Een pad met een doorkijkje op een zonnig avondlandschap

Unieke elementen van moeder natuur

Zet je schrap voor instant blijdschap

Zoek je een ongeëvenaard landschap, waar je ongedwongen bij weg kunt mijmeren, dat je benen laat tintelen? Stop en zoek niet ver(der), want Zuid-Limburg heeft het! Niet voor niets prijkt het landschap in de top 3 van redenen om Zuid-Limburg te bezoeken. En terecht, vinden wij. Maar hey: kom het vooral zelf beleven. Wedden dat ook jij fan wordt?

Nationaal Landschap

Als in een gebied natuurlijke, landschappelijke én cultuurhistorische elementen fraai samenkomen, dan kán het uitgeroepen worden tot ‘Nationaal Landschap’. Nederland telt 20 nationale landschappen die samen hét gezicht van ons land vormen en elk hun eigen unieke verhaal vertellen.

Ook hier is er eentje!
Ja hoor, ook Zuid-Limburg draagt vol trots zo’n ‘titel’. Het groene hart tussen de regio’s Maastricht, Sittard-Geleen en Parkstad Limburg vormt Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Een welvarend gebied waar het niet alleen perfect recreëren is, maar ook goed wonen en werken. Alles met respect voor de prachtige groene omgeving. Maar wát zijn dan die unieke kenmerken? Daaaaar komen ze aan:

6 unieke landschapselementen die je dag kleur geven

Maretak in landschap met aan de horizon de ondergaande zon
1

Maretakken: om te zoenen zo mooi

Deze groene bollen met witte besjes ken je wel van Kerst, maar wist je dat ze in Zuid-Limburg het hele jaar door ons landschap sieren? Hoog in de bomen prijken de bollen als eigenzinnige objecten. Kijk omhoog en laat je betoveren!

Bloesem in hoogstamgaard met opkomende zon
2

Kleurenexplosie bij hoogstam­boomgaarden

Vooral in het voorjaar als de fruitbomen in volle bloei staan, knallen de kleuren je om de oren. Parels van ongekende biologische en cultuurhistorische waarde. Ga je mee de hoogte in en kom je ook (eigen gekweekt fruit) proeven?

Detailopname van bloesem aan boom met fluitende vogel
3

Bloesem; een lust voor het oog

Stel je eens voor; een lichtroze zee van bloesem zo ver als je kunt kijken over onze heuvels. Daar word je toch warm van? Met deze 5 bloesemroutes kijk je al gauw door een roze bril.

Wegkruis in Camerig met achterliggend heuvellandschap met dorp
4

Wegkruisen vol historie en cultuur

Ze sieren niet alleen ons landschap, maar deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof. En hebben allemaal hun eigen verhaal. Ga ook op ontdekkingsreis te voet of op de fiets.

Vakwerkhuizen met voorbijrijdende fietsers
5

Witte parel van het Heuvelland

Als shiny witte pareltjes liggen ze verspreid tussen de golvende heuvels: onze vakwerkwoningen en vakwerkboerderijen. Mooi van binnen en buiten!

Wandelaar bij een holle weg in het Vijlenerbos
6

Holle wegen

Een holle weg is een door erosie, regenwater, dieren en mensen uitgesleten pad met hellingen aan weerszijden, typisch voor Zuid-Limburg. 

Drie oehoes in de boom

Bewonder de unieke natuur van Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg bruist het van leven! Als je weet waar je moet kijken, gaat er een kleurrijk planten- en dierenrijk voor je open. 

⟶ Blog van Anya Niewierra
Logo Visit Zuid-Limburg Twan Huys wandelt door de Zuid-Limburgse heuvels tijdens het herfstseizoen

De natuur geeft balans

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In deze longread vertelt Twan Huys waarom hij zoveel van het glooiende Zuid-Limburgse heuvellandschap houdt. Lees je mee?

Lees het interview met Twan!
⟶ Blog van Jenneke & Leonie
Logo Visit Zuid-Limburg Jenneke en Leonie voor een wegkruis aan een wit gebouw

Spirituele schatten langs de weg

Vloggers Jenneke & Leonie nemen je mee op een indrukwekkende tocht langs de Zuid-Limburgse wegkruisen van hout, steen of metaal.

Kijk mee!
Zicht op de Nijsmolen in Stramproy

Monumentale parels met wieken

Zo mag je ze wel noemen, de fraaie verzameling wind- en watermolens in Zuid-Limburg. We selecteerden 3 bijzondere exemplaren. Kom je ook proeven aan de noeste arbeid van de molenaar (én het eindresultaat)?

De Heimansgroeve is een geologische schat in het Geuldal

Wandeltip: Op schattenjacht!

Typisch voor het Zuid-Limburgse land zijn de holle wegen. Holy, wat een bijzondere geologische schatten! Niet alleen zeldzame planten gedijen goed in de holle wegen; maar hey zie ik daar nou een gat in de wand? Dat kan zomaar het huisje van een das zijn. Ontdek de hoogtepunten uit de roerige geografische geschiedenis van het Geuldal en ontdek de geologische schatten zelf.

Lees verder

#unieklandschap

Vind jij ook dat het Zuid-Limburgse landschap zorgt voor instant blijdschap? Deel jouw blije (panorama)kiekje via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.