Ontdek nieuwe wandelingen
in Zuid-Limburg

Honderden kilometers aan wandelpaden liggen klaar voor je voeten

Tijdens het wandelen in Zuid-Limburg ontdek je om elke hoek weer iets nieuws. Het landschap is zo afwisselend, dat je eigenlijk nooit uitgewandeld raakt. Wandel door hellingbossen met holle wegen, uitgestrekte heide, langs de Maas of de meanderende Geul of maak eens een ommetje door een park. Overal kan er zomaar een prachtig uitzicht voor je opdoemen.

Hellingen bedwingen

Als je houdt van een uitdaging tijdens je wandeling, dan zit je goed in Zuid-Limburg. Trek de veters van de wandelschoenen maar goed aan, want de hellingen kunnen pittig zijn. Bedwing ze lekker op je eigen tempo en vergeet niet te genieten van de natuur om je heen.

Wandelingen met weidse uitzichten

De uitzichten… daarvoor kom je wandelen in Zuid-Limburg. Er zijn natuurgebieden waar je lekker weids kunt kijken, bijvoorbeeld op de plateaus of bovenop een heuvel. Onze wandelroutes nemen je mee naar uitzichten die je nog niet kende. Laat je verrassen en houd je camera in de aanslag.

Een groepje mensen wandelt langs de Maas door Rivierpark Maasvallei

Wandelroute van het jaar 2021

De grensoverschrijdende lange afstand wandeling van 137 km door het RivierPark Maasvallei brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen als 'Beste wandelroute van de Benelux'

Wandelen door de bossen

Omringd door bomen is het heerlijk wandelen. In Zuid-Limburg herbergen bossen de meest bijzondere verrassingen: oude ruïnes, voormalige mergelgroeves, holle wegen en slingerende bronbeekjes. De hellingbossen zorgen voor een uitdaging en een mooie beloning op open stukken: het uitzicht. 

Wandel langs het water

In Zuid-Limburg is water overal. Niet in de vorm van eindeloos grote meren, maar op alle andere denkbare manieren: de imposante Maas stroomt in Zuid-Limburg ons land binnen en krijgt er alle ruimte. Ook de Geul en de Gulp meanderen hun weg door een schilderachtig landschap. Dan zijn er tal van kleine bronbeekjes die de mooiste dalen hebben uitgesleten en het enige stuwmeer van Nederland! Wandel je langs het water, dan staat je in Zuid-Limburg nog indrukwekkende verrassingen te wachten…

Heerlijk struinen over de heide

Er is maar één heidegebied in Zuid-Limburg, maar wát voor een… De Brunssummerheide verrast telkens door de wisselende seizoenen, maar ook door onbekendere stukken waar het lekker rustig is. Schapen, vleesetende planten, kwakende kikkers en de Roode Beek houden je gezelschap tijdens je struintocht over de heide.

Twee mannen lopen langs een indrukwekkende krijtwand

Wandelhotspots in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is eigenlijk één grote wandelhotspot. Als je graag de meest geliefde wandelingen wilt ontdekken, hebben we ze voor je op een rij gezet. Dat is een top 5 met kilometer puur wandelplezier.

Maak een ommetje door het park

Meestal is de stad niet ver weg, maar de natuur toch dichtbij in de parken van Zuid-Limburg. In het park komt alles samen: stad, natuur, mens, dier en elk park heeft haar eigen verhalen te vertellen. Maak je trouwe ommetje eens door een ander park!

Lange afstandswandelingen

Heb jij graag wat extra kilometers in de benen? Dan zijn de lange afstandswandelingen iets voor jou! Met een meerdaagse wandeltocht kun je met volle teugen genieten van de Zuid-Limburgse heuvels. 

Wandelen in de pratsj?

Zuid-Limburg is een gebied van beken en dalen. In de winterperiode zorgen onze bronnetjes en beekjes voor extra natte gebieden. Dit in combinatie met intensief gebruik van de wandelpaden zorgt ervoor dat wandelpaden er momenteel wat drassig en modderig bij liggen. Is dat erg? Nee, pratsj zit tenslotte in de genen van de Limburgers! 

Wandelaars in het Savelsbos met prachtig uitzicht.

Natuur­transferium

In Zuid-Limburg liggen verschillende natuurtransferia. Hier kun je als bezoeker de auto parkeren en vervolgens je reis voorzetten per fiets of wandelend. Route-informatie is hier volop aanwezig! 

Een gezin wandelt met zoontje over de toegangsweg bij Kasteel Haeren in Voerendaal

Kinderroutes

Wat is er nu leuker om het prachtige Zuid-Limburg al wandelend te ontdekken? Nou, het is nóg toffer als er langs de route van alles voor kinderen te doen is en te beleven valt. Ja-haaa! Hoor je die stemmetjes al overslaan van plezier? Met deze 6 op-en-top kidsproof routes lopen jullie mooi in pas en is iedereen in z’n sas!

Lees verder

Ontdek de leukste routes met onze wandelkaarten!

Wandelkaart 1 Parkstad Limburg

Parkstad Limburg is een afwisselend gebied dat naast verrassende natuur ook veel te bieden heeft op het gebied van historie en cultuur. De wandelroutes nemen je mee langs het grootste abdijcomplex van de Benelux, een rijk mijnverleden en topattracties.

Wandelkaart 2 Heuvelland West

Wandel mee over de gekleurde paaltjesroutes door Beek, Eijsden, Maastricht, Margraten, Meerssen en Valkenburg: stuk voor stuk unieke plaatsen in het westelijke Heuvelland die je met deze overzichtelijke wandelkaart allemaal ontdekt.

Wandelkaart 3 Heuvelland Oost

Deze onmisbare wandelkaart van het oostelijk deel van het Heuvelland biedt een mooi overzicht over een gedeelte van Parkstad, Vaals en dorpen als Gulpen en Wittem. In dit prachtige gebied geniet je al wandelend van het karakteristieke Heuvelland.

Wandelkaart 4 Grensmaasvallei

Daar waar de Maas Zuid-Limburg scheidt van buurland België ontluikt een prachtig gebied gekenmerkt door water, onderscheidende natuur en bruisende steden vol nieuwe ontwikkelingen: een fantastische reden om in je wandelschoenen te stappen!

Combideal: 4 wandelkaarten

Deze combideal met vier wandelkaarten van Zuid-Limburg biedt in totaal meer dan 300 wandelroutes. Hiermee ontdek je de leukste paaltjesroutes in het Heuvelland, Parkstad en de Grensmaasvallei. Bestel nu 4 kaarten voor de prijs van 3!
Twee ouderen mensen wandelen over een verharde weg tussen de weilanden

Slecht ter been?

In Zuid-Limburg zijn ook routes beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Ook zijn er routes voor mensen met een kinderwagen of rollator. Deze routes zijn net iets minder heuvelachtig, verhard en hebben geen trappen onderweg.

Wandelwinkels met alles wat je nodig hebt

Het vooraanzicht van Ivo's Sportshop in Simpelveld

Ivo's Sportshop

Of je nu gaat wandelen met de hond, de vierdaagse lopen, een wandelvakantie in de Alpen of een trektocht wilt maken in Nepal, bij Ivo’s Sportshop kun je terecht voor deskundig advies en een ruime keuze van de bekende topmerken.

Het interieur en wandelschoenen van Mulders De Buitenspecialist

Mulders dé buitenspecialist

Mulders dé buitenspecialist in Born, is al jaren een begrip in Limburg op het gebied van wandelschoenen, bergschoenen, wandelkleding, kampeerartikelen, wandelsandalen, rugzakken.

De etalage van Hendriks Schoenmode en Wandelsport

Hendriks Schoenmode & Wandelsport

Hendriks Schoenmode & Wandelsport in Landgraaf is al meer dan 40 jaar lang een vertrouwd adres voor comfort- en wandelschoenen. 

Een groep mensen wandelt door een weiland de heuvels in

Wandelgids Zuid-Limburg

Wandelgids Zuid-Limburg biedt meer dan 1700 gratis wandelroutes in heel Limburg aan. De site is tevens voorzien met routes in Midden- en Noord-Limburg, Land van Herve, Ardennen, Eifel en ook in Brabant. In totaal meer dan 20.000 kilometer te wandelen, dus... ga snel op pad! 

Lees verder

Wandel je mee? Laat je inspireren!

Nog niet uitgewandeld?

Meer routes in Zuid-Limburg

Close up van twee fietsen met op de achtergrond twee mensen op een bankje die genieten van het uitzicht

Fietsroutes

Zuid-Limburg is een geliefd fietsparadijs. Het bedwingen van de uitdagende heuvels wordt steevast beloond met de mooiste vergezichten. Toch is er zoveel meer te ontdekken op je fiets door Zuid-Limburg. 

Lees verder
Wegwijzer naar verschillende plekken

Eindeloos veel routes

In Zuid-Limburg is een vakantiegevoel nooit ver weg. Een netwerk van routes neemt je mee naar plekken die je nooit eerder zag!

Lees verder
Een jogger met een blauw t-shirt rent door het Vijlenerbos

Hardlopen

Lekker je hoofd leegmaken in de natuur of trainen voor die (halve) marathon: hardlopen is inspannen en ontspannen tegelijk. Die paradox beleef je het best op de hardlooproutes van Zuid-Limburg.

Lees verder