Op zoek naar de Hazelmuis in het Geuldal

Ik, boswachter Anke van Natuurmonumenten, ben vandaag in het Geuldal. Natuurlijk vind je daar het riviertje de Geul, maar het Geuldal is meer dan dat. Op de hellingen vind je graslanden en bossen, met daartussen heggen, hagen, holle wegen en graften. Deze afwisseling maakt het Geuldal tot een fantastisch wandelgebied. Maar ook bijzondere dieren voelen zich er thuis...

In het Geuldal leeft de zeldzame hazelmuis. Deze muis vind je in Nederland alleen in Zuid-Limburg. De nestjes zitten goed verstopt, maar in deze vlog ga ik toch proberen om jullie een hazelmuis te laten zien. Kijk je mee of dat lukt?

Ga mee op zoek en bekijk de vlog!

De hazelmuis behoort tot de familie van de slaapmuizen. Die naam doet hij eer aan; zodra het gaat vriezen maakt de hazelmuis een winterslaap-nestje, zo groot als een tennisbal, op de grond. Dat nestje zit goed verstopt tussen de gevallen bladeren of tussen klimop. De hazelmuis wordt pas wakker als er weer voldoende voedsel is; hij kan wel 5 maanden slapen!

Wanneer hij wakker is komt de hazelmuis bijna nooit op de grond; het is een echte klimmer en zijn pootjes zijn daar speciaal voor gemaakt. Op de grond is hij erg onhandig en kwetsbaar. Toch moeten hazelmuizen soms behoorlijke afstanden afleggen, bijvoorbeeld om andere hazelmuizen te vinden, of op zoek naar voedsel of een goede overwinteringsplek. Daarom is het belangrijk dat er veel heggen en hagen zijn. Deze kan de hazelmuis gebruiken als een soort groene snelweg; ze vormen verbindingen tussen de verschillende leefgebieden van de hazelmuis.

Natuurmonumenten werkt samen met andere natuurorganisaties aan zulke verbindingen. Zo kan de hazelmuis zich makkelijker door het Zuid-Limburgse landschap verplaatsen. En het ziet er ook nog eens heel mooi uit!

Kom je zelf kijken waar de hazelmuis leeft? Ga dan naar NM.nl/geuldal en vind ook je weg door dit prachtige dal. Of download de route-app en maak de mooiste wandelingen.