ENCI Groeve Maastricht

Diep in de subtropische krijtzee

Flaneren over de zeebodem

Al in de prehistorie (75 miljoen jaar geleden) werd een groot deel van de Zuid-Limburgse bodem voor ons klaargelegd. Tegenwoordig lopen we op en zelfs in een oeroude zeebodem. De subtropische krijtzee die hier toen lag, vormde een wilde waterwereld vol leven. Ondanks dat de zee nu verdwenen is, kun je nog steeds tijdens een wandeling, mooie fietstocht of een bezoekje aan een kalksteengroeve, een goede indruk krijgen hoe het er toen uitzag. 

Uitkijkplatform Encigroeve Groen Waterplas Uitkijktoren Maastricht Eighty8things

Wandelen over de zeebodem

Op de plek waar nu de Sint-Pietersberg in Maastricht ligt, bevond zich meer dan 70 miljoen jaren geleden een subtropische Krijtzee. Ontdek tijdens een wandeling over de zeebodem zelf hoe het leven van vroeger en nu hand in hand gaan.​

Een zee vol leven

In de subtropische Krijtzee wemelde het van planten en dieren, zoals koralen, zee-egels en zwemmende dinosauriërs zoals de beroemde mosasaurus. Ze geven een direct en fascinerend inkijkje in die subtropische Krijtzee. De miljarden kalkskeletjes (schalen en schelpen) die achterbleven, vormden een dikke laag kalksteen. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat 'onze mergel' een uitgestrekt massagraf van prehistorische zeedieren is.

Speuren in groeves

Inmiddels is het water weg, maar de zeebodem met al haar miljoenen jaren oude sporen omringen je van boven tot onder. Nog dagelijks worden er fossielen aangetroffen in de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg, maar ook in andere groeves in het Zuid-Limburgse krijtlandschap, zoals 't Rooth. Breng een bezoekje aan een van de kalksteengroeves en wie weet ontdek je zelf nog eens een fossiel!

Subtropische Zee
Subtropische Krijtzee
Natuurhistorisch Museum

Tip: Natuurhistorisch Museum

Natuurhistorie op z’n mooist, dat vind je in het Natuurhistorisch Museum in het centrum van Maastricht. Hier maak je een reis door de tijd, langs tropische moerassen van 320 miljoen jaar geleden en langs de subtropische Krijtzee met mosasauriers die Zuid-Limburg tussen 70 en 66 miljoen jaar geleden overspoelde.

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Naast 'Diep in de subtropische krijtzee' zijn er nog drie bijzondere verhalen over de geologische periode te vertellen.

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.