Mergelland
Fietsroute

De mooiste fietsroute van Nederland

Dit is een landschap waar de e-bike goed tot zijn recht komt. De uitzichten zijn ongeëvenaard, maar er is meer: je passeert sprookjesachtige kastelen, vakwerkhuizen, mergelgroeven en wegkapelletjes. Neem een pauze in het groen bij een picknickplek of in een van de idyllische dorpen. Dit is Zuid-Limburg op zijn mooist!

De Mergelland fietsroute is terug van weggeweest!

De Mergellandroute slingert dwars door Zuid-Limburg. De totale fietsroute is ruim 155 kilometer, maar je kunt ook kiezen voor één van de drie dagtochten. De route is te volgen via het befaamde knooppuntensysteem. Via deze kaart vind je eenvoudig de weg!

Dit zijn de drie lussen

Zelfs als topfitte sportieveling zou het zonde zijn om de rit in één dag te rijden. Onderweg is er zoveel te zien en te beleven dat de route is opgedeeld in drie lussen. Dat maakt je routeplanning een stuk flexibeler en nodigt fietsers van jong tot oud en met of zonder e-bike uit om de routes te volgen.

Wielerhoofdstad Valkenburg aan de Geul en het centraal gelegen Gulpen vormen de startpunten voor de drie lussen.

Noord-lus

Deze noordelijk lus verkent het gebied ten noorden van Valkenburg. Je passeert mergelgroeven en verschillende kastelen die met de mergelblokken zijn gebouwd. Ook ontdek je het wielerstadje Valkenburg aan de Geul met zijn vele terrassen en talrijke attracties, zoals de kasteelruïne en de grotten. Ook de indrukwekkende Watertoren Schimmert, Château St. Gerlach en Kasteel Schaloen komen op je (fiets)pad. 

  • 48 kilometer
  • Start in Valkenburg aan de Geul

West-lus

De westelijke lus verkent het heuvelland tussen Valkenburg en het Maasdorp Eijsden. Van mergelgrotten tot carréboerderijen, wegkruisen en natuurlijk de prachtige vergezichten. Hou je van vers fruit? Dan zit je goed op deze route. Stop dan zeker bij een van de vele boerderijwinkels of stalletjes langs de weg. In deze omgeving wemelt het tenslotte van de fruitgaarden. 

  • 63 kilometer
  • Start in Gulpen of Valkenburg aan de Geul

Zuid-lus

Deze zuidelijke lus van circa 64 km leent zich prima voor een dagtocht. Kies dan wel voor de e-bike, want onderweg moet je behoorlijk klimmen en dalen. Hoogtepunten onderweg zijn natuurlijk het Drielandenpunt, statige kastelen en oneindig veel vakwerkhuisjes met op de achtergrond natuurlijk de prachtige uitzichten op de golvende heuvels. In Vijlen ontdek je wijngaard St. Martinus, die al verschillende keren is uitgeroepen tot ‘Beste wijngaard van Nederland en ook het befaamde miljoenenlijntje kan je voorbij rijden.

  • 64 kilometer
  • Start in Gulpen

Deze punten wil je niet voorbijfietsen

Bloemen in bloei in Batsteeg in Eijsden

Maasdorpje Eijsden

Een dorp pal aan de Maas met een beschermde snoet, want wat is Eijsden mooi en zo anders dan de andere dorpjes in het Heuvelland: witte gevels, granieten lijsten, geverfde luiken, kinderkkopjes... Het doet een beetje Frans aan.

Een ruïne bekeken vanuit vogelperspectief met daaromheen een wandelpad naar boven.

Kasteelruïne en Fluweelengrot

De Fluweelengrot, is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Wandel ondergronds door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht; sinds 1050 het baken van Valkenburg.

Aanzicht van Basiliek Meerssen

Basiliek van het heilige Sacrament Meerssen

Deze Basiliek op de Markt van Meerssen wordt ook wel het ‘Pronkstuk van de Maasgothiek’ genoemd en is gewijd aan
het heilig sacrament en de apostel Bartolomeus. In 1222 vond hier het Bloedwonder (het oudste mirakel van Nederland) plaats. 

Rijen van witte kruizen op Amerikaanse begraafplaats in Margraten

Amerikaanse begraafplaats

Sta even stil bij de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland, de serene laatste rustplaats van ruim 8.000 gesneuvelde Amerikaanse militairen die Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te hulp zijn geschoten.

Vakantiehuis De Heerlijkheid Vijlen staat in de wei met kerk op de achtergrond

Bergdorpje Vijlen

In dit hoogstgelegen kerkdorp kan (bijna) alles wat in de Alpen ook kan! Skiën, rodelen, wandelen en dat allemaal met een geweldig uitzicht. Ook op culinair gebied is Vijlen een interessante plek met de beste wijngaard van Nederland.

Mergelrots op Bemelerberg

Wist je dat...

In Zuid-Limburg kalksteen aan de oppervlakte komt? Zo kreeg een gedeelte de naam Mergelland. Mergel is de bekendste kalksteen: een zachte, gele steen gevormd door miljoenen jaren druk op kalkskeletjes van prehistorische zeedieren

Eten, drinken en slapen langs de route

Het rode huis en brouwerij van Brand in Wijlre

Brand Bierbrouwerij

Kom gezellig langs bij het Brand Bierbrouwerij Proeflokaal! Laat jezelf onderdompelen in de wereld en smaken van Brand. Bezoek de brouwerij en Proef, Brouw en Beleef de wereld volgens Brand. 

Het terras en hotel Vijlerhof gefotografeerd van boven

Hotel Restaurant Vijlerhof

Hoog in bergdorpje Vijlen, is het genieten van prachtig uitzicht en authentieke gastvrijheid in Restaurant Vijlerhof. In een gemoedelijke sfeer proeft u hier typisch Limburgse specialiteiten. In de zomer op het gezellige terras, of in de winter bij het knapperende haardvuur.

Vier mergellandschapen in de wei met hooi

Paradijsvogels

De mooiste plek voor actieve bedrijfsuitjes, vriendenuitjes, familiebijeenkomsten, een huwelijksfeest in het groen of groensharing. Schapendrijven, bergboerengolf, pizza en vlaaienbakken, huifkartochten, boogschieten, mergelcarven, schilderen en heuvellandgames kan hier allemaal.

Close up van twee fietsen met op de achtergrond twee mensen op een bankje die genieten van het uitzicht

Op vakantie zonder fiets?

Huur een fiets of (e)scooter bij een van de vele verhuurbedrijven in de regio. Cycle Center Tweewielerverhuur en Scooterverhuur Limburg staan voor je klaar met een gepast voertuig voor je tocht!

Bestel nu online!

Mergelland Fietsroute

Ervaar Zuid-Limburg op zijn mooist via de Mergelland Fietsroute. Bestel deze kaart en vind eenvoudig de weg van de 3 daglussen om optimaal te genieten. Of fiets de gehele route van 155km lang.

Tips in wielerhoofdstad Valkenburg

Mensen mountainbiken in de grotten van Valkenburg

Grotbiken in de mergelgroeve

Wist je dat je ook onder de grond kunt fietsen op 40 meter diepte? Ga op pad met Valkenburg Adventure!

Lees verder
Kindje en gids demonsteren een oude drilboor in de Steenkolenmijn Valkenburg

Steenkolenmijn

Wist je dat de steenkolenmijn Valkenburg de laatst overgebleven bezoekersmijn van Nederland is? Koempels vertellen je de verhalen. Daal af in een ‘echte’ kolenmijn op zoek naar het zwarte goud!

Lees verder
Wandschilderij van de Mosasaurus in de Gemenetegrot Valkenburg

Gemeentegrot Valkenburg

Wist je dat de Gemeentegrot Valkenburg de oudste mergelgrot van Nederland is? Start je tocht met een rondleiding per trein of te voet, ontdek alles over het ontstaan en de geschiedenis van de grot!

Lees verder

Nog meer moois langs de route

Aanzicht van Kasteel Eijsden

Kastelen

Zuid-Limburg is het land van kastelen. Talloze kastelen passeer je dan ook onderweg. Verwoest, verbouwd, verbrand en gerenoveerd: de kastelen verklappen een indrukwekkende geschiedenis. Stap uit en neem een kijkje!

Straatje met vakwerkhuis

Typisch Zuid-Limburg

Unieke landschapselementen vind je hier overal: naast de welbekende heuvels moet je eens letten op de vele wegkruisen, vakwerkhuizen, holle wegen, fruit- en wijngaarden langs de route. 

Vrouw zittende op picknickdeken met achterliggend heuvellandschap

Picknickplekken

Zie je het al voor je? Even uitstappen en jij met je lief of je gezin op een kleedje of bankje middenin de natuur, al smullend van wat (eigen gemaakt of vers gekocht) lekkers. Dit zijn dé 10 picknickplekken met alles erop en eraan!