Heuvels in Epen met de Geul en huisjes in de verte

Stromende rivieren, kabbelende beekjes en bronnen

De Maas en de andere riviertjes zoals de Geul, Gulp en de Geleenbeek in Zuid-Limburg zijn zeer bepalend voor de regio. Deze rivieren hebben namelijk door de tijd de dalen geslepen, waardoor het zo herkenbare heuvellandschap van Zuid-Limburg is ontstaan. Zuid-Limburg biedt volop vertier voor echte waterratten en watersporters. Als wandelaar of fietser geniet je van de serene rust tijdens een van de mooie wandel- en fietsroutes.

Op ontdekking langs het water

Fiets veerpontje 't Veerke tijdens een overtocht over de Maas vanuit Grevenbicht

Neem het veerpontje!

Verken de omgeving langs de Maas eens op een andere manier. Neem het veerpontje op de Maas. Je kunt buurland België bereiken via de bruggen, maar via één van de vier veerpontjes is natuurlijk veel leuker. Kijk op rivierparkmaasvallei.nl voor de locaties en actuele vaartijden.

Fietsers langs de Maas in het RivierPark Maasvallei

Limburgse Maasroute

Wat dacht je van een heerlijke fietstocht langs de Maas? De Maasfietsroute loopt langs de hele Maas, van begin tot einde. In het Zuid-Limburgse deel van de Maasroute volg je de grote rivier van Maastricht naar Ohé en Laak, langs alle karakteristieke Maasdorpen en -stadjes.  Je vindt gezellige terrasjes en de mooiste natuur in het Maaslandschap, en op de meeste plekken kun je België aan de overkant zien.

Koeien in het water met wandelaars op achtergrond

Eijsder Beemden

Dit natuurgebied rondom de Maas vormt een waterrijk paradijs voor planten, dieren en wandelaars. Grindwinning maakte plaats voor een staaltje intensieve natuurontwikkeling waar nu dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Je wandelt over grasrijke oevers langs de rivier vergezeld door bloemen, vlinders en watervogels.

Traditioneel landschap in de Brunssummerheide in de herfst

De Roode Beek

In het hart van de veelzijdige Brunssummerheide stroomt de Roode Beek. In het bronnengebied van deze ijzerrijke stroom treedt hoogveenvorming op en wisselen de heidevelden zich af met vennetjes en verre uitzichten met dichte, groenbemoste bosschages. Deze wandelroute gaat door een uniek stuk natuur in een omgeving die van zichzelf al schilderachtig is.

Een wandelaar langs de Geleenbeek op een zonnige dag

Geleenbeekdal

Vanwege de voormalige steenkoolindustrie werd in de jaren vijftig de meanderende Geleenbeek gekanaliseerd. Langs de beek vind je nu een enorme diversiteit aan flora en fauna: Van steile hellingbossen, bloemrijke graslanden en bloeiende hoogstamboomgaarden tot dassenburchten, Weidebeekjuffers en de Grote Gele Kwikstaart. 

Vrachtschip met groen landschap en brug

Het Julianakanaal

Zuid-Limburg heeft een boeiende geschiedenis op het gebied van steenkolenwinning. De steenkool uit Zuid-Limburg hield namelijk heel Nederland warm. Het vervoer van die steenkool naar de rest van Nederland werd problematisch via de Maas, doordat dit gedeelte onbevaarbaar werd voor vrachtschepen. Vandaar dat er vanaf 1925 werd gegraven aan het Julianakanaal.

Heuvels in Epen met de Geul en huisjes in de verte

Epen Bronnenland

Het dorpje Epen staat bekend om het feit dat er overal in de omgeving bronnen ontspringen. Drie wandelingen door dit ‘bronnenland’ laten je de mooiste bronnetjes en bronbeken zien. Op sommige plaatsen liggen zelfs 6 tot 7 bronnen in één brongebiedje bij elkaar. Hiermee kent deze regio de hoogste dichtheid aan bronnen in Nederland!

Beekdaelen fietsroute

Fietsen door Beekdaelen is genieten van prachtige natuur, vergezichten, kastelen, cultuurhistorie en uitrusten bij de gezelligste horeca. Geniet onderweg van de panorama’s over het plateaulandschap, proef lokale producten en luister naar de inspirerende verhalen van onze ‘local heroes’.

Groep Koninckspaarden langs de Maas

RivierPark Maasvallei

In wandelpas of fietstrap de historische steden en markante dorpen van Nederland én België ontdekken in dit nieuwe grensoverschrijdende natuurgebied. Met daarbij een mix van oude stroomgeulen, dijken, afgesneden meanders, uiterwaarden en unieke fauna en flora. Met deze 8 tips voelen jullie je echte vips! 

Een steile oever langs de Geul

Geniet van de unieke natuur van Zuid-Limburg

Langs de Zuid-Limburgse wateren is een uniek planten- en dierenrijk ontkiemd en vind je flora en fauna, die je nergens anders in Nederland terugziet. Loop je langs een rivier, beekje of bron? Houd je ogen dan goed open op zoek naar sporen!

Volmolen Epen met kleine Geul en drie wandelende personen

De kracht van de watermolens

Wind en water waren de beste vrienden van de molenaar. In Zuid-Limburg draait nog een groot aantal monumentale molens, zowel watermolens als windmolens. De kracht van de natuur werd via vele tandwielen en banden opgevangen en naar de zware molenstenen geleid.

Waterplas met boomgrens en blauwe lucht.

Mulderplas

Wandel of fiets langs dit verrassend en natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal. Langs het water wordt je vergezeld door reigers, kikkers en libellen. Langs de kant bloeit de gele lis en genieten vissers van de rust. Houten vlonderpaden leiden je over de kwetsbare natuur. 

Hooggelegen landschap met uitzicht op de ENCI Groeve in Maastricht

ENCI-groeve Maastricht

De ENCI-groeve is nu nog volop in ontwikkeling. Bezoekers zien er bedrijvigheid, maar ook natuurontwikkeling. In 2018 gaat die eerste volledig stoppen. De mergelwinning in de ENCI-groeve komt dan tot een eind. Er wordt dan een punt gezet achter een periode van 100 jaar mergelwinning. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van fantastische uitzichten over de groeve en de stad Maastricht.

Ontdek deze bijzondere bronnen!

Iemand tapt bier in een grote maatbeker

De Alfa bron

Het bronwater uit de eigen bron in Schinnen zorgt al sinds dag één voor de bepalende zuivere en volle smaak van de Alfa bieren. Het ruim 6000 jaar oude water wordt door de natuur zelf gefilterd en is daardoor zo zuiver dat het rechtstreeks vanuit de bron de brouwketel in gaat. Puur natuur!

Stoomwolk boven water van buitenbad bij Thermae 2000

Thermale baden

Thermae 2000 ligt op drie bronnen. Het oergezonde water uit deze bronnen is circa 40.000 jaar afgesloten geweest van de meteorologische kringloop en daarmee niet blootgesteld aan allerlei verontreinigingen, het water zit vol met mineralen en wordt opgepompt uit 381 meter diepte en is afkomstig uit een onderaards meer.

Het rode huis en brouwerij van Brand in Wijlre

Brand bier

De brouwers van Brand gebruiken al generaties lang uitzonderlijk natuurlijke grondstoffen: gerst, hop, water uit eigen bronnen en gist. Brand bier is dus heel zuiver bier en wordt gebrouwen volgens het befaamde Reinheitsgebot uit 1516. Het water voor het Brand bier komt direct uit de meer dan 70 meter diepe natuurlijke bronnen op het eigen terrein.

Bestel in onze webshop

Fietsen langs de Limburgse Maasroute

Daar waar de Maas Limburg binnenstroomt, verandert de internationale fietsroute EuroVelo 19 de komende 160 kilometer in de Limburgse Maasroute. Ontdek samen met deze kaart Limburg langs de Maas: van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de verrassende Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen.

Fietsroute Tussen Geul en Maas

Ontdek het prachtige gebied rondom Valkenburg, Margraten en Eijsden per fiets. De 40,2 kilometer lange fietstocht voert je door het westelijke deel van het Heuvelland langs karakteristieke dorpjes en adembenemend natuurschoon.

Spetterende activiteiten

In Zuid-Limburg kun je terecht voor eindeloos veel waterpret. De Maas biedt volop vertier voor echte waterratten en watersporters!

⟶ Blog van Wiel Beijer
Logo Visit Zuid-Limburg Edmond Staal poseert lachend voor de Geul op een bewolkte dag

Onze 'bergen' lagen er niet altijd

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In deze longread vertelt Edmond Staal wat hem zo fascineert aan de Zuid-Limburgse rivieren, beken en bronnen. 

Lees het interview met Edmond!

Andere must see’s

En er is meer, zoveel meer wat er valt te ontdekken!

Man en vrouw genieten op weide van een picknick met achterliggend heuvellandschap

Picknickplekken

Met een goed gevulde picknickmand op een kleedje of bankje genieten van de natuur is win-win voor iedereen. Check onze goed gevulde lijst van picknicktips!

Lees verder
Detailfoto van een stegelke (draaihekje) naar een natuurgebied

‘Ut Stegelke’

Een typisch Zuid-Limburgs object dat je zeker gaat zien als je door onze heuvels wandelt is het ‘stegelke’. Een draaihekje aan het begin van een wandelpad. Ontdek ze tijdens één van de vele wandelroutes!

Lees verder
Vakwerkhuis in het stiltegebied van Bommerig bij de Vijlenerbossen met achterliggend heuvellandschap

Stiltegebieden

In de vele stiltegebieden die Zuid-Limburg rijk is, kom jij en vooral je geest tot absolute rust. Je ogen en je gedachten glijden over heuvels en dalen en langzaam voel je dat je kalm wordt.

Lees verder