Curfsgroeve

Land van Krijt, Mergel en Kalk

Ruim 70 miljoen jaar geschiedenis

Ga terug in de tijd in het karakteristieke krijtlandschap van Zuid-Limburg, een van de plekken ter wereld waar het Krijt zichtbaar is. Zowel boven als onder de grond is deze regio uniek in Nederland: onder de oppervlakte kronkelt namelijk een eeuwenoud gangenstelsel van meer dan 250 kilometer lang! Bovengronds zijn de steile kalksteenwanden, mergelgroeves en bloemrijke kalkgraslanden niet te missen.

Hier komt het krijt tot leven:

Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop de inwoners van Zuid-Limburg de mergel, krijt en kalk - vanaf 250.000 jaar geleden tot heden - intensief hebben gebruikt op steeds nieuwe wijzen. 

Kalk, het gele goud

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek Zuid-Limburg, toen een subtropische krijtzee het landschap bepaalde. In de bodem vind je mergel: een bijzonder geel kalkgesteente, opgebouwd uit de kalkskeletjes van kleine diertjes, dat tekenend is voor de regio. Mergel is erg geschikt voor de bouw van burchten, muren en huizen. Dat hadden de inwoners van Zuid-Limburg gelukkig al ver voor de middeleeuwen door: zij bouwden vele kastelen en andere gebouwen in de omgeving met deze bijzondere gele steen.

Een labyrint onder de grond

Onder de oppervlakte van het mergellandschap vind je bovendien veel grotten en een gigantisch gangenstelsel, dat ontstond door de mergelwinning. Dit ondergrondse labyrint telt meer dan 22.000 gangen, die samen meer dan 250 kilometer beslaan: een ideale vluchtweg in tijden van oorlog én goed onderdak en beschutting tijdens het bovengrondse geweld. Dit labyrint en zijn grotten kun je gelukkig nog steeds bewonderen, bijvoorbeeld door middel van een rondleiding of met een sportieve activiteit, zoals grotbiken.

Bemelerberg Met Wandelaar

Steengoede wandel- en fietsroutes

Ga op reis door de geologische periode van het Krijt. Laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg.

Hoogtepuntensafari

Op safari in het Land van Kalk

Van Aken, via Bocholtz, tot Voerendaal en daaromheen loopt een plateau van het vruchtbare Kunradersteen: Land van Kalk. Dankzij de rijke voedingsbodem is het gebied de ideale habitat voor vele planten en dieren. Terwijl je mijlenver uitkijkt over het Zuid-Limburgse heuvellandschap, ervaar je er echte stilte.

Dit wil je weten over het bijzondere Zuid-Limburgse krijtlandschap:

#krijtlandschap

Deel je favoriete Zuid-Limburg moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.