Groeves ontstaan uit kalkwinning

Het gele goud is dichterbij dan ooit in deze groeves

Het Zuid-Limburgse krijtlandschap zit vol bodemschatten waar de mens al vanaf het prille begin dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Zo zijn de groeves ontstaan zoals je ze nu verspreid in de regio terugvindt.

6 groeves die je niet mag missen

Zo’n 6000 jaar geleden legden onze vroege voorouders al vuursteenmijnen aan in Rijckholt en Valkenburg. De Romeinen ontdekten Kunradersteen als perfecte bouwsteen voor badhuizen en hun beroemde snelwegen. Voor de Limburgse mergel ging men in de middeleeuwen zelfs ondergronds. Blokbrekers creëerden eindeloze gangenstelsels en dagbouwgroeves voor de bouw van kerken, kastelen en boerderijen.

Wist je dat?

Er helemaal geen mergel in Zuid-Limburg is. ‘Echte’ mergel bevat klei en Limburgse mergel bestaat voor 98% uit kalk en er zit geen klei of zand in. Sinds jaar en dag wordt de Limburgse kalksteen mergel genoemd. De geologisch foutieve term is zo verweven in de cultuurhistorie dat we hem handhaven, waar het anders onduidelijk zou worden.

300 miljoen jaar terug in de tijd

De fossielen in de Heimansgroeve brengen je terug in de tijd. Wat gebeurde er allemaal in prehistorisch Zuid-Limburg? 

Tip: Museum Valkenburg

Een museum waar je de Zuid-Limburgse kunst en historie nog beter kunt beleven, van oertijd tot het ontstaan van toerisme in Valkenburg. Je ontdekt het allemaal in het Museum van Valkenburg. Maak kennis met kunstenaars van Zuid-Limburgse bodem en laat je betoveren door de bijzondere geschiedenis van het gele goud van Zuid-Limburg.

Steengoede wandel- en fietsroutes

Ga op reis door de geologische periode van het Krijt. Laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg.

⟶ Blog van Natuurmonumenten

Op pad door de groeve naar de Oehoevallei

De ENCI-groeve is aan de zuidkant geopend voor publiek. Boswachter José neemt je mee naar dit onwerkelijke stukje Nederland. Waar ooit het geluid te horen was van de winning van mergel, hoor je nu de stilte van de natuur en de bijzondere dieren die hier leven, zoals de oehoe! 

Ga je mee op pad?

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Naast de 'Kalk, het gele goud' zijn er nog drie bijzondere verhalen over de geologische periode te vertellen.