Veilig op pad in tijden van corona

Reizen in rode en oranje gebieden in het buitenland worden afgeraden door de overheid. Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

Ontdek nieuwe wandelingen
in Zuid-Limburg

Honderden kilometers aan wandelpaden liggen klaar voor je voeten

Tijdens het wandelen in Zuid-Limburg ontdek je om elke hoek weer iets nieuws. Het landschap is zo afwisselend, dat je eigenlijk nooit uitgewandeld raakt. Wandel door hellingbossen met holle wegen, uitgestrekte heide, langs de Maas of de meanderende Geul of maak eens een ommetje door een park. Overal kan er zomaar een prachtig uitzicht voor je opdoemen.

Wandelen door de bossen

Omringd door bomen is het heerlijk wandelen. In Zuid-Limburg herbergen bossen de meest bijzondere verrassingen: oude ruïnes, voormalige mergelgroeves, holle wegen en slingerende bronbeekjes. De hellingbossen zorgen voor een uitdaging en een mooie beloning op open stukken: het uitzicht.

Wandel langs het water

In Zuid-Limburg is water overal. Niet in de vorm van eindeloos grote meren, maar op alle andere denkbare manieren: de imposante Maas stroomt in Zuid-Limburg ons land binnen en krijgt er alle ruimte. Ook de Geul en de Gulp meanderen hun weg door een schilderachtig landschap. Dan zijn er tal van kleine bronbeekjes die de mooiste dalen hebben uitgesleten en het enige stuwmeer van Nederland! Wandel je langs het water, dan staat je in Zuid-Limburg nog indrukwekkende verrassingen te wachten…

Wandelingen met weidse uitzichten

De uitzichten… daarvoor kom je wandelen in Zuid-Limburg. Er zijn natuurgebieden waar je lekker weids kunt kijken, bijvoorbeeld op de plateaus of bovenop een heuvel. Onze wandelroutes nemen je mee naar uitzichten die je nog niet kende. Laat je verrassen en houd je camera in de aanslag.

Wandelhotspots in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is eigenlijk één grote wandelhotspot. Als je graag de meest geliefde wandelingen wilt ontdekken, hebben we ze voor je op een rij gezet. Dat is een top 5 met kilometer puur wandelplezier.

Hellingen bedwingen

Als je houdt van een uitdaging tijdens je wandeling, dan zit je goed in Zuid-Limburg. Trek de veters van de wandelschoenen maar goed aan, want de hellingen kunnen pittig zijn. Bedwing ze lekker op je eigen tempo en vergeet niet te genieten van de natuur om je heen.

Heerlijk struinen over de heide

Er is maar één heidegebied in Zuid-Limburg, maar wát voor een… De Brunssummerheide verrast telkens door de wisselende seizoenen, maar ook door onbekendere stukken waar het lekker rustig is. Schapen, vleesetende planten, kwakende kikkers en de Roode Beek houden je gezelschap tijdens je struintocht over de heide.

Kinderroutes

Wat is er nu leuker om het prachtige Zuid-Limburg al wandelend te ontdekken? Nou, het is nóg toffer als er langs de route van alles voor kinderen te doen is en te beleven valt. Ja-haaa! Hoor je die stemmetjes al overslaan van plezier? Met deze 6 op-en-top kidsproof routes lopen jullie mooi in pas en is iedereen in z’n sas!

Maak een ommetje door het park

Meestal is de stad niet ver weg, maar de natuur toch dichtbij in de parken van Zuid-Limburg. In het park komt alles samen: stad, natuur, mens, dier en elk park heeft haar eigen verhalen te vertellen. Maak je trouwe ommetje eens door een ander park!

Wandel je mee? Laat je inspireren!

Wandelgemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul is uitgeroepen tot wandelgemeente van Nederland! Het goudgele mergel en bronsgroen natuurschoon vormen een indrukwekkend decor waar wandelaars genieten van bijzondere vergezichten, prachtige hellingbossen en holle wegen. Valkenburg is hiermee uniek in Nederland! 

De leukste wandelkaarten!

Wandelkaart 1 - Parkstad

Topografische kaart met wandelingen die via gekleurde paaltjes lopen in de regio Parkstad. Een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Wandelkaart 2 - Heuvelland West

Topografische kaart met wandelingen die via de gekleurde paaltjes lopen door Heuvelland-West. Een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Wandelkaart 3 - Heuvelland Oost

Topografische kaart met wandelingen die via gekleurde paaltjes lopen in de regio Heuvelland-Oost. Een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Wandelkaart 4 - Grensmaasvallei

Topografische kaart met wandelingen die via gekleurde paaltjes lopen gelegen in de regio Grensmaasvallei. Een kaart die niet mag ontbreken, voor de echte wandelliefhebber!

Stadswandeling Sittard

Verken de historische binnenstad van een van de oudste steden van Nederland, Sittard! Je loopt niet alleen de prachtige route, maar ontdekt onderweg ook interessante weetjes en bijzondere verhalen.

Stadswandeling Valkenburg aan de Geul

Ontdek de vestingstad op je eigen tempo via deze prachtige stadswandeling. Vanaf medio februari verkrijgbaar in onze webshop en in de Visit Zuid-Limburg Experience Valkenburg, het startpunt van de route.

Slecht ter been?

In Zuid-Limburg zijn er ook routes beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Ook zijn er routes voor mensen met een kinderwagen of rollator. Deze routes zijn net iets minder heuvelachtig, verhard en hebben geen trappen onderweg.

Grensoverschrijdende wandelroutes

Door de internationale ligging van Zuid-Limburg liggen de Duitse en Belgische grensovergangen letterlijk op een steenworp afstand van elkaar. Alleen de grenspalen herinneren nog aan de grenzen met Duitsland en België, want wandelen in de Euregio kent geen grenzen. Neem bijvoorbeeld de ‘Van Vaals naar Aken’ wandelroute waar je in één wandeling door maar liefst drie landen komt. Uniek toch!?

Een greep uit onze wandelingen

Wandelwinkels met alles wat je nodig hebt

Wandelgids Zuid-Limburg

Wandelgids Zuid-Limburg biedt meer dan 1300 gratis wandelroutes in heel Limburg aan. De site is tevens voorzien met routes in Midden- en Noord-Limburg, Land van Herve, Ardennen, Eifel en ook in Brabant. In totaal meer dan 17.000 kilometer te wandelen, dus... ga snel op pad! 

Meer routes in Zuid-Limburg