Vlogster Jenneke maakt een selfie voor de Romeinse Katakomben Valkenburg

Museum Romeinse Katakomben

Grottentocht met historie

Ik heb onze Limburgse mergelgrotten al ontdekt per fiets, te voet en kruipend, maar ik word ze nooit moe. In elke grot valt iets nieuws te ontdekken. In Valkenburg streek ik neer met mijn vlogcamera om de crypten van vervlogen Romeinse tijden vast te leggen. Voor archeologen, geschiedenisliefhebbers, scholen, grottenverkenners en toeristen een pareltje in het ondergrondse: Museum de Romeinse Katakomben in Valkenburg.

Bekijk de vlog!

Gelukkig hoef ik niet in m’n eentje het donkere, koele labyrint in. Hay is de gids die alle gangetjes en grafkamers blind weet te vinden. Dat scheelt! “En mocht mij iets gebeuren, dan volg je gewoon de reflecties op de muur.” Eh… hoe bedoel je, ‘iets gebeuren?’. Snel klamp ik me aan hem vast.

Stukkie historie
Alle gekheid op een stokje. Het museum werd in 1910 geopend voor publiek, maar het zijn geen originele nissen en grafkamers die je hier vindt. Alles wat je hier beneden ziet, zijn replica’s uit het vroegere Rome. Waarom? Jan Diepen was de zoon van een rijke textielindustrieel, die samen met de beroemde architect Pierre Cuypers dit project aanging. Een ondergronds museum om de Limburgse mergelgangen én de roomse catacomben eer aan te doen. Dat vonden het Vaticaan en de Romeinse autoriteiten een strak plan. Wat in Rome verdeeld ligt over kilometers aan historische schatten, vind je hier in één rondleiding. En als ik zeg dat alles precies is nagemaakt, dan bedoel ik ook álles. Elk krasje, elke beschadiging of verkeerd gezette steen… het klopt tot in de puntjes (weet ik uit betrouwbare bron; ik ben niet zelf naar Rome gevlogen om het te controleren).

 

Praktisch
Af en toe kun je bij Museum Romeinse Katakomben terecht voor een expositie. Rondleidingen boek je via hun website. Wanneer je geïnteresseerd bent in een specifiek thema dat te maken heeft met grotten en de Romeinse grafkamers, kun je dat aanvragen bij je rondleiding. Denk bijvoorbeeld aan water, of de seizoenen. Een bezoekje kost €12,50.

Grot ze!
Liefs, Jenneke