Smaakvolle mix van krijt en löss
in Zuid-Limburg

Een bijzonder landschap

Zeg je Zuid-Limburg, dan zeg je een bijzonder landschap. Een landschap met oprijzende kalkwanden, hellingbossen, maar bovenal kalkgraslanden bedekt met een laagje vruchtbare löss. Het krijtlösslandschap is uniek voor Nederland en komt onder andere in Zuid-Limburg voor. Al fietsend of wandelend door de Zuid-Limburgse heuvels kun je het lösslandschap duidelijk herkennen. Laat je meevoeren langs hoogstamboomgaarden, langgestrekte wijngaarden en ontdek de traditionele streekproducten die deze bijzondere bodem voortbrengt.

Land van Kalk

Het plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen noemen we Land van Kalk. Een bijzonder gebied met een stuk vruchtbaar boerenland dat hoogwaardige streekproducten voorbrengt.

Een geschenk van de natuur

Zuid-Limburg is een van de plekken in Nederland waar vruchtbare löss in de bodem voorkomt. Löss heeft vergeleken met andere bodemsoorten een heel fijne korrel, het bestaat eigenlijk uit stofdeeltjes die zijn aangewaaid tijdens een extreem koude en lang vervlogen ijstijd. Nu zorgt de löss voor een heel vruchtbare bodem.

Streekproducten

Zuid Limburg, de meest bourgondische streek van Nederland, staat bekend om haar bijzonder vruchtbare lössbodem. Niet zo gek dus dat je hier volop keuze hebt uit bijzondere, smaakvolle streekproducten! Ontdek, proef en beleef al het moois wat onze Zuid-Limburgse bodem te bieden heeft.

Zuid-Limburg, de wijnprovincie

Wist je dat Limburg dé wijnprovincie van Nederland is? Het lijkt wel buitenland, zo met die groene heuvels vol wijnranken! Dankzij de bijzondere mergelbodem is Zuid-Limburg uitermate geschikt voor wijnbouw. Ontdek, proef en geniet van de bijzondere Zuid-Limburgse wijnen!

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Naast de 'smaakvolle mix van krijt en löss' zijn er nog drie bijzondere verhalen over de geologische periode te vertellen.