De mooiste routes
van Zuid-Limburg

Heuvel op, heuvel af

In Zuid-Limburg is een vakantiegevoel nooit ver weg. Een uitgebreid netwerk van routes neemt je mee naar plekken die je nooit eerder zag, ook al denk je de weg wel te kennen. Om in alle rust te kunnen genieten van het Zuid-Limburgse landschap, zijn er eindeloos veel wandelroutes en fietsroutes dwars door grote en kleine natuurgebieden die wachten om ontdekt te worden. Waar ga jij heuvel op, heuvel af door Zuid-Limburg? 

Meer dan 500 routes met liefde voor je uitgezocht

Jouw perfecte route vinden gaat eenvoudig met de uitgebreide filteropties. Filter op afstand, moeilijkheidsgraad, plaats of thema. Er is speciale aandacht voor gebruikers van openbaar vervoer of rolstoel en kinderwagen. 

Navigeer je route met één klik vanaf de routepagina. Op het kaartje zie je ook waar langs de route gezellige horecapunten, leuke attracties en bijzondere bezienswaardigheden liggen. Geen heuvel die jou nog tegenhoudt! 

Welke route kies jij?

Meer dan 500 routes hebben wij met liefde voor je uitgezocht, want als het om actief genieten gaat kent Zuid-Limburg geen grenzen.

Twee dames met backpack wandelen over een onverharde weg richting de heuvels

Wandelen

Er zijn altijd weer nieuwe paadjes. Het wandelplezier in Zuid-Limburg is eindeloos, net als de uitzichten onderweg. Om elke hoek ontdek je een nieuwe verrassing.

Een man met een kindje fietst op een zonnige avond over de weg

Fietsen

Het geliefde fietsoord herontdekt. Wijk eens van je vaste fietsroute af en ontdek nieuwe stukjes Zuid-Limburg. Fiets in alle rust dwars door de natuur.

Mountainbiker fietst bergje op met zonsopkomst

Mountainbiken

Avontuurlijk en afwisselend. Het lijkt wel één groot bike park in Zuid-Limburg. Het 500 kilometerlange, bewegwijzerde MTB-routenetwerk is geschikt voor iedere mountainbiker, van beginner tot prof.

Wielrenner fietst met een laagstaande winterzon over een bevroren pad.

Wielrennen

Bekende en onbekende kuitenbijters. Hét wielerwalhalla van Nederland heeft voor elke wielrenner nog verrassingen in petto: onbekende kuitenbijters en nieuwe natuur.

Groep met paardrijders op een pad

Paardrijden

Rust en ruimte voor ruiter en paard. Direct vakantiegevoel voor jou en je paard: een uitgebreid netwerk van ruiterroutes en menpaden vormen de perfecte combinatie samen met fijne maneges.

Vrouw is aan het bijkomen van het hardlopen in het bos tussen de herfstbomen

Hardlopen

Inspanning en ontspanning in het groen. Verleg je grenzen of jog je werkstress weg. Speciale hardlooproutes voor hardlopers en trailrunners zorgen voor extra veel sportplezier én uitdaging.

Een gezin met twee zoontjes wandelt over de toegangsweg van Kasteel Haeren in Voerendaal

Kindvriendelijke wandelroutes

Wandel langs routes waar voor de kinderen van alles te doen is en te beleven valt. Met deze 6 op-en-top kidsproof routes lopen jullie mooi in pas en is iedereen in z'n sas! 

Bestel de leukste routekaarten in de webshop!

Wandelkaart 4 Grensmaasvallei

Daar waar de Maas Zuid-Limburg scheidt van buurland België ontluikt een prachtig gebied gekenmerkt door water, onderscheidende natuur en bruisende steden vol nieuwe ontwikkelingen: een fantastische reden om in je wandelschoenen te stappen!

Wandelkaart 1 Parkstad Limburg

Parkstad Limburg is een afwisselend gebied dat naast verrassende natuur ook veel te bieden heeft op het gebied van historie en cultuur. De wandelroutes nemen je mee langs het grootste abdijcomplex van de Benelux, een rijk mijnverleden en topattracties.

Wandelkaart 2 Heuvelland West

Wandel mee over de gekleurde paaltjesroutes door Beek, Eijsden, Maastricht, Margraten, Meerssen en Valkenburg: stuk voor stuk unieke plaatsen in het westelijke Heuvelland die je met deze overzichtelijke wandelkaart allemaal ontdekt.

Wandelkaart 3 Heuvelland Oost

Deze onmisbare wandelkaart van het oostelijk deel van het Heuvelland biedt een mooi overzicht over een gedeelte van Parkstad, Vaals en dorpen als Gulpen en Wittem. In dit prachtige gebied geniet je al wandelend van het karakteristieke Heuvelland.

Fietsknooppuntenkaart Zuid-Limburg

De fietsknooppuntenkaart laat je Zuid-Limburg ontdekken als fietsparadijs. Langs de Maas, over de heuvels en door uitgestrekte bossen: met de fietsknooppuntenkaart krijg je snel overzicht over het gebied en plan je makkelijk een mooie fietstocht.
Een paarse achtergrond met roze en groene icoontjes

Route vol Verwondering!

Laat je onderweg verwonderen door de schitterende natuur en meer dan 30 verwonderplekken boordevol verhalen. Dankzij de 360 gradentours bewonder je plekken die je normaal niet ziet! 

Samen recreëren op een rij:

  • Vermijd drukte
  • Houd je hond aan de lijn
  • Ruim altijd je afval op
  • Blijf binnen de paden
  • Houd je aan de verkeersregels
  • Geniet van het landschap
Wandelaars lopen langs het water in de Maasvallei

Wandelroute van het jaar 2021

Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 Nederlandse en Belgische Maasgemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen als 'Beste wandelroute van de Benelux'

Twee ouderen mensen met fiets in hun hand kijken naar een infopaneel met fietsknooppunten

Ontspannen op ontdekking

Met niet meer dan een reeks nummers - fietsknooppunten - ga je urenlang onbezorgd fietsplezier tegemoet! Ontdek alle voordelen van het fietsknooppuntensysteem.

Dit vind je ook leuk

Voetpad met Jacobsbord en rustbank met uitzicht

Op reis langs het Jacobspad

Wist je dat je Nederland helemaal niet hoeft te verlaten voor een pelgrimstocht? Het Jacobspad (Camino de Santiago) loopt namelijk ook gewoon door Zuid-Limburg! 

Infobord van Route des Vins naast wijnvat in wijngaard met uitzicht over Heuvellandschap

Route des Vins

Wandelen door het prachtige groene heuvellandschap én de mooiste wijnen ontdekken, dat kan toch alleen in Frankrijk? Nee hoor, in Zuid-Limburg leer je alles over wijnen tijdens een ontspannende Route des Vins!

Een doorkijkje tussen het bomendek naar een dorpje in het dal van een heuvellandschap

Grens­overschrijdende routes

Wandelen in de Euregio kent geen grenzen. Door de internationale ligging van Zuid-Limburg lopen de routes door tot in België en Duitsland.