Land van Mergel en Grotten

70 miljoen jaar geschiedenis

Ga terug in de tijd in het karakteristieke mergellandschap van Zuid-Limburg, een van de weinige plekken ter wereld waar het Krijt zichtbaar is. Zowel boven als onder de grond is deze regio uniek: onder de oppervlakte kronkelt namelijk een eeuwenoud gangenstelsel van meer dan 250 kilometer lang.

De bijzondere gele steen en zijn ondergrondse labyrint

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek Zuid-Limburg, toen een tropische krijtzee het landschap bepaalde. In de bodem vind je mergel: een bijzonder geel kalkgesteente, opgebouwd uit de kalkskeletjes van kleine diertjes, dat tekenend is voor de regio. Mergel is erg geschikt voor de bouw van burchten, muren en huizen. Dat hadden de inwoners van Zuid-Limburg gelukkig al ver voor de middeleeuwen door: zij bouwden vele kastelen en andere gebouwen in de omgeving met deze bijzondere gele steen.

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Maar wat is er zo uniek? Ga op pad en ontdek het zelf!

Een labyrint onder de grond

Onder de oppervlakte van het mergellandschap vind je bovendien veel grotten en een gigantisch gangenstelsel, dat ontstond door de mergelwinning. Dit ondergrondse labyrint telt meer dan 22.000 gangen, die samen meer dan 240 kilometer beslaan: een ideale vluchtweg in tijden van oorlog én goed onderdak en beschutting tijdens het bovengrondse geweld. Dit labyrint en zijn grotten kun je gelukkig nog steeds bewonderen, bijvoorbeeld door middel van een rondleiding of met een sportieve activiteit, zoals grotbiken.

Ondergrondse geheimen

De mergelgrotten rond Valkenburg kennen vele eeuwenoude geheimen. Zo resten er uit de periode van de Franse Revolutie nog ondergrondse kerken en altaren, waar priesters en hun gelovigen stiekem hun geloof beoefenden. Ook vluchtten veel Valkenburgers tijdens verschillende oorlogen naar de groeven voor een veilig heenkomen: tijdens de Koude Oorlog konden hier maar liefst 15.000 mensen schuilen voor de onrust boven de grond.

De cultuurhistorie van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop de inwoners van Zuid-Limburg de mergel, krijt en kalk - vanaf 250.000 jaar geleden tot heden - intensief hebben gebruikt op steeds nieuwe wijzen.

Groeve 'T Rooth

Steengoede wandel- en fietsroutes

Ga op reis door de geologische periode van het Krijt. Laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg.

⟶ Blog van Jenneke
Blog Jenneke Romeinse Katakomben 1

Grottentocht met historie

Jenneke wordt de Limburgse mergelgrotten nooit moe. Ze streek neer in Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg en legde dit ondergrondse pareltje vast in beelden en woorden.

Een voorproefje van de grotten
Hoogtepuntensafari

Op safari in het Land van Kalk

Van Aken, via Bocholtz, tot Voerendaal en daaromheen loopt een plateau van het vruchtbare Kunradersteen: Land van Kalk. Dankzij de rijke voedingsbodem is het gebied de ideale habitat voor vele planten en dieren. Terwijl je mijlenver uitkijkt over het Zuid-Limburgse heuvellandschap, ervaar je er echte stilte.

#visitzuidlimburg

Heb jij spannende ondergrondse avonturen beleefd? Deel je leukste foto's met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!

Van harte welkom!

Zowel Visit Zuid-Limburg als de lokale ondernemers doen er alles aan om recreëren zo inspirerend, ontspannen en veilig mogelijk te laten verlopen. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg