Blogs over Mergel & Grotten

Ontdek de Zuid-Limburgse mergel en grotten

Onze bloggers en vloggers nemen je terug in de tijd in het karakteristieke krijtlandschap van Zuid-Limburg. Nergens ter wereld is de geologische periode van het Krijt zo zichtbaar aan de oppervlakte. Ontdek het zelf!

Proeven van löss en kalk (maar niet letterlijk)

Blogger Anne stapte op de fiets voor lus 1 van de Krijtfietsroute. Ze fietst vanuit het toeristische Valkenburg richting het Land van Kalk. Hier vind je Kunradersteen, de typische lokale kalksteen die zorgt voor een rijke bodem. 

Koetjes en kuitenbijters langs de Krijtfietsroute

Onze blogger Anne stapte op de fiets om de Krijtfietsroute lus 2: Kalk, het gele goud te gaan ontdekken. Oprijzende kalkwanden en dagbouwgroeves zijn hier als deuren in het landschap, die je uitnodigen om het eeuwenoude verleden in te stappen. Lees de blog en ontdek alle hoogtepunten van deze mergelroute.

Maak kennis met de blokbrekers langs de Krijtfietsroute

Onze blogger Anne stapte op de fiets om de Krijtfietsroute lus 3: Ondergrondse aantrekkingskracht te gaan ontdekken. Deze route voert je bovengronds over de ondergrondse gangenstelsels en leert je meer over mergelwinning. Stoere gesteentes wisselen zich af met open graanvelden en korenbloemen. Lees de hele blog!

Vergapen aan uitzichten langs de Krijtfietsroute

Onze blogger Anne stapte op de fiets om de Krijtfietsroute lus 4: Diep in de subtropische Krijtzee te gaan ontdekken. Deze route geeft je het gevoel dat de uitzichten elkaar de loef af wilden steken: de ene nog mooier dan de andere, met als hoogtepunt de ENCI-Groeve. Lees de blog en ontdek alle hoogtepunten van deze mergelroute.

Het land van krijt, mergel en kalk

In deze blog is te zien hoe Anne samen met haar vlogcamera op pad gaat en een bezoekje brengt aan de Fluweelengrot, de kasteelruïne, kasteel Schaloen en kasteel Oost. Ontdek samen met Anne het unieke mergellandschap van Valkenburg. Kijk je mee?

Fluweelengrot & Franse Revolutie

Jenneke neemt je mee naar Valkenburg en laat in haar blog zien hoe de Franse Revolutie zorgde voor prachtig erfgoed in de Fluweelengrot. Tijdens de Franse Revolutie zijn priesters gevlucht naar de grotten. Ondergronds bouwden ze een leven op met hun volgelingen. Zo ontstond er in de Fluweelengrot onder andere een prachtige kapel, met daarbij een biechtstoel, een doopplek en een altaar.