Detail

Fietsroute - Ondergrondse aantrekkingskracht

De Krijt fietsroute brengt je naar de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Tijdens deze fietsroute ontdek je de kalkrijke en groene omgeving tussen Maastricht en Valkenburg. Vanuit Maastricht werk je jezelf omhoog uit het Maasdal naar het Plateau van Margraten. Op dit plateau ligt de Curfsgroeve met haar kalkovens. In mergelstadje Valkenburg beleef je mergel boven- en ondergronds.

Toeristische trekpleisters zijn de burcht, de katakomben, het openluchttheater en de groeves. De oudste groeve is prehistorisch en de jongste is nog steeds actief. Parkeren en starten kan bij de parkeerplaats van het Brasserie Bie de groeve (Gemeentebroek 15, Meerssen). 

Krijt is het overkoepelende thema van de fietsroute 'Fietsen over de zeebodem' waardoor je een nieuwe, diepere kijk op de omgeving krijgt. Voor de optimale beleving is de Krijt fietsroute onderverdeeld in vier geschakelde lussen die ieder een ander verhaal over de Krijtperiode vertellen. 

De totale fietsroute is ruim 117 kilometer. Als fanatieke fietser zou je in een dag door het hele tijdperk kunnen reizen, maar je kunt er natuurlijk ook meerdere dagen over doen. Via lus 3 ontdek je de ondergrondse aantrekkingskracht van de grotten en groeves.

Een boekje met verdere beschrijving van de route en verdieping van het thema krijt is hier verkrijgbaar.

Bestel in onze webshop

Ga ontspannen op pad met een Visit Zuid-Limburg brochure of kaart en verrijk je route met verdiepende verhalen over de hotspots, de prachtige regio en de leukste tips voor onderweg.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Start- en eindpunt


Gemeentebroek, 6325, Limburg

Soort route


Fietsroute

Afstand


19,7 km

Knooppuntenlijst


104 - 64 - 102 - 61 - 40 - 60 - 68 - 67 - 65 - 6 - 7 - 9 - 104

Moeilijkheidsgraad


Gemiddeld
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt