Veilig op pad in tijden van corona

Blijf zoveel mogelijk thuis en maak geen onnodige reizen is het dringende advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd?

Ga veilig op pad.

Wandelaars In Weiland Met Koeien

Hier raak je nooit uitgewandeld!

Op pad met onze wandelbloggers- en vloggers

Het landschap van Zuid-Limburg is uniek voor Nederland. Eeuwenoude holle wegen, open plateaus en bosrijke gebieden wisselen elkaar af met pittoreske dorpen en authentieke steden. Laat je inspireren door een aantal blogs van onze locals. 

Ga je mee op pad met Jenneke?

Deze foto is een still uit de vlog van Jenneke waar ze kijkt naar een paard in de wei in Bocholtz

Op pad met Jenneke in Bocholtz

Omringd door groen, ruimte en verkwikkende rust is het sfeervolle dorpje Bocholtz het ideale startpunt om de omgeving verder te ontdekken. Al wandelend geniet je van de prachtige natuur, maar ontdek je ook schatten uit het Romeins verleden aan de Via Belgica. Ga je mee op pad?

Playbutton Jenneke Op Pad In Berg En Terblijt

Op pad met Jenneke in Berg en Terblijt

Jenneke gaat op pad in het dorpje Berg, op de rand van het plateau van Margraten. Ze maakt een mooie afwisselende, maar ook pittige wandeling, omdat ze 120 hoogtemeters moet bedwingen. Ondertussen verkent ze het gebied rondom de Bemelerberg en neemt ze een kijkje in de kerk. 

Playbutton Over Uitzicht Over De Velden In Voerendaal

Op pad met Jenneke in Winthagen

Jenneke gaat op pad in een prachtig gebied in de gemeente Voerendaal. De route gaat dwars door het Zuid-Limburgse landschap richting Winthagen, een echt Limburgs gehucht. De plek dankt zijn naam aan de echte hagen die de sprookjesachtige plek omringen. Kijk je mee?

Kapelletje bij Bemelen met een gezin dat de berg ernaast omhoog loopt met de kinderwagen

Bezint eer ge begint

Na een jaar dat voor veel mensen als stressvol werd ervaren, zijn we aangekomen in 2021. Dit jaar is het extra belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, en bewuster te genieten van de mooie dingen. En als je dát ergens goed kunt, dan is het wel in Zuid-Limburg. Ga met Jenneke mee op pad langs een van de camini's: de Route van de Rijkdom. 

Playbutton (1)

Op pad met Jenneke in Beekdaelen

Jenneke gaat op pad door Beekdaelen. In dit gebied beginnen de Limburgse heuvels. En wat voor heuvels! De Danikerbergroute voert je langs steile bospaadjes met verrassende vergezichten, naar boomgaarden met een unieke pruimensoorten en laat je genieten van dit eeuwenoude en unieke gebied.

Playbutton (1)

Op pad met Jenneke in Meerssen

Meerssen is een onwaarschijnlijk mooi dorp met het lieflijk Proosdijpark en ten zuiden van het plaatsje een paradijs voor natuurliefhebbers. Jenneke neemt je mee naar de adembenemende basiliek, de schaduwrijke hellingbossen en de grasweiden met gallowayrunderen.

Eyserbosweg Eys Cypressen Uitzicht

Samen de mooiste plekjes ontdekken

Bekijk ons uitgebreide aanbod aan wandelroutes van diverse afstanden en thema’s. Van Euregionale, culinaire wandelingen, tot de leukste stadswandelingen; het kan allemaal in het gezellige en unieke Zuid-Limburg.

Wandelen met Wiel! Lees zijn blogs.

Sigfriedlinie Bocholtz

Drakentanden tussen twee landen

Wie wandelt op de grens van Duitsland en Nederland kan er zomaar tegenaanlopen. De Höckerlinie, een onderdeel van de Siegfriedlinie. Oftewel de drakentanden van de Westwall, de 630 kilometer lange verdedigingslinie van gewapend beton van Nazi-Duitsland. Gehavend en overwoekerd dat wel, maar toch nog steeds zichtbaar. 

Twee vrouwen wandelen door de heuvels en passeren twee draaihekjes

Pret in de tourniquet

Tourniquettes kom je in ons Zuid-Limburg overal tegen. De wandelaar weet waarop ik doel: het draaihek of draaikruis waar voetgangers één voor één doorheen moeten om hun pad te kunnen vervolgen. Als teken van recht op overpad én - nog belangrijker – om te voorkomen dat de koeien uit het weiland ontsnappen, plaatsten de boeren draaihekjes.

Een tuinkabouter loopt over een trapje van paddestoelen die langs een boom groeien

Kleine dingen maken het leven groter

Tijdens wandelingen kijk ik doorgaans om mij heen. Al kijkend zie ik naast interessante insecten, bloeiende bloemen en prachtige paddenstoelen ook verhalen die verteld willen worden zoals bij kerken en kastelen. En op de meest vreemde plekken ontdek ik kleine rariteiten, die ik meteen vastleg. Vaak zijn het glimlachmomentjes.

Pratsj1

Van pratsjen krijg je pratsj

Al pratsjend maak je pratsj. Het zou een Zuid-Limburgs gezegde kunnen zijn. Al prakkend maak je drab, blubber, smurrie, modder, kortom pratsj. Als het een tijdje onafgebroken geregend heeft of als er natte sneeuw ligt - beide goed voor de noodlijdende stand van ons grondwater - dan weten wij dat we tijdens onze wandelingen rekening moeten houden met pratsj. Wiel vertelt je er alles over in zijn blog.

Maretak1

Tak zoekt boom

Tijdens onze winterse wandelingen valt ons oog vaak op de groene bollen die hangen aan de bijna zwarte kale takken van veel bomen. Dat is de maretak ook bekend onder de veel poëtischer klinkende Engelse naam Mistletoe. Met name bij troosteloos winterweer kunnen we weer veilig het bos in om van die takkenschoonheid te genieten.

Epen Bronnenland

'Wasser' in het bronnenland

Aan Wasser, wasser, isj ben van Vols moest ik onlangs weer eens denken tijdens een wandeling door het bronnenland. Dat ligt niet in Vaals, maar is een gebied tussen Cottessen en Mechelen met Epen als vochtig hart. Zeg maar het gebied dat vanwege zijn natuurlijke schoonheid ook wel het vijfsterrenlandschap wordt genoemd.