Kasteeltuin bij Sint Gerlach, meerdere ronde heggen met in het midden rozen

Parken en Tuinen in Zuid-Limburg

Wij durven stellig te beweren dat de natuurrijke omgeving van Zuid-Limburg het mooiste stukje van Nederland is. Ben je nog niet overtuigd? Kom dan zelf een blik werpen op de glooiende heuvels, de prachtige vergezichten, de unieke holle wegen, de spectaculaire plateaus en de ongerepte bosgebieden. Ook de aangelegde ‘natuur’ zoals de parken en tuinen zijn zeker een bezoek waard. 

Ontdek deze prachtige groene rustpunten

Herenhuis op Kasteeltuin Oud Valkenburg
1

Kasteeltuin Oud Valkenburg

Een oase van groen, een harmonie van geuren en kleuren, een uniek gebied in een monumentale omgeving. Ooit was het de tuin van kasteel Schaloen. Nu een combinatie van heemtuin en kruidentuin, samen met de watermolen vormen zij de drie elementen van de kasteeltuin Oud-Valkenburg.

Jardin d'Isabelle Sittard, Geheime Tuin met zicht op Basiliek en klooster
2

Geheime Tuinen Sittard

In de oude binnenstad liggen diverse openbaar toegankelijke tuinen, parken en perken die men wel zíet, maar al te vaak niet herkent voor wat ze zijn: verloren, vergeten pareltjes. Samen vormen deze pareltjes een tableau vivant van de geschiedenis van de stad.

Gloriette In Proosdijpark Meerssen, vijver met fonein
3

Proosdijpark Meerssen

Het Proosdijpark , met vijver een eeuwenoude bomen, is ontworpen door tuinarchitect Lambert Freiherr von Fisenne. Hij veranderde de eerdere Franse tuin naar de mode van de tijd in een Engels landschapspark. Het park heeft een zeer hoge archeologische waarde.

Botanische Tuin met zicht op boom en roze bloemen.
4

Botanische Tuin Kerkrade

De tuin is in 1939 ontworpen door de tuinarchitect John Bergmans in opdracht van het Fonds voor Sociale Instellingen van de Staatsmijnen ten behoeve van de mijnwerkers. Inmiddels is de tuin een internationaal erkende Botanische Tuin met meer dan 3000 verschillende planten. Het ontwerp is ook een Rijksmonument.

Grote steen met plant op zuil en stenenpoort bij Stiltetuin Bemelen
5

Spirituele Stiltetuin Bemelen

Loop hier naar binnen voor een moment van bezinning, inspiratie en rust. De stiltetuin biedt je de ruimte om tijdens de camini (Route van Rijkdom) een tussenstop te maken. Neem plaats op een van de stoelen, laat het zonlicht op je schijnen en ervaar een moment van innerlijke stilte. 

De Reus van de Apennijnen middenin Mondo Verde
6

Wereldtuinen Mondo Verde

In de tuinen van Mondo Verde begint je wereldreis in de tropen met haar kleurrijke jungle en daarna reis je door Europa waar je onder meer de grootste vogelvoliere van Europa ziet. Ook reis je van de Russische bossen naar de woestijn en zie je het indrukwekkende Alhambra. Naast de tuinen is er nog een dierenpark, een dinofauna en zijn er verschillende kinderattracties.

Alle parken en tuinen op de kaart

Weergeven op de kaart

Landschapsparken, tuinen, landgoederen in Zuid-Limburg

Een paarse Brunssummerheide op een mistige dag

Een weids natuurgebied

Het weidse natuurgebied de Brunssummerheide is een prachtig stukje Zuid-Limburgse natuur, waar een kudde schapen een groot deel van het natuurbeheer verzorgt. Behalve met schapen zou je zomaar eens oog in oog kunnen staan met reeën, salamanders, groene kikkers en zelfs een ringslang.

Begroeiing langs de Maas in de Maasvallei

Groene Hotspots

Een Groene Hotspot is een bijzondere plek in de Zuid-Limburgse natuur. Het kan een plek zijn die al bij iedereen bekend is, maar ook een onbekende plek. De natuurwaarde staat daarbij centraal. Om erachter te komen waar de Groene Hotspots zich bevinden is er in 2013 een wedstrijd georganiseerd waaraan iedereen kon meedoen. Uit de vele inzendingen zijn uiteindelijk 10 mooiste plekjes gekozen. Hieronder worden deze Groene Hotspots gepresenteerd. Bezoek ze alle 10 en geniet van deze bijzondere Zuid-Limburgse plekjes.

Lees verder

Ontdek meer historisch erfgoed in Zuid-Limburg

Zicht op Kasteel Schaloen in een grauw grijze omgeving.

Kastelen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg heeft door zijn roerige verleden waarschijnlijk de grootste kastelendichtheid van Nederland. Bekijk hier het overzicht.

Lees verder
Luchtfoto van de Sint Laurentiuskerk in Voerendaal

Kerken

De roerige religieuze geschiedenis van de regio liet zijn sporen na in de vorm van talloze bouwwerken: kerken, kloosters, abdijen, basilieken en kapellen…

Lees verder
Tienhovenmolen Bemelen onderaanzicht

Molens

De kracht van de natuur werd slim gevangen door de molens, tot op de dag van vandaag.

Lees verder