Wandelaars met reflectie in een waterplas

De modderigste onverharde wandelroutes

Regenlaarzen aan en gaan!

In Zuid-Limburg betekent onverhard wandelen: onvervalste ‘pratsj’! Zeker wanneer het hard geregend heeft. Trek je regenlaarzen aan en stamp tijdens deze 10 onverharde wandelingen mee door de Zuid-Limburgse modder langs de oevers van rivieren en beken, door het bos of door drassige weilanden.

Top 10 pratsj-wandelingen

Een schaduwrijke foto van de bomen en natuur bij de Mulderplas

Beekdalroute Schinnen

Ontdek het gebied rondom de Alfa Brouwerij en de Canisius Stroopfabriek. De route voert je langs uitzichten over het Geleenbeekdal en de mooie natuurrijke Mulderplas. En waar water is, is 100% kans op pratsj!

Paarden in water bij Rivierpark Maasvallei

Ommetje door het Maasdal

In de grote slinger van de Maas zie je tijdens deze grotendeels onverharde wandelroute vochtige graslanden, waar de galloways en koninkspaarden vredig staan te grazen.

Vijlenerbosroute SBB34

Het lang uitgestrekte Vijlenerbos is ideaal voor een trage tocht door de modder wanneer het geregend heeft! Het is niet alleen maar glibberen, je geniet ook van prachtige uitzichten aan de bosrand.

Groene Hotspot Ravensbosch Bos Met Bankje En Vijver

Ravensbosch Va14

Wist je dat je vanuit hartje Valkenburg zo in de ongerepte natuur van het Ravensbosch staat? Hier geniet je van een prachtige trage tocht door het bos met unieke flora en kun je, als het geregend heeft, heerlijk banjeren door de modder. 

Vee Bij Eijsder Beemden

Eijsder-Beemden

Geniet van een onverharde wandeling door de pratsj in dit vredige natuurgebied waar ruimte is voor wilgenbossen, plassen waar tafeleenden zwemmen en weidse graslanden te vinden zijn.

achteraanzicht van man op verharde veldweg met uitzicht op Heuvelland

Liever droge voeten?

Heb je geen zin om te glibberen en glijden tijdens je wandeling? Er zijn meer dan genoeg mooie wandelingen die je enkel over verharde paden voeren. Ook tijdens deze routes geniet je van de Zuid-Limburgse natuurpracht die je gewend bent. 

Landschapsroute Taterbosch

En óf in natuurgebied De Doort nabij Echt modder te vinden is wanneer het geregend heeft! De regio is rijk aan plassen met veel watervogels en het is er prachtig wandelen over de onverharde paden.

Een mooi weids uitzicht over de weilanden van de limburgse gemeente Voerendaal

Onverharde paadjes rondom Voerendaal

Net buiten Ubachsberg brengt deze wandeling je over onverharde wandelpaadjes en prachtige uitzichten over de 'Molen Op De Vrouweheide' en de Welterberg. Pratsj-plezier gegarandeerd! 

Een beek die door een natuurlandschap stroomt vroeg in de ochtend en omhuld wordt in mist

Stampen in de plassen van het Geleenbeekdal

Schakel tijdens deze trage tocht even helemaal af en laat je gaan in de pratsj langs de Geleenbeek en door het Stammenderbos. Geniet onderweg van weidse uitzichten en Kasteel Terborgh.

Drassige weilanden rondom Wijlre

Deze route heeft alles; prachtige uitzichten over de Zuid-Limburgse heuvels, Kasteel Cartils met kasteeltuin én onverharde paden waar je lekker kunt glibberen.

Een kronkelweg leidt je door een groen landschap

Door de vochtige kalkgraslanden van het Ingendael

Over de prachtige vlonderbrug wandel je in natuurgebied Ingendael ‘over en tussen de pratsj’ in de vochtige kalkgraslanden. Je waant je hier in een andere wereld waar de Geul door het dal meandert.

Mountainbiker fiets door de modder op bospad

Trappen door de pratsj!

Ben je er (letterlijk) niet vies van om op je mountainbike op avontuur te gaan door de pratsj in de Zuid-Limburgse heuvels? Dan wachten er 26 mountainbike routes op je! Het 500 kilometerlange MTB-routenetwerk is geschikt voor iedere mountainbiker.

⟶ Blog van Wiel Beijer
Logo Visit Zuid-Limburg

Over pratsj

Al pratsjend maak je pratsj. Het zou zo een Zuid-Limburgs gezegde kunnen zijn. Onze vruchtbare lössgrond houdt het water goed vast en verandert bij veel regen in pratsj. Pratsj hoort bij de Zuid-Limburgse cultuur. Wiel vertelt er alles over en geeft tips in zijn blog.

Meer over pratsj?
Twee backpackers wandelen door het bos bij het Drielandenpunt

Lange afstandswandelingen

Heb jij graag wat extra kilometers in de benen? Dan zijn de lange afstandswandelingen iets voor jou! Met een meerdaagse wandeltocht door de pratsj kun je met volle teugen genieten van de Zuid-Limburgse heuvels. 

Lees verder

Dit vind je vast ook leuk!

Detailopname van een rode paddenstoel in het Danikerbos

Heerlijke herfstwandelingen

Tijdens nog meer mooie wandelingen genieten van de Zuid-Limburgse natuur met een prachtige herfstwandeling waarbij de bladeren kraken onder je schoenen?

De tafelindeling met openhaard en kaarsjes bij Auberge de Smockelaer

Opwarmen bij de open haard

Warm na je wandeling even lekker op bij de open haard! Duik een knus cafeetje in en geniet van het knapperend haardvuur. 

Een uitkijk op een meer met prachtige herfstbomen

Wandelen langs het water

Meelopen met een kabbelend beekje of struinen langs de brede Maas, in Zuid-Limburg lopen veel paden langs het water.