Wandschilderij van de Mosasaurus in de Gemenetegrot Valkenburg

Ondergrondse avonturen

Nóg meer moois in de Zuid-Limburgse mergelgrotten

Alhoewel het landschap van Zuid-Limburg boven de grond al goed is voor vele uren aan bewondering en vermaak, heeft de regio ook ondergronds veel te bieden. Je verkent de grotten in Valkenburg het hele jaar door te voet, per trein of of zelfs per mountainbike, maar kunt er tijdens de kerst ook speciaal terecht voor bijzondere sferen, verborgen onder de oppervlakte.

Ondergrondse avonturen die je niet mag missen

Mergelscene van Champignontelers in MergelRijk Valkenburg
1

MergelRijk

In MergelRijk ontdek je alles over mergel! Wandel zonder gids door een sfeervol verlichte grot, waar dinosaurussen, mooie miniaturen en imposante mergel- en zandsculpturen je omringen. Ga op zoek naar fossielen in de mergelgrot, bekijk de films van de zandtovenaar en ga op de foto met de indrukwekkende 3D-kunstwerken op de muren en vloeren van de mergelgroeve.

Romeinse Katakomben Rondleiding Met Kaars bekijken een Plafond Schildering
2

Romeinse Katakomben

In Museum Romeinse Katakomben zul je een bijzondere belevenis ervaren. Terwijl je door de ondergrondse gangen dwaalt, reis je terug in de tijd. De grotten nemen je mee naar het oude Rome uit de derde en vierde eeuw: naar de sobere graven van Romeinse burgers en de pontificale grafkamers van vooraanstaande Romeinen die in Zuid-Limburg waren gevestigd.

Persoon bekijkt de Oranje Gallerij in de Geulhemmergroeve
3

Geulhemmer- groeve

In de Geulhemmergroeve van Berg en Terblijt kun je veilig ronddwalen in het gangenstelsel van 25 kilometer. De oogappeltjes van de groeve zijn de rotswoningen, die ontstaan zijn door mergelwinning, de romantische historische kapel en de galerij met medaillons uit het huis van Oranje.

Lantaarn midden in een gangenstelsel in Fluweelengrot
4

Fluweelengrot Valkenburg

De Fluweelengrot in Valkenburg is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. In dit labyrint ontdek je samen met een gids de duistere geschiedenis die de Fluweelengrot met zich meedraagt. Aldaar ontrafelt de Zuid-Limburgse historie zich door middel van wandschilderingen, bijzondere sculpturen en een romantische kapel.

Kerstmarkt Gemeentegrot Kraampjes Lichtjes En Ijsberen Liggend

Een betoverende kerst in de Valkenburgse grotten

In de Valkenburgse grotten, in het bijzonder de Fluweelengrot en de Gemeentegrot, is het vijftig dagen per jaar kerst. Vier kerst in ondergronds Valkenburg.

foto gemaakt in de grot waarin je een tekening met een paard ziet aan de muur, en rechts doorkijkt naar andere grotgangen.
5

Gemeentegrot Valkenburg

Onder aan de Cauberg ligt de ingang van de Gemeentegrot, een mergelgroeve waarvan de ondergrondse gangen zich meer dan 50 kilometer uitstrekken. Een bezoek is een van de meest spectaculaire en laagdrempelige ondergrondse ervaringen in Valkenburg.

Scene tijdens een grottentocht in een mergelgroeve met meerdere losse mergelblokken
6

Grottentocht Valkenburg

Laat je in een informatieve en humoristische rondleiding door de grotten betoveren door al het unieks dat onder Valkenburg te ontdekken valt. Aan de hand van muurschilderingen en beeldhouwwerken vertelt de gids je over de unieke geschiedenis van het ondergrondse gangenstelsels. 

Binnenaanzicht in de Steenkolenmijn in Valkenburg
7

Steenkolenmijn

Daal af in de groeve en ga op zoek naar het zwarte goud in de allerlaatste kolenmijn in Nederland! Een echte ex-mijnwerker laat je vol trots alles zien en neemt je mee in een mysterieuze ondergrondse omgeving!

 

 

vrouw loopt een trap af in een grot met aan beide kanten lampjes.
8

Sibbergroeve

De Sibbergroeve heeft naast zijn functie als kalksteengroeve ook functies gehad als schuilkapel en locatie voor ondergrondse teelt van champignons en witlof. Tegenwoordig is het de enige groeve waar je onder begeleiding met een mountainbike doorheen kunt fietsen. 

Uitzicht op fort sint pieter en de enci groeve in Maastricht

Het mysterieuze gangenstelsel van Maastricht

Door de eeuwen heen is er veel mergel gewonnen in de Sint Pietersberg. Daardoor is er een groot gangenstelsel ontstaan. In de gangen zijn er door de jaren heen heel veel kunstwerken ontstaan. Benieuwd naar het mysterieuze gangenstelsel van Maastricht? Ga onder leiding van een gids op pad en ontdek de ondergrondse geheimen.

⟶ Blog van Natuurmonumenten
Logo Visit Zuid-Limburg Twee vrouwelijke boswachters maken een selfie in het bos

Avontuur door de mergelgangen

Boswachter José van Natuurmonumenten gaat op ondergronds avontuur! Per mountainbike verkent ze de Sint-Pietersberg en neemt je mee in de mergelgangen. Ben je niet bang voor vleermuizen en oehoes? Ga dan met haar mee op pad! 

Ga op avontuur!

Nog veel meer mergelavonturen

Ga op een avontuurlijke reis door Zuid-Limburg en kom meer te weten over wat er schuilt onder de oppervlakte.

Meer pret in de grotten

Mensen mountainbiken in de grotten van Valkenburg

Actief in de grotten

Kun jij wel een adrenalinekick gebruiken? Ga grotbiken in Valkenburg of kom ondergronds trampoline springen en laat de mergelgrotten een onuitwisbare indruk op je maken.

Kerstmarkt Gemeentegrot Kraampjes Lichtjes En Ijsberen Liggend

Kerst in de grotten

Vanaf half november wordt Valkenburg omgetoverd tot een sprookjesachtig decor met de mooiste kerstmarkten van Nederland.

Mergelrijk Mergel Workshop met twee Kinderen

Zelf aan de slag

Heb je al zin om aan de slag te gaan met mergel? Bovengronds leer je mergel bewerken in de leukste werkplaatsen in Limburg.

#mergelgrotten

Deel je favoriete Zuid-Limburg moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!