Glooiend heuvellandschap in de buurt van Wijlre en Gulpen

Wandelen
door de heuvels

De hoogte in en de helling op!

Zoveel hoogtemeters maken tijdens je wandeling is iets dat nergens anders in Nederland kan. Het is een uitdaging, je wordt er fit van en je wordt telkens weer beloond met de mooiste uitzichten over het mooie, glooiende landschap. Ook als je gaat wandelen in de bergen, dan is warmlopen in de heuvels van Zuid-Limburg de perfecte voorbereiding.

6x wandelen over de steilste paadjes van Zuid-Limburg

Een man met rugzak daalt een steile weg naar beneden bij de Duivelsgrot
1

Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail is weliswaar niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van Nederland geworden, die wellicht kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Het is een ruige wandeltocht van 101 km die de Seven Summits (toppen) met elkaar verbindt. 

De Eyserbosweg bij zonsondergang met avondrood
2

Piepert bij Eys

Het brongebied van de Piepert ligt laag, maar wandel je verder tegen de Eyserberg op, dan gaat het steil omhoog. Gelukkig is de natuur hier overweldigend mooi. Vanaf de Eyserberg kijk je uit over de Eyser Plantage, het stukje Toscane in Zuid-Limburg.

Zitbank met uitzicht vanaf de Bemelerberg
3

Bemelerberg

De groen, glooiende Bemelerberg heeft aan een kant een mergelwand als op een ansichtkaart. Hier rijst de gele kalksteen hoog de lucht in en vormt een beschermd leefgebied voor roofvogels die er graag nestelen. Bovenop de berg staat en van de meest geliefde zitbankjes van heel Zuid-Limburg om even uit te rusten van de pittige klim. 

Uitkijkje op een herfstlandschap in Vaals en de Wilhelminatoren
4

Vaalserberg

In de bossen op en rond de Vaalserberg zijn de hoogteverschillen niet mals. Menige wandelaar veegt hier het zweet uit de ogen, maar dan kom je toch uit op het hoogste punt van Nederland op 322,5 meter boven NAP. Te voet is dat toch knapper dan die mensen die uit de auto of bus stappen!

Het fort op de Sint Pietersberg
5

Sint Pietersberg

Op deze heuvel is het klimmen, je hebt wel constant afleiding: er is zoveel te zien en te doen. Bij Fort Sint Pieter kun je ondergronds en het uitzichtpunt over de ENCI-groeve is gewoonweg geweldig. En hoe leuk is het om mensen die het Pieterpad lopen te zien binnenkomen na 498 kilometer?

Natuurgebied van de Dellen
6

De Dellen

Een wirwar van wandelpaden kronkelt door het steile hellingbos van De Dellen. Aan de rand van het bos werp je een blik in de indrukwekkende Curfsgroeve, een oude mergelgroeve die is teruggegeven aan de natuur. Het bos zelf is vrij open en delen hebben in de lente een lieflijk bloementapijt. Schrik niet als je oog en oog staat met een van de Galloway-runderen die hier het hele jaar door grazen!

De trappen naast SnowWorld waar veel mensen de Wilhelminaberg mee beklimmen

Liever met de trap?

De allerlangste trap van Nederland ligt in het Strijthagerbeekdal, tegen de Wilhelminaberg. Deze heeft maar liefst 508 tredes en bovenaan heb je een uitzicht over heel Parkstad. Een andere indrukwekkende trap ligt vlak bij de Curfsgroeve. Deze hoge metalen trap is geplaatst tegen een steile helling die te modderig werd om te bewandelen. Als je er plots voorstaat, weet je even niet wat je ziet…

Meer wandelhotspots in Zuid-Limburg