al duizenden jaar gebruik van dit land. Het oude agrarisch landschap heeft nog hagen, heggen, vrijstaande bomen, graften en hoogstamboomgaarden.

Kusje geven?

In populieren langs de Geul en in hoogstamfruitbomen ziet u soms grote groene bollen. Het lijkt een vogelnest, maar is een plant, de maretak (mistletoe). Het is een halfparasiet die met de wortels in de tak groeit maar met eigen bladgroen zelf voedingstoffen maakt. De boom kan er goed tegen.

Paul Franssen

"Een plek om in stilte van te genieten"

“Vanaf deze Groene Hotspot overzie je het Geuldal in Cottessen. In beeld is Huize en Hoeve ten Bosch, een boerderij uit 1560, in degelijk vakwerk. De natuur is hier op en top, dassendomein, grauwe klauwier, hazelmuis, vele variëteiten in vogels, een reetje nu en dan. Een plek om in stilte van te genieten. Ieder seizoen weer mooie en andere perspectieven. Van de bloesem van de hoogstambomen in de lente, de paardebloemen in de vroege zomer tot een witte sneeuwdeken in de winter. Wat wil je nog meer: Cottessen is mijn droom.”

De witte bessen aan een Maretak met achterliggende blauwe hemel (Photo: Paul Appleyard Via Photopin)

Mythische maretak

Waar ze in de rest van Nederland een zeldzaamheid zijn, lijken ze hier oneindig te woekeren.. Ontdek de 5 leukste weetjes over deze groene bollen met witte besjes!

Geuldal; dassenland

Het oude Geuldallandschap heeft nog hagen en hellingbossen. In de wei liggen nog koeienvlaaien, ideaal voor de das. In de hellingbossen maakt de das burchten met gangen en ondergrondse ruimtes. De dassenpijpen, met voor het hol een grote berg met zand, zijn in het Geuldal overal te vinden. In de koeienpoep zitten veel larven van allerlei insecten, naast regenwormen een echte lekkernei voor de das. Langs de hagen kan deze marter zich veilig verplaatsen.

Bouwen

In dit deel van Zuid-Limburg zijn boerderijen gebouwd met materialen uit de streek. Hier is dat geen mergel maar zogenaamde vakwerkbouw met een skelet van balken opgevuld met twijgen die afgesmeerd zijn met een mengsel van stro en leem. De onderkant is vaak uit ruwe steen (breuksteen). Soms zijn hele muren uit die steen opgebouwd, zeker die waar het bakhuis tegenaan stond. In de buurt liggen diverse steengroeves, waaronder de Heimansgroeve.

Vakwerkhuizen met voorbijrijdende fietsers

Zuid-Limburgs vakwerk

Ze liggen als witte pareltjes verspreid tussen het golvende, Zuid-Limburgse heuvellandschap. Ontdek waar je deze vakwerktoppers kunt bewonderen!

⟶ Blog van Anke
Logo Visit Zuid-Limburg Twee vrouwelijke boswachters maken een selfie in het bos

Op zoek naar de Hazelmuis

Boswachter Anke van Natuurmonumenten trekt natuurgebied het Geuldal in om op zoek te gaan naar de zeldzame hazelmuis.

Kijk en lees je mee?

Ontdek het Geuldal zelf!

De Heimansgroeve is een geologische schat in het Geuldal

Geologische schatten in het Geuldal

Ontdek de hoogtepunten uit de roerige geografische geschiedenis van het Geuldal en ontdek de geologische schatten zelf.

Lees verder
Kasteel Schaloen Tussen Bomen Copyright Hay Heuts

Kastelen in het Geuldal

Deze wandelroute brengt je langs de mooiste kastelen, historische stadsgezichten en fantastische natuur die deze toch al schitterende regio te bieden heeft. Ga je mee?

Lees verder
Kasteel in het Geuldal achter bomen met mist

Nóg meer Geuldal info

Wat een bijzondere plek is het Geuldal, hè? Benieuwd naar meer informatie, toffe routes of leuke tips in de buurt? Kijk snel verder en plan je reis!

Lees verder

#golvendgeuldal

Wat blijven ze goed plakken op foto’s hè, die glooiende heuvels. Deel je mooiste foto met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.