Wandelaars in glooiend heuvellandschap met stegelke en koeien

Hier raak je nooit uitgewandeld!

Op pad met onze wandelbloggers- en vloggers

Het landschap van Zuid-Limburg is uniek voor Nederland. Eeuwenoude holle wegen, open plateaus en bosrijke gebieden wisselen elkaar af met pittoreske dorpen en authentieke steden. Laat je inspireren door een aantal blogs van onze locals. 

Ga je mee op pad met Jenneke?

Op Pad Met Jenneke Geleenbeekdal Rondje Stammenderbos (2)

Op pad met Jenneke in het Geleenbeekdal

Tijdens deze route van 6,4 km in het Geleenbeekdal en het Stammenderbos kun je even helemaal afschakelen. Op de route loop je langs het water van de Geleenbeek, door het Stammenderbos en het Stammenderveld met weidse uitzichten. Onderweg kom je langs Kasteel Terborgh, ook wel Huis Schinnen, waarvan ook een replica in Madurodam staat. 

Playbutton Vlogs (2)

Op pad met Jenneke bij het Drielandenpunt

Bij het Drielandenpunt is natuurlijk van alles te beleven, maar je kunt hier voornamelijk heerlijk wandelen. Het gebied rondom de Vaalserberg en het Drielandenpunt is prachtig in ieder seizoen. Op de route tref je mooie natuur, een paar klimmetjes en een verscholen Lourdesgrot. Kortom, vanalles te ontdekken op dit mooie stukje landschap!

Playbutton Vlogs (1)

Op pad met Jenneke in Wijnandsrade

De meeste mensen zitten in de winter thuis op de bank, maar het is zo lekker om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Lekker gezond! Jenneke wandelt de Dwergroute vol kronkelwegen, groen en weides door een echt boerenlandschap. Het mooiste is het startpunt bij Kasteel Wijnandsrade! Wandel je mee? 

Jenneke in de kerststal

Op pad met Jenneke langs de Zuid-Limburgse kribkes

De kerst komt eraan, en dat betekent dat in verschillende dorpen in Zuid-Limburg de schitterende kribkes (kerststalletjes) weer tevoorschijn komen. Jenneke ging alvast op pad langs de betoverende kribkes. De kribkeswandelingen zijn superleuke routes door de natuur of door dorpskernen van kerststalletje naar kerststalletje. 

Playbutton Jenneke Aan De Wandel In De Schinveldse Bossen Bij Nonke Buusjke

Op pad met Jenneke in de Schinveldse Bossen

In het najaar is het heerlijk om naar de Schinveldse Bossen te gaan. Het is hier zo kleurrijk, vol flora en fauna, en het is ook nog eens een heerlijk rustig Zuid-Limburgs natuurgebied. In de bossen kom je Schotse Hooglanders tegen, en wandel je langs de Roode Beek en Nonke Buusjke. Kijk mee en ontdek het zelf!

Jenneke Aan De Wandel Langs De Maas In Geulle met een Playbutton over de foto heen

Op pad met Jenneke in Geulle

Jenneke gaat op pad in Geulle en wandelt route GE1 Groen. De route loopt langs Zuid-Limburgse wateren en is redelijk vlak. Dus als je eens even geen heuvels wilt beklimmen, is dit een heerlijk alternatief. De route is een mengeling tussen natuur en een paar markante gebouwen. Wandel je mee?

Eyserbosweg Eys Cypressen Uitzicht

Samen de mooiste plekjes ontdekken

Bekijk ons uitgebreide aanbod aan wandelroutes van diverse afstanden en thema’s. Van Euregionale, culinaire wandelingen, tot de leukste stadswandelingen; het kan allemaal in het gezellige en unieke Zuid-Limburg.

Wandelen met Wiel! Lees zijn blogs.

Kleine pony's grazen van een weiland na vorst

Denkend aan ... winterkost!

Tijdens de lockdown kun je niet veel anders dan wandelen. Tijdens zijn wandeling ziet Wiel de dieren grazen in een winters landschap en denkt hij aan winterkost. Waar hij normaal zou aanschuiven in een gezellig bruin café na zijn wandelingen, moet hij nu wat meer moeite doen om zijn maag gevuld te krijgen. Gelukkig zijn er 'meestal' to-go afhaalplekken langs de route! 

Gevelkruisje

Elk huisje heeft zijn kruisje

Verwaarloosde kruisjes. Vervallen en vergeten kruisjes. Maar gelukkig ook schoongepoetste en vers geverfde kruisjes. Wiel komt ze vaak tegen tijdens wandelingen. Deze crucifixen behoren tot ons cultureel erfgoed. In zijn blog legt hij uit waarom we de oude kruisjes aan onze huisjes zouden moeten koesteren.

Toscane4

Fata Toscana

Een stukje buitenland in Nederland. Een beetje excentriek in eigen land. Dat willen wij Zuid-Limburgers zo graag zijn. En omdat het groenigste groen, de heuvelende heuvels, de meanderende riviertjes en beekjes en de smakelijkste wijnen niet voldoende zijn om ons buitenlands karakter te accentueren, bedienen we ons graag van de Fata Toscana.

Met een bootje door de straten gevuld met water uit de Caumerbeek

Even niet grenswandelen

Afgelopen week liep alles onder water. Het kabbelende grenswater was veranderd in een woest kolkende en vernielende modderwaterstroom. De rivieren en beken trekken zich niets aan van grenzen. Het water stroomt van hoog naar steeds lager, en baant zich een weg in allerlei landschappen. Wiel roept op om op dit moment nog even niet te gaan wandelen langs het grenswater.

Vervallen Huis Zonder Dak

Volmaakt verval

In zijn nieuwe blog schrijft Wiel over de schoonheid van het verval. Het zijn ruïnes van kastelen, ingestorte boerenstallen, leegstaande kerken waar je doorheen kunt kijken, onttakelende fabrieken. Als je er maar lang genoeg naar kijkt, zie je de schoonheid ervan. Vaak is het net kunst! Wil jij ook genieten van de spanning tussen volmaaktheid en verval?

De Geleenbeek In Een Natgeregend Groen Landschap

O heldere beek

Wiel wandelt deze keer langs de Geleenbeek, en beschrijft de schoonheid van de beek en het omringende gebied, die door Zuid-Limburgers nog vaak over het hoofd wordt gezien. Het verleden van de beek loopt terug tot aan de tijd van de Romeinen en is tot op heden een nog redelijk onontdekte plek gebleven, waar je kunt genieten van de mooie, vaak hernieuwde natuur.

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.