Wandelaars in glooiend heuvellandschap met stegelke en koeien

Hier raak je nooit uitgewandeld!

Op pad met onze wandelbloggers- en vloggers

Het landschap van Zuid-Limburg is uniek voor Nederland. Eeuwenoude holle wegen, open plateaus en bosrijke gebieden wisselen elkaar af met pittoreske dorpen en authentieke steden. Laat je inspireren door een aantal blogs van onze locals. 

Ga je mee op pad met Jenneke?

Uitzicht over zand met water bij de Brunssummerheide

Op pad met Jenneke in de Brunssummerheide

Jenneke gaat aan de wandel in een van haar favoriete wandelgebieden, namelijk de Brunssummerheide. Hier is een enorme variatie in vegetatie en diersoorten te vinden. Jenneke nodigt je uit om ook een keertje naar dit prachtige wandelgebied te komen, om lekker te verdwalen en een te worden met de natuur. Op warme zomerdagen kun je afkoelen in de Roode beek of de schaduw opzoeken onder de bomen. Wandel je mee?

Uitzicht over de groeve tijdens de krijtwandeling lus 1

Op pad met Jenneke in het spoor van de blokbreekers

Jenneke wandelt lus 1 van de krijtwandeling. Tijdens deze wandeling loopt Jenneke door de prachtige natuur die in bloei staat, langs grote mergelgrotten en een indrukwekkende groeve. Deze groeve mag als wandelaar niet worden betreden, waardoor verschillende (zeldzame) diersoorten zich hier hebben kunnen nestelen. Gelukkig kan ze wel genieten van het prachtige uitzicht over de groeve. Kijk je mee?

Jenneke kruffelt een boom

Op pad met Jenneke in Sint Geertruid

Jenneke start haar wandeling in Sint Geertruid en vervolgd deze in het Savelsbos. Ze komt langs Rijckholt, waar ze een archeologisch monument bezoekt, namelijk de vuursteenmijn. De wandeling bevindt zich in een rustig gebied en heeft een aantal klimmetjes. Ga samen met Jenneke op pad in Sint Geertruid en omgeving!

Selfie van jenneke met een Videoteken ervoor

Op pad met Jenneke in het Maasdal

Jenneke wandelt in het Maasdal (onderdeel van Rivierpark Maasvallei) langs het water en door de uiterwaarden. Ze komt hier wilde dieren tegen, zoals de Konikpaarden en ze hoeft maar de rivier over te steken en dan is ze gelijk in België. Ontdek dit mooie stukje natuur zelf en ga samen met Jenneke op pad!

Playbutton over de foto van Jenneke Bij Kasteel Altenbroek

Op pad met Jenneke in omgeving Noorbeek

Jenneke gaat aan de wandel in het gevarieerde landschap rondom het mooie Noorbeek. Ze komt langs het gehucht Bergenhuizen, Kasteel Mheer en Altenbroek. Deze omgeving staat ook bekend om haar vele wijngaarden. Verder kom je typische Zuid-Limburgse landschapselementen tegen zoals hellingen, graften, en droogdalen. Wandel je mee?

Op Pad Met Jenneke Geleenbeekdal Rondje Stammenderbos (2)

Op pad met Jenneke in het Geleenbeekdal

Tijdens deze route van 6,4 km in het Geleenbeekdal en het Stammenderbos kun je even helemaal afschakelen. Op de route loop je langs het water van de Geleenbeek, door het Stammenderbos en het Stammenderveld met weidse uitzichten. Onderweg kom je langs Kasteel Terborgh, ook wel Huis Schinnen, waarvan ook een replica in Madurodam staat. 

Eyserbosweg Eys Cypressen Uitzicht

Samen de mooiste plekjes ontdekken

Bekijk ons uitgebreide aanbod aan wandelroutes van diverse afstanden en thema’s. Van Euregionale, culinaire wandelingen, tot de leukste stadswandelingen; het kan allemaal in het gezellige en unieke Zuid-Limburg.

Wandelen met Wiel! Lees zijn blogs.

Paard is aan het grazen bij een bloesemboom

Bloesem, het liefst met beesten

Ondanks zijn hooikoorts geniet blogger Wiel enorm van bloesemwandelingen. Met name bloesem in hoogstamfruitbomen is voor hem een van de jaarlijkse hoogtepunten. Als er dan ook nog beesten, zoals paarden of schapen onder de bloesembomen staan is het plaatje helemaal compleet. Ga je mee op bloesemtocht?

Uitzicht over de heide met wandelaars in de winter

Winter op de heide

Als je na weken van regen even geen zin hebt om door de Zuid-Limburgse pratsj te wandelen, kun je op een zonnige dag ook de zandpaden van de heide opzoeken. Wiel neemt je mee in de pracht van het winterwandelen op de heide, en langs de Roode Beek. Trek je winterjas aan en ontdek het landschap met volop natuurlijke variatie, waar ieder kronkelpad anders is. 

Een vrouw wandelt over een verharde weg door het bos

Asfalt cowboys

Wandel jij af en toe ook liever over het asfalt dan door de pratsj? Van schone schoenen, minder fysieke belasting tot gewoon genieten van een mooi afwisselend landschap. Lees snel de nieuwe blog van Wiel over asfaltwandelen en ontdek meer routes over verharde wegen. 

Kleine pony's grazen van een weiland na vorst

Denkend aan ... winterkost!

Tijdens de lockdown kun je niet veel anders dan wandelen. Tijdens zijn wandeling ziet Wiel de dieren grazen in een winters landschap en denkt hij aan winterkost. Waar hij normaal zou aanschuiven in een gezellig bruin café na zijn wandelingen, moet hij nu wat meer moeite doen om zijn maag gevuld te krijgen. Gelukkig zijn er 'meestal' to-go afhaalplekken langs de route! 

Gevelkruisje

Elk huisje heeft zijn kruisje

Verwaarloosde kruisjes. Vervallen en vergeten kruisjes. Maar gelukkig ook schoongepoetste en vers geverfde kruisjes. Wiel komt ze vaak tegen tijdens wandelingen. Deze crucifixen behoren tot ons cultureel erfgoed. In zijn blog legt hij uit waarom we de oude kruisjes aan onze huisjes zouden moeten koesteren.

Toscane4

Fata Toscana

Een stukje buitenland in Nederland. Een beetje excentriek in eigen land. Dat willen wij Zuid-Limburgers zo graag zijn. En omdat het groenigste groen, de heuvelende heuvels, de meanderende riviertjes en beekjes en de smakelijkste wijnen niet voldoende zijn om ons buitenlands karakter te accentueren, bedienen we ons graag van de Fata Toscana.