Mergelland
Fietsroute

De mooiste fietsroute van Nederland

Dit is een landschap waar de e-bike goed tot zijn recht komt. De uitzichten zijn ongeëvenaard, maar er is meer: je passeert sprookjesachtige kastelen, vakwerkhuizen, mergelgroeven en wegkapelletjes. Neem een pauze in het groen bij een picknickplek of in een van de idyllische dorpen. Dit is Zuid-Limburg op zijn mooist!

De Mergelland fietsroute is terug van weggeweest!

De Mergellandroute slingert dwars door Zuid-Limburg. De totale fietsroute is ruim 155 kilometer, maar je kunt ook kiezen voor één van de drie dagtochten. De route is te volgen via het befaamde knooppuntensysteem. Via deze kaart vind je eenvoudig de weg!

Dit zijn de drie lussen

Zelfs als topfitte sportieveling zou het zonde zijn om de rit in één dag te rijden. Onderweg is er zoveel te zien en te beleven dat de route is opgedeeld in drie lussen. Dat maakt je routeplanning een stuk flexibeler en nodigt fietsers van jong tot oud en met of zonder e-bike uit om de routes te volgen.

Wielerhoofdstad Valkenburg aan de Geul en het centraal gelegen Gulpen vormen de startpunten voor de drie lussen.

Noord-lus

Deze noordelijk lus verkent het gebied ten noorden van Valkenburg. Je passeert mergelgroeven en verschillende kastelen die met de mergelblokken zijn gebouwd. Ook ontdek je het wielerstadje Valkenburg aan de Geul met zijn vele terrassen en talrijke attracties, zoals de kasteelruïne en de grotten. Ook de indrukwekkende Watertoren Schimmert, Château St. Gerlach en Kasteel Schaloen komen op je (fiets)pad. 

  • 48 kilometer
  • Start in Valkenburg aan de Geul

West-lus

De westelijke lus verkent het heuvelland tussen Valkenburg en het Maasdorp Eijsden. Van mergelgrotten tot carréboerderijen, wegkruisen en natuurlijk de prachtige vergezichten. Hou je van vers fruit? Dan zit je goed op deze route. Stop dan zeker bij een van de vele boerderijwinkels of stalletjes langs de weg. In deze omgeving wemelt het tenslotte van de fruitgaarden. 

  • 63 kilometer
  • Start in Gulpen of Valkenburg aan de Geul

Zuid-lus

Deze zuidelijke lus van circa 64 km leent zich prima voor een dagtocht. Kies dan wel voor de e-bike, want onderweg moet je behoorlijk klimmen en dalen. Hoogtepunten onderweg zijn natuurlijk het Drielandenpunt, statige kastelen en oneindig veel vakwerkhuisjes met op de achtergrond natuurlijk de prachtige uitzichten op de golvende heuvels. In Vijlen ontdek je wijngaard St. Martinus, die al verschillende keren is uitgeroepen tot ‘Beste wijngaard van Nederland en ook het befaamde miljoenenlijntje kan je voorbij rijden.

  • 64 kilometer
  • Start in Gulpen

Deze punten wil je niet voorbijfietsen

Wist je dat...

In Zuid-Limburg kalksteen aan de oppervlakte komt? Zo kreeg een gedeelte de naam Mergelland. Mergel is de bekendste kalksteen: een zachte, gele steen gevormd door miljoenen jaren druk op kalkskeletjes van prehistorische zeedieren

Eten, drinken en slapen langs de route

Op vakantie zonder fiets?

Huur een fiets of (e)scooter bij een van de vele verhuurbedrijven in de regio. Cycle Center Tweewielerverhuur en Scooterverhuur Limburg staan voor je klaar met een gepast voertuig voor je tocht!

Bestel nu online!

Mergelland Fietsroute

Ervaar Zuid-Limburg op zijn mooist via de Mergelland Fietsroute. Bestel deze kaart en vind eenvoudig de weg van de 3 daglussen om optimaal te genieten. Of fiets de gehele route van 155km lang.

Tips in wielerhoofdstad Valkenburg

Nog meer moois langs de route