Land van Krijt, Mergel en Kalk

Ontdek 70 miljoen jaar geschiedenis

Ga terug in de tijd in het karakteristieke krijtlandschap van Zuid-Limburg. Nergens ter wereld is de geologische periode van het Krijt zo zichtbaar aan de oppervlakte. Ontdek het zelf tijdens een wandel- of fietsroute door een uniek stukje Zuid-Limburg. Laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en kom meer te weten over het eeuwenoud gangenstelsel dat kronkelt onder de oppervlakte.​

Hier komt het krijt tot leven:

Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop de inwoners van Zuid-Limburg de mergel, krijt en kalk - vanaf 250.000 jaar geleden tot heden - intensief hebben gebruikt op steeds nieuwe wijzen. 

Wijngoed Fromberg Voerendaal

Smaakvolle mix van krijt en löss

Combineer de löss met een onderlaag van ‘arme’, poreuze kalksteen en er ontstaat een smakelijke combinatie. Niet om op te eten, maar om bijzondere streekproducten op te verbouwen. 

Diep in de subtropische krijtzee

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek hoe een subtropische krijtzee het landschap in Zuid-Limburg bepaalde. Tegenwoordig loop je zelfs over een oeroude zeebodem die voor een groot deel bestaat uit 'mergel', een bijzonder geel kalkgesteente dat tekenend is voor deze regio. Dit gele goud heeft Zuid-Limburg te danken aan de miljoenen achtergebleven kalkskeletjes van kleine zeediertjes

Kalk, het gele goud

Het land van Krijt, Mergel en Kalk zit vol bodemschatten waar de mens al vanaf het prille begin dankbaar gebruik van maakt. Het is bijzonder hoe de bodem in een gebied gedurende zo'n lange tijd op zoveel verschillende, creatieve manieren door de mens is gebruikt. Dat de inwoners van Zuid-Limburg 'goud' in handen hadden werd in de middeleeuwen al duidelijk. Blokbrekers gingen ondergronds en creëerden eindeloze gangenstelsels, waarna zij met deze bijzondere gele steen vele kerken, kastelen en boerderijen in de omgeving bouwden.

Ondergrondse aantrekkingskracht

Onder de oppervlakte van het mergellandschap vind je bovendien veel grotten en een gigantisch gangenstelsel, dat ontstond door de mergelwinning. Dit ondergrondse labyrint telt meer dan 22.000 gangen, die samen meer dan 250 kilometer beslaan: een ideale vluchtweg in tijden van oorlog én goed onderdak en beschutting tijdens het bovengrondse geweld. Dit labyrint en zijn grotten kun je gelukkig nog steeds bewonderen, bijvoorbeeld door middel van een rondleiding of met een sportieve activiteit, zoals grotbiken.

Bestel in onze webshop

Hoogtewandeling Valkenburg aan de Geul

Beleef de mergelarchitectuur, de natuur en de vestingstad van Valkenburg aan de Geul tijdens deze wandelroute. Je kunt de wandeling, die in totaal zo’n vijftien kilometer bedraagt, in meerdere etappes lopen.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Mergelland Fietsroute

Ervaar Zuid-Limburg op zijn mooist via de Mergelland Fietsroute. Bestel deze kaart en vind eenvoudig de weg van de 3 daglussen om optimaal te genieten. Of fiets de gehele route van 155km lang.
⟶ Blog van Maarten van Laarhoven
Pieter Caljé wandelt over de uitzichtbrug bij de Enci Groeve

‘Ons Krijtland’ raakt het hart van de Zuid-Limburgse identiteit

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In dit interview vertelt Pieter Caljé waarom krijt een bron van leven vormt.

Lees het interview met Pieter!

Leuke weetjes over mergel

Cannerberg prehistorie

Zuid-Limburg in de prehistorie

Ontdek het mysterie rondom het begin van de Zuid-Limburgse beschaving.

#flanerenoverdezeebodem

Deel je favoriete Zuid-Limburg moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!