Van harte welkom!

Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg

 

Wandelaars in glooiend heuvellandschap met stegelke en koeien

Hier raak je nooit uitgewandeld!

Op pad met onze wandelbloggers- en vloggers

Het landschap van Zuid-Limburg is uniek voor Nederland. Eeuwenoude holle wegen, open plateaus en bosrijke gebieden wisselen elkaar af met pittoreske dorpen en authentieke steden. Laat je inspireren door een aantal blogs van onze locals. 

Ga je mee op pad met Jenneke?

Jenneke praat tegen de varkentjes in de wei

Met de trein op wandeldrift door de heuvels

Treinen en wijnen... Dat klinkt ideaal toch? Jenneke en Anne gingen voor ons op pad en ontdekten opnieuw een OV-vriendelijke wandelroute: Wijngaardwandeling Meerssen. Met de trein stop je precies langs de route en start je meteen aan de wandeling langs de 3 prachtige wijngaarden. 

IMG 0741

Wandelen door de geschiedenis van Parkstad

Jenneke neemt je mee door het kloppend hart van Parkstad-Limburg tijdens de stadswandeling Heerlen die start vanuit de Visit Zuid-Limburg Experience. Kom alles te weten over de geschiedenis van Parkstad. Ga je mee op pad?

Playbutton Jenneke Rimburg

Op pad met Jenneke in Rimburg

Jenneke wandelt route LA04. Vanuit Waubach wandel je al snel richting de Duitse grens, die je nét niet over gaat. Een heerlijke rustige wandeling door de prachtinge natuur. Je komt ook langs Rimburgse Watertoren wat natuurlijk het klapstuk van deze route is. Wandel je mee?

Jenneke Op De Foto Met De Buschauffeur in Eijsden

Met de bus op wandeltocht in Zuid-Limburg

Soms heb je routes die niet in een cirkel lopen maar van punt A naar punt B. In deze gevallen, of als Jenneke geen zin heeft in gedoe met parkeren (of een biertje wil drinken onderweg), pakt zij de bus. Arriva heeft namelijk stops langs vele wandelroutes. Jenneke liep één van deze OV-vriendelijke wandelroutes in Eijsden.

Playbutton Jenneke Op Pad In Urmond

Op pad met Jenneke in Urmond

Jenneke wandelt de cultuurroute ST01 door Urmond, waar je prachtig kunt wandelen en kunt genieten van de natuur en knusse dorpjes. Bij het startpunt in Berg aan de Maas kun je t/m eind juli 2021 terecht om gratis een eigen video-ansichtkaartje te maken, super leuk! 

Jenneke en haar moeder genieten van een rustmomentje langs de beek

Wandelen over de Via Belgica

Jenneke wandelt de eerste etappe van de Lange-afstandswandeling Via Belgica van (station) Eygelshoven naar Rimburg samen met haar moeder. Het is een prachtige route met veel groen, mooie uitkijkjes én natuurlijk Romeins erfgoed. We love it! 

Eyserbosweg Eys Cypressen Uitzicht

Samen de mooiste plekjes ontdekken

Bekijk ons uitgebreide aanbod aan wandelroutes van diverse afstanden en thema’s. Van Euregionale, culinaire wandelingen, tot de leukste stadswandelingen; het kan allemaal in het gezellige en unieke Zuid-Limburg.

Wandelen met Wiel! Lees zijn blogs.

Toscane4

Fata Toscana

Een stukje buitenland in Nederland. Een beetje excentriek in eigen land. Dat willen wij Zuid-Limburgers zo graag zijn. En omdat het groenigste groen, de heuvelende heuvels, de meanderende riviertjes en beekjes en de smakelijkste wijnen niet voldoende zijn om ons buitenlands karakter te accentueren, bedienen we ons graag van de Fata Toscana.

Met een bootje door de straten gevuld met water uit de Caumerbeek

Even niet grenswandelen

Afgelopen week liep alles onder water. Het kabbelende grenswater was veranderd in een woest kolkende en vernielende modderwaterstroom. De rivieren en beken trekken zich niets aan van grenzen. Het water stroomt van hoog naar steeds lager, en baant zich een weg in allerlei landschappen. Wiel roept op om op dit moment nog even niet te gaan wandelen langs het grenswater.

Vervallen Huis Zonder Dak

Volmaakt verval

In zijn nieuwe blog schrijft Wiel over de schoonheid van het verval. Het zijn ruïnes van kastelen, ingestorte boerenstallen, leegstaande kerken waar je doorheen kunt kijken, onttakelende fabrieken. Als je er maar lang genoeg naar kijkt, zie je de schoonheid ervan. Vaak is het net kunst! Wil jij ook genieten van de spanning tussen volmaaktheid en verval?

De Geleenbeek In Een Natgeregend Groen Landschap

O heldere beek

Wiel wandelt deze keer langs de Geleenbeek, en beschrijft de schoonheid van de beek en het omringende gebied, die door Zuid-Limburgers nog vaak over het hoofd wordt gezien. Het verleden van de beek loopt terug tot aan de tijd van de Romeinen en is tot op heden een nog redelijk onontdekte plek gebleven, waar je kunt genieten van de mooie, vaak hernieuwde natuur.

Sigfriedlinie Bocholtz

Drakentanden tussen twee landen

Wie wandelt op de grens van Duitsland en Nederland kan er zomaar tegenaanlopen. De Höckerlinie, een onderdeel van de Siegfriedlinie. Oftewel de drakentanden van de Westwall, de 630 kilometer lange verdedigingslinie van gewapend beton van Nazi-Duitsland. Gehavend en overwoekerd dat wel, maar toch nog steeds zichtbaar. 

Twee vrouwen wandelen door de heuvels en passeren twee draaihekjes

Pret in de tourniquet

Tourniquettes kom je in ons Zuid-Limburg overal tegen. De wandelaar weet waarop ik doel: het draaihek of draaikruis waar voetgangers één voor één doorheen moeten om hun pad te kunnen vervolgen. Als teken van recht op overpad én - nog belangrijker – om te voorkomen dat de koeien uit het weiland ontsnappen, plaatsten de boeren draaihekjes.